Välittävän Humakin avajaiset pidettiin 6.9. monikielisenä verkossa – 24. lukuvuosi alkoi

“Opintojen aloittaminen on aina merkittävä hetki”, totesi Humakin rehtori, toimitusjohtaja Jukka Määttä avatessaan Humakin 24. lukuvuotta. Avajaispuheissa painotettiin, että tutorit ja opiskelutoverit sekä henkilöstö ovat merkittäviä apuja opintojen alussa ja niiden edetessä. Opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehditaan uudella “Humak välittää” -kampanjalla, joka tuottaa opiskelijoille myös opintopisteitä.

“Humak on mukaan erilainen korkeakoulu”, toteaa rehtori, toimitusjohtaja Jukka Määttä. Hänen mukaansa Humakilla on oma – tärkeä tehtävänsä edustamiensa alojen osaamisen kehittämisessä.

Avajaisia seurasi linjoilla ja kampusten saleissa yli 500 henkeä. Ohjelman juonsi yhteisöpedagogiopiskelijamme Anna-Leea Määttä ja musiikista vastaa artisti Ara Hayrabedian. Humakin tavan mukaan avajaiset olivat seurattavissa suomeksi, suomalaisella viittomakielellä, englanniksi ja loppulaulu “Toivotaan, toivotaan” kuultiin Aran kääntämänä myös arabiaksi.

Keskiössä ovat ihmisten hyvinvointi, kansalaisyhteiskunnan yhtenäisyys, kestävä kehitys sekä yhdenvertaisuus

Humak haluaa Jukka Määtän mukaan olla kehittämässä osaamista, jolla voidaan parantaa ihmisten hyvinvointia, kansalaisyhteiskunnan yhtenäisyyttä sekä yhdenvertaisuutta.

“Tässä asiassa erottaudumme muista, koska mikään korkeakoulu Suomessa ei nosta näitä asioita keskiöön. Näissä asioissa haluamme olla hyviä myös tulevaisuudessa”, Määttä kertoo.

Jukka Määttä, mies tummassa takissa, sinisessä paidassa seisoo hirsiseinän edessä, mikrofonin takana, kädessä papereita, kuvakaappaus videokuvasta.
Rehtori, toimitusjohtaja Jukka Määttä puhui Humakin avajaisten livelähetyksessä.

“Uskomme siihen, että maailmaa voidaan parantaa ja siitä voidaan tehdä meille kaikille parempi paikka. Sitä osaamista haluamme välittää myös teille hyvät opiskelijat!”, Määttää toteaa puheessaan.

Puheessaa Määttä käsittelee luonnollisesti myös koronapandemiaa, joka on muuttanut arkea ja tulee vaikuttamaan lukuvuoden kulkuun. “Jos kaikki käy hyvin, niin jo syksyn aikana meillä voi olla mahdollisuus palata normaaliin. Tämä vaatii meiltä kaikilta vastuullisuutta myös vapaa-ajalla”, Määttä kerto.

“Tulevaisuus haastaa meidät. Me selviydymme pandemiasta tavalla tai toisella jollakin aikavälillä. Ilmaston muutoksesta ja kestävästä sekä vastuullisesta elämäntavasta on keskusteltu erityisen paljon”, Jukka Määttä ennakoi ja lisäsi, että teemat tulevat näkymään enemmän myös Humakin opinnoissa.

“Haluamme että Humakista valmistuvat opiskelijat saavat valmiuksia vaikuttaa asioihin. Haluamme, että opiskelijamme kehittyvät yhteiskunnallisesti tietoisiksi ja rakentavan kriittisiksi osaajiksi. Se on meidän palvelulupauksemme teille hyvät opiskelijat”, Määttä lupaa.

H-U-M-A-K tarkoittaa vertaistukea, ruusuja ja makeisia – opiskelijat lähettivät videoterveisiä kampuksilta

Opiskelijakunta HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja Anette Pottonen, nosti avajaisissa esiin opiskelijoiden jaksaminen ja yksinäisyys.

“Opiskelijakunnalle on tärkeää, että jokainen opiskelija saa arkeensa tukea, yksin ei pidä puurtaa ja ympärille tarvitaan vertaistukea.” Pottonen painotti, että kaikki ovat tervetulleita mukaan luomaan yhteisöllisyyttä. “Murehtimiseen käytetyt voimavarat kannattaa käyttää ratkaisujen etsimiseen ja itseä pitää kuunnella.”

Jyväskylän ja Nurmijärven opiskelijat lähettivät videoina opiskelijatervehdykset. Tsemppiviestit uusille ja opintojaan jatkaville opiskelijoille loivat hyvää mieltä ja välittämistä. Ruusujakin jaettiin, jo näin lukuvuoden alussa, kun Jyväskylän tutorit jalkautuivat Jyväskylän keskustan kävelykadulla ruusujen ja makeisten kanssa.

Nurmijärveläiset tuutorit peräänkuuluttavat myötätuntoa: “Lainataan vaikka kenkä jalasta, jos toinen kulkee paljain jaloin.” Ja mitä tarkoittaakaan HUMAK, tai se voisi tarkoittaa:

H = hoipertelu
U = urheus
M = myötätunto
A = ahkeruus
K = kansainvälisyys

Videokaappauskuva Jyväskylä tutorit punaisissa haalareisa ja verryttelytakeissa, taustalla pilvinen taivas.

Opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehditaan “Humak Välittää” -kampanjalla

“Olemme olleet huolissamme opiskelijoiden hyvinvoinnista. Sen vuoksi olemme palkanneet opintopsykologin ja opiskelijoiden ohjausta on tehostettu ja käynnistimme Humak Välittää-kamppanjan”, kertoo Jukka Määttä. Lisäksi Määttä mainitsi valtakunnalliset opiskelijaterveydenhuollon palvelut, jotka vuodenvaiheessa tulivat koskemaan ammattikorkeakouluopiskelijoita. “Humakin opiskelijat ovat levittäytyneet koko maan alueelle, joten tämä uudistus oli meille erityisen tervetullut.”

“Humak Välittää” -kampanjan käynnistivät avajaisissa koulutusjohtajat Päivi Marjanen ja Timo Parkkola sekä psykologi Ilse Lammila. Kampanja teema on opiskelijahyvinvointi. Taustalla on OKM:n pyyntö saada korkeakoulut konkretisoimaan toimenpiteet toimista opiskelijoiden hyväksi.

Humakissa opiskelijahyvinvointi nähdään kokonaisvaltaisesti. Kampanjassa on huomioitu fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja taloudellinen hyvinvointi. Kampanja sisältää 11 luennon sarjan, joista saa tukea, tietoa, opintopisteitä ja kampanjan haalarimerkin.Teksti "Humak välittää -kampanja", keltainen tausta, oikealla soikea muoto, jossa oranssi tausta, piirretty lintu ja puhekupla, jonka sisällä teksti "Humak välittää".

Rehtori, toimitusjohtaja Jukka Määttä:
“Toivotan kaikille antoisaa alkavaa lukuvuotta!”

Teksti ja videostill-kuvat: Marika Stam.