Yhteishaku on käynnissä – lue vinkkilista Humakiin hakemiseen ja hae 27.3. klo 15 mennessä

Kiikarit, joiden sisällä on silmät.

Yhteishaku korkeakouluihin on käynnissä ajalla 13.3.-27.3.2024. Hakulomake täytetään opintopolku.fi -osoitteessa. Haku alkaa 13.3. kello 8.00 ja päättyy 27.3. kello 15.00, jolloin hakulomake tulee olla tallennettuna. Varaathan riittävästi aikaa hakulomakkeen täyttämiseen.

Uutisessa on ohjeita, vinkkejä, linkkejä lisätietoihin ja neuvoja hakemiseen sekä valintakoevaiheeseen. Lue tarkoin Opintopolku.fi-sivustolta hakukohdekohtaiset hakukelpoisuusvaatimukset, valintaperusteet ja valintatavat sekä hakemuksen liitteiden tallennusajat.

Koulutuksiin pääset tutustumaan Humakin sähköinen hakijan opas -sivustolla.

Hakuohjeet Humakin verkkosivulla.

Kuvassa sähköisen hakijan oppaan mainosbanneri, kuvituskuvana nainen reppu selässä
Klikkaa bannerista Humakin sähköiseen hakijan oppaaseen.

Miten hakea? – Opintopolku.fi

Humakin AMK-tutkintojen pohjakoulutusvaatimus on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluihin.

Humakin ylemmän AMK-tutkinnon (YAMK) pohjakoulutusvaatimus on hakukohdekohtainen. Hakijalla tulee olla hakukelpoisuuden antavan tutkinnon jälkeen hankittu vähintään kahden vuoden (24 kk) työkokemus asianomaiselta alalta. Asianomaiseksi alaksi katsotaan sekä ala, jolle nyt ollaan hakemassa, että ala, jolta hakukelpoisuuden antava tutkinto on. Katso hakukohteen valintaperusteet opintopolusta.

Yhteishaun hakukohteet löytyvät hakuaikana Opintopolku.fi-osoitteesta. Jokaisen hakukohteen yhteydessä on kuvaus opinnoista,  tietoa työllistymisestä sekä tiedot pohjakoulutusvaatimuksesta ja valintatavoista.

Haku tapahtuu Opintopolku.fi-osoitteessa. Hakukohteeseen liittyvät tai hakukelpoisuuden todentamiseen tarvittavat liitteet ilmoitetaan hakijalle hänen täyttäessään hakulomaketta. Usein liitteet tallennetaan Opintopolku.fi -portaaliin joko haun aikana tai hakulomakkeen tiedoissa ilmoitettuun määräaikaan mennessä.

Hakukohteiden hakutoivejärjestyksellä on merkitystä hakuvaiheessa. Hakija voi jonottaa vain ylempää hakutoivettaan, mikäli on siihen varasijalla. Hakutoivejärjestys on mieluisuusjärjestys. Laita ykköshakutoiveeksi sinulle mieluisin kohde jne. Pystyt hakemaan enintään kuuteen eri hakukohteeseen. Huomioi, että hakutoivejärjestystä ei voi muuttaa enää hakuajan päättymisen jälkeen ja mahdollinen opiskelupaikka määräytyy hakutoivejärjestyksen perusteella.

Yhden korkeakoulupaikan säännöksen mukaan voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Todistusvalinta, ensikertalaisuuskiintiö ja AMK-valintakoe

Ensikertalaisuuskiintiö

Yhteisöpedagogi-, kulttuurituottaja- ja tulkkikoulutuksien (AMK) monimuoto-, verkko- ja päivätoteutuksien aloituspaikoista varataan tietty osuus ensikertalaisille. Kiintiöt on ilmoitettu hakukohteiden tiedoissa opintopolussa.

Ne paikat, joita ei ole varattu ensikertalaisille, täytetään valintaperusteiden mukaan paremmuusjärjestyksessä ensikertalaishakijoiden ja muiden hakijoiden joukosta.

Hakukohteissa, joissa käytetään todistusvalintaa, 60 % opiskelijoista valitaan todistuksen arvosanojen perusteella. Todistusvalinnassa käytettävän pisteytyksen ja aloituspaikkamäärät löydät ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.

Todistusvalinta

Humak valitsee yli puolet opiskelijoista ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella. Jos hakija tulee valituksi todistusvalinnan kautta, hänen ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos hakija haluaa tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveen opiskelupaikkaa, tulee hakijan osallistua valintakokeeseen.

Korkeakoulujen kevään 2024 yhteishaussa todistusvalinta on käytössä seuraavissa Humakin hakukohteissa:

Tulkki (AMK), tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus, monimuotototeutus
Tulkki (AMK), viittomakielen tulkkaus, päivätoteutus
Yhteisöpedagogi (AMK), järjestö- ja nuorisotyö, monimuotototeutus (Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Tampere ja Turku)
Yhteisöpedagogi (AMK), järjestö- ja nuorisotyö, verkkototeutus (MOVE)
Yhteisöpedagogi (AMK), työyhteisön kehittäjä, verkkototeutus (TYKE)

Tarkemmat tiedot todistusvalinnasta ja sen pisteytyksestä löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

AMK-valintakoe

AMK-valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe, joka tehdään omalla tietokoneella. AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan Opintopolun yhteishaun hakulomakkeella. Hakija valitsee AMK-valintakokeen suorituspaikan ja suoritusajan hakulomakkeella ammattikorkeakoulujen ilmoittamista vaihtoehdoista. Valintakokeen voi tehdä missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita paikkoja valintakoetilaisuuksissa.

Hakija tekee AMK-valintakokeen yhdellä suorituskerralla riippumatta siitä, kuinka monta osiota hänen valintakokeeseensa kuuluu. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita. Kaikille yhteiset osiot testaavat päätöksenteko- sekä kieli- ja viestintätaitoja. Humanistiselle alalle ja kasvatusalalle (yhteisöpedagogi- ja tulkkikoulutukset) haettaessa kokeessa arvioidaan myös eettiset taidot ja tunneälytaidot. Kulttuurituottajakoulutuksen AMK-valintakokeen osiot ovat päätöksentekotaidot, opetuskieli ja englannin kieli.

Korkeakoulujen syksyn 2024 yhteishaun hakukohteiden valintatavat

Julkaistaan toukokuun 2024 loppuun mennessä Opintopolussa.

Tilastoja aiempien vuosien hauista

Aiempien hakukierrosten tilastot löydät Vipunen.fi -linkistä. Voit suodattaa tilastoja eri hakuehdoilla.

Päivämäärät muistiin

Voit seurata oman valintapäätöksesi kehittymistä Oma Opintopolku -palvelussa.

Aikajana hakemisesta: yhteishaku, todistusvalinnat, AMK-valintakoe ja paikan vastaanotto.
AMK-hakukohteiden aikajana (pois lukien kulttuurituottaja (AMK), verkkotutkinto ja yhteispedagogi (ylempi AMK)).

 

Kulttuurituottannon Aikajana hakemisesta: yhteishaku, valintakoe vaiheet I ja II ja paikan vastaanotto.
Ajankohtia haettaessa Humakin Kulttuurituottaja (AMK), verkkototeutus Helsinki ja/tai Tampere -hakukohteisiin. Näihin kahden hakukohteen valintatapa on valintakoekurssi ja haastattelu.

Humakin hakijapalvelut ja verkkosivujen chat

Vastaamme kysymyksiin Humakin hakijapalveluiden palvelukanavissa. Hakijapalvelut: hakijapalvelut(at)humak.fi tai puh. 029 451 9300 (ma-to 13-15).

Hakuaikana yleisiin kysymyksiin vastataan myös Humakin chat-palvelussa, jonka yhteydenottolinkki on Humakin verkkosivujen etusivulla. Chat on käytettävissä pääasiallisesti hakuaikoina virka-aikaan.

Teksti: Marika Stam
Kuvituskuvat: Humak viestintä

2024-03-14 08:00:12