Somevideoista opintopisteitä – kulttuurituottajaopiskelijat tuottivat videoita Humakin kanaville osana opintojaan

Kulttuurituottaja (AMK) -opiskelijat Jyväskylästä ja Kauniaista sekä verkkotutkintoa suorittavat saivat Humakilta toimeksiantona tehdä somevideoita osana Mediataidot -opintojaksoaVideot julkaistaan Humakin Instagram- ja TikTok- kanavilla yhteishaun aikana. Toimeksiannon puitteissa opiskelijat valottavat opintojen monipuolisuutta sekä antavat mahdollisuuden kurkistaa AMK-opiskelijan arkeen.  

 Toimeksiannossa tehtävänä oli käsikirjoittaa ja tuottaa TikTokiin ja Instagram Storiesiin sopivat videot, jotka kuvaavat monipuolisesti opiskelijaelämän eri puolia. Tavoitteena oli luoda videoita, jotka ovat kiinnostavia opiskeluelämää jo eläville, opiskelupaikkaa harkitseville ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, millaista on monipuolinen opiskelijan työ, arki ja juhla. Lisäksi toimeksiantoon kuului käsikirjoituksen laatiminen sekä esimerkiksi tekijänoikeuksien ja julkaisemiseen liittyvien asioiden tutkiminen.  

Ota seurantaan Humakin somekanavat ja hyppää mukaan opiskelijaelämään. 

Videoita opinnoista, opiskelijaelämästä ja arjesta. Kuvakaappaus Humakin Instagram-tililtä. Seuraa meitä: Instagram ja TikTok: humakuas. Snapchat: humak_uas.

“Toimeksiannossa ei määritelty tarkkaan, millaisia videoita halutaan. Opiskelijat saivat aika vapaasti käyttää luovuuttaan ja selvittää somen trendejä, Humakin viestinnän linjaa ja pohtia, mikä voisi toimia juuri näiden videoiden kohderyhmälle” Mediataidot-opintojakson lehtori Johanna Muhonen kertoo. 

Videoissa tuodaan esiin, miten ja missä Humakissa opiskellaan ja millaisia harjoitteluja opintojen aikana tehdään. Lisäksi opiskelijat saivat esitellä, mitä kulttuurituottajan opinnot todellisuudessa pitävät sisällään. Toimeksiannon tavoitteena oli oppia digitaalisen median tuotantoa ja siihen liittyviä teemoja, kuten käsikirjoitusta, videokuvausta ja -editointia sekä tekijänoikeuksia.  

”Itselleni Youtube on tutumpi alusta, mutta somevideotehtävässä sai pohtia videoita eri alustoille. Se tarkoitti, että piti kiinnittää huomiota esimerkiksi aikarajoihin. Somevideoiden tekeminen ei ollut minulle tuttua, joten toimeksianto opetti paljon”, opiskelija Vertti Anttila kertoo. 

 

TikTok-tansseista hyötyä työelämään  

Opiskelijoiden itsenäinen työskentely ja luova lähestymistapa somevideoiden tekoon mahdollistivat heille arvokkaan oppimiskokemuksen – kyky tuottaa korkealaatuisia somevideoita on tärkeä taito, joka voi avata ovia monille tuleville urapoluille kulttuurituottajana. 

”Opiskelijoiden innostus ja osaaminen yllätti! Oli ilo nähdä, miten eri ryhmät lähtivät lähestymään tätä tehtävää. Osa halusi näyttää aitoa arkea ja toiset halusivat tuoda huumorin keinoin esiin opiskelijaelämän parhaita puolia. Some on merkittävä osa nykyaikaista viestintää ja siksi koen tämän tehtävän erittäin tärkeänä osana kulttuurituottajan viestintäosaamista”, Humakin toimeksiantajana toiminut viestinnän suunnittelija Emilia Reponen kertoo. 

Kuvakaappauksia opiskelijoiden tekemistä videoista. Vasemmalla kaksi henkilöä lyö kahvikuppeja yhteen, seuraavassa kuvassa kaksi henkilöä esittelee punaisia opiskelijahaalareitaan. Seuraavassa kuvassa henkilö syö aamupalaa pöydän äärellä ja seuraavassa kuva tietokoneesta, jonka ruudulla näkyy Humakin verkko-oppimisalusta.

Monipuolisia opintoja – mediataidoista kulttuurin rahoitukseen 

Kulttuurituottajan ydinosaamista ovat tuotantoprosessien ja projektimaisen työskentelyn lisäksi viestinnän, rahoituksen, innovaatiotoiminnan ja johtamisen kompetenssit. Kulttuurituottajaopinnoissa voi suuntautua luovien sisältöjen tuottamiseen, palvelujen tuottamiseen ja niiden välittämiseen tai elämysten ja tapahtumien tuottamiseen.  

”Parasta opinnoissani on ehdottomasti ollut niiden monipuolisuus. Kulttuurituottajan opinnoissa saa todella kattavat pätevyydet työelämään, ja työmahdollisuuksiakin on iso määrä. Olen oppinut aika perinteisiä tuottajataitoja, kuten markkinointia, organisaatiotaitoja, aikataulutusta, viestintätaitoja, tehokkuutta ja kulttuuritietämystä”, Anttila toteaa. 

Kulttuurituottajaksi voit hakea kevään yhteishaussa 13.-27.3.2024. 

Hakukohteet: 

Kulttuurituottaja (AMK), verkkotutkinto: Helsinki, Tampere. Lue lisää opintopolusta.

Kulttuurituottaja (AMK), monimuotototeutus: Jyväskylä, Turku. Lue lisää opintopolusta.

Linkki: https://opintopolku.fi/konfo/fi/toteutus/1.2.246.562.17.00000000000000002314

Teksti:
Emilia Reponen, suunnittelija, Humak
Paula Kesa, asiantuntija, Humak

2024-03-14 09:12:10