Seikkaillen osallisuutta ja hyvinvointia kouluihin -koulutussarja tarjoaa uusia näkökulmia ulkoilmaopetukseen – opettaja, hae mukaan! 

Seikkaillen osallisuutta ja hyvinvointia kouluihin – koulutukset “Lähiluonnossa seikkaillen” ja “Ryhmän ja yksilön vahvistaminen seikkailu- ja elämyspedagogiikan avulla” tarjoavat mahdollisuuden hypätä mukaan seikkailu- ja elämyspedagogiikan maailmaan. Koulutukset ovat suunnattu perus- ja toisen asteen opettajille.

Koulutusten tavoitteena on vahvistaa opettajien seikkailu- ja elämyspedagogista sekä luonnossa toteuttavan toiminnallisen oppimisen osaamista. Koulutukset ovat osa Opetushallituksen täydennyskoulutusta. Koulutusten toteuttajina toimivat Humanistinen ammattikorkeakoulu yhdessä Suomen Nuorisokeskusten sekä Helsingin Kaupungin Seikkailutalon kanssa. Ensimmäinen koulutus on osallistujille maksuton,  toinen koulutus maksaa 30 euroa, joka kattaa ruokailun vaelluksen aikana maastossa

Lähijaksot tarjoavat mahdollisuuden oppia uutta, jakaa ideoita muiden opettajien kanssa ja saada inspiraatiota opetuksen viemiseen lähiluontoon. Ilmoittautuminen molemmille opintojaksoille on nyt käynnissä!  

Vasemmalla ihmisiä metsässä kiinnittämässä riippumattoja puihin. Oikealla kolme henkilöä tekemässä ruokaa trangialla. 

Lähiluonnossa seikkaillen -koulutus 

Ensimmäinen koulutus “Lähiluonnossa seikkaillen” keskittyy lähiluonnon ja seikkailullisten työtapojen hyödyntämiseen opetuksessa. Jakso tarjoaa ideoita ja menetelmiä, joilla voidaan vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Osallistujat pääsevät myös jakamaan kokemuksiaan ja oppimaan uutta muiden seikkailukasvatushenkisten opettajien kanssa.   

”Lähijakso 1 sopii vasta seikkailukasvatuksen maailmaan tutustuville opettajille, jotka haluaisivat saada vinkkejä siihen, miten opetuksen voisi viedä ulkoilmaan tai jo aiemmin menetelmiä hyödyntäneille, jotka kaipaavat vahvistusta osaamiseensa ja lisää inspiraatiota opetukseen ulkona. Lähijakso hyvä mahdollisuus tulla mukaan ja päästä jakamaan ideoita muiden opettajien kanssa sekä oppimaan uutta ja inspiroitumaan!” seikkailukasvatuksen lehtori ja lähijakson kouluttaja Miia Riihimäki kertoo. 

Vasemmalla nuoria lapsia kävelemässä metsässä pulkkien kanssa. Oikealla porukka pelaamassa mölkkyä. 

Lähijakso 1: Lähiluonnossa seikkaillen (23.3.2024 kello 9–16)

Koulutus järjestetään lauantaina 23.3.2024 kello 9–16 Seikkailutalolla osoitteessa Kallvikinniementie 10, 00980 Helsinki.  Koulutus on maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa täydennyskoulutusta. Koulutus on suunnattu perus- ja toisen asteen opettajille. Lue lisää ja ilmoittaudu tästä 9.3.2024 mennessä.  

Mitä lähijakso voi tarjota sinulle? 

1.Seikkailu- ja elämyspedagogiset taidot: Opit vahvistamaan omia seikkailu- ja elämyspedagogisia taitojasi. Taidot sisältävät muun muassa seikkailukasvatuksellisten menetelmien soveltamisen opetuksessa sekä toiminnallisen oppimisen käytännön toteutusta.

2. Vertaistuki: Pääset jakamaan kokemuksia ja ajatuksia muiden seikkailukasvatuksesta kiinnostuneiden opettajien kanssa.

3. Lähiluonnon hyödyntäminen opetuksessa: Lähijaksolta saat ideoita ja käytännön vinkkejä siihen, miten viedä opetusta koulun lähiluontoon. Tavoitteena on oppia hyödyntämään lähiluontoa oppimisympäristönä.

4. Toiminnallisia menetelmiä osallisuuden, yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin vahvistamiseen: Koulutus tiivistyy opettajille tuttujen ydinaiheiden ympärille eli miten osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia voidaan edistää seikkailukasvatuksellisten menetelmien avulla.  

Linkki: https://kauppa.humak.fi/tuote/seikkaillen-osallisuutta-ja-hyvinvointia-kouluihin-hankkeen-lahijakso-1/

Ryhmän ja yksilön vahvistaminen seikkailu- ja elämyspedagogiikan avulla -lähijakso  

Toinen lähijakso “Ryhmän ja yksilön vahvistaminen seikkailu- ja elämyspedagogiikan avulla” syventyy pidemmän seikkailukasvatuksellisen prosessin suunnitteluun ja toteuttamiseen. Osallistujat saavat valmiuksia järjestää esimerkiksi vaelluksia luontoympäristössä sekä pohtia, miten seikkailukasvatus voisi rikastaa omaa opetustyötä.  

– “Lähijakso 2 tarjoaa taas mahdollisuuden syventää ymmärrystä seikkailukasvatuksesta ja vahvistaa omia taitojaan pidemmän seikkailukasvatuksellisen prosessin suunnittelussa.” Miia jatkaa.   

Lähijakso 2: Ryhmän ja yksilön vahvistaminen seikkailu- ja elämyspedagogiikan avulla (20.4.2024 kello 9–18) 

Koulutus järjestetään lauantaina 20.4.2024 kello 9–18 Nuorisokeskus Ankkapurhassa osoitteessa Ankkapurhantie 6A, 46910 Anjala, Kouvola.  Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä. Ilmoittautuminen päättyy 6.4.2024. 

Osallistuminen lähikoulutukseen maksaa 30 euroa, joka kattaa ruokailun vaelluksen aikana maastossa. Muutoin koulutus on maksutonta Opetushallituksen täydennyskoulutusta. Koulutus on suunnattu perus- ja toisen asteen opettajille.  

 

Mitä lähijakso voi tarjota sinulle? 

1. Pidemmän seikkailukasvatuksellisen prosessin suunnittelu: Opit valmistelemaan ja toteuttamaan seikkailukasvatuksellisen prosessin esimerkiksi yhden päivän retkelle tai vaellukselle. Tämä sisältää muun muassa turvallisuussuunnitelman tekemisen ja retken käytännön järjestelyt.

2. Seikkailukasvatuksen lisäarvo opetustyössä: Miten pidempi retki mahdollistuisi omassa työympäristössä ja miten seikkailukasvatus voisi tuoda lisäarvoa omaan opetustyöhösi? Tavoitteena on löytää konkreettisia tapoja integroida seikkailukasvatuksellisia menetelmiä osaksi opetussuunnitelmaa ja oppimisprosesseja.

3. Oman retkeily- ja ulkoilutaitojen vahvistaminen: Koulutuksessa osallistujat myös vahvistavat omia retkeily- ja ulkoilutaitojaan. Tämä sisältää muun muassa retkeilyn perustaitojen harjoittelua ja turvallisuusnäkökohtien huomioimista luonnossa liikkumisessa.  

https://kauppa.humak.fi/tuote/seikkaillen-osallisuutta-ja-hyvinvointia-kouluihin-hankkeen-lahijakso-2-ryhman-ja-yksilon-vahvistaminen-seikkailu-ja-elamyspedagogiikan-avulla/

 

Muista myös koulutussarjan webinaarit ja verkkokurssi seikkailu- ja ulkoilmakasvatuksesta   

Hankkeessa toteutetaan myös webinaareja, joissa aiheet nivoutuvat monipuolisesti seikkailu- ja ulkoilmakasvatukseen ja opettajan työhön. Webinaarit vahvistavat opettajien seikkailu- ja elämyspedagogista sekä luonnossa toteuttavan toiminnallisen oppimisen osaamista.  

Webinaarit ovat maksuttomia Opetushallituksen rahoittamaa täydennyskoulutusta. Webinaarit on suunnattu perus- ja toisen asteen opettajille.  

Lisäksi koulutussarjassa tarjotaan 2 opintopisteen laajuinen verkkokurssi, joka pohjaa tarjottuihin webinaareihin. Tätä kautta voit opiskella ja vahvistaa tietojasi seikkailukasvatuksesta itsenäisesti omassa tahdissasi.  

 Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan verkkokurssille tai webinaareihin: https://seikkailuakouluihin.humak.fi/  

 

Logoja: Opetushallitus rahoittaa, Humak, Suomen nuorisokeskukset ja seikkailukasvatus.fi.

 

Teksti:
Miia Riihimäki, lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu 
Emilia Reponen, suunnittelija, Humanistinen ammattikorkeakoulu 
Marika Stam, suunnittelija, Humanistinen ammattikorkeakoulu  

2024-02-22 08:33:37