Mentorointi tuo uusia näkökulmia työhön ja valmistumisen kynnykselle

  • Kirjoittaja: Paula Kostia, lehtori, kulttuurituotanto, Humanistinen ammattikorkeakoulu, 05.12.2023
  • Kirjoittaja: Minna Rajalin, lehtori, yhteisöjen kehittäminen, Humanistinen ammattikorkeakoulu, 05.12.2023

Humakin ensimmäinen mentorointiohjelma Humentor käynnistyi pilottijaksolla keväällä 2023. Mentorointiohjelma on kehitetty yhteistyössä alumnien ja Humakin opiskelijakunta HUMAKOn kanssa. Hyvät kokemukset ovat pohjustaneet mentori-aktori -toiminnan jatkamista myös vuonna 2024.

Humakissa Humentoria ovat olleet kehittämässä alumniryhmä ja siinä erityisesti vahvuusalojen alumniyhteyshenkilöt alumnitoiminnan koordinaattorin Sanna Niemisen johdolla. Joulukuussa 2023 ollaan pilottijakson loppusuoralla ja uuden prosessin käynnistämisen kynnyksellä. Samalla on aika summata kokemuksia mentoroinnista ja kysellä myös aktorin ja mentorin kuulumisia matkan varrelta.

Mentorointi Humakissa = Humentor

Mentorointi on menetelmä, joka sopii osaamisen tunnistamiseen ja kehittämiseen. Humentor-ohjelmassa (linkki avautuu uuteen ikkunaan) Humakin alumnit toimivat mentoreina opiskelijoille.

Mentorina (valmistunut alumni) toimivalle toiminta tarjoaa muun muassa mahdollisuuden kehittää omia vuorovaikutustaitojaan, jäsennellä omaa osaamistaan ja kokemuksiaan sekä saada tuoretta tietoa ammattialasta ja sen koulutuksesta.

Aktori (Humakin opiskelija) puolestaan saa tietoa työelämästä ja pääsee vahvistamaan omaa ammatillista identiteettiään. Humentor-ohjelmassa mentori ja aktori sopivat keskenään tapaamisten tavoitteista ja päämääristä. (Humanistinen ammattikorkeakoulu 2023.) Reilun puolen vuoden aikana on edetty ensitapaamisesta kohti prosessin arviointia.

Humakin mentoroinnin taustalla vaikuttaa valmentavan mentoroinnin ajatus, joka perustuu tasaveroiseen yhteistyösuhteeseen ja tavoitteelliseen yhdessä oppimiseen. Mentoroinnissa hyödynnetään aikaisempaa osaamista ja kokemuksia. (Ristikangas, Ristikangas & Alatalo 2020, 18-19). Yhdessä kehittyminen vaatii molemmilta työtä ja panostusta tapaamisiin. Tavoitteellisten keskusteluiden on tarkoitus auttaa molempia osapuolia löytämään uudenlaista ajattelua (mt., 218).

“On se hyvä aina välillä miettiä, mistä on tullut ja mihin on menossa.”

Humentor-ohjelma lähti käyntiin toukokuun 2023 lopussa Humakin järjestämässä yhteisessä aloitustapaamisessa, jossa sekä mentorit että aktorit saivat evästystä mentoroinnista ja vinkkejä sen toteuttamiseen. Humentorin pilottijaksoon osallistui yhteensä seitsemän mentori-aktoriparia, jotka edustivat kaikkia Humakin vahvuusaloja (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Pilottivaiheen yhden mentorointiparin muodostivat kulttuurituottaja (ylempi AMK) Katja Pyykkö ja kulttuurituotannon opiskelija Iida Jauhiainen. Aloitustapaamisen jälkeen käynnistyi myös Iidan ja Katjan välinen mentorointi. Lehtorit Paula Kostia ja Minna Rajalin kyselivät Katjalta ja Iidalta joulukuun 2023 alussa Humentor-kokemuksista.

Katja ja Iida kertoivat toiminnan alkaneen alkujännityksen jälkeen mutkattomasti:

“Meillä oli niin samat kiinnostuksen kohteet ja samansuuntaiset ajatukset, että toiminta lähti liikkeelle ihan kuin olisi aina tunnettu.” Tapaamiset on saatu sovittua sujuvasti ja molemmat ovat olleet sitoutuneita toimintaan.

Kasvokuva Katjasta ja Iidasta, jotka ovat Sanomatalon aulassa. Henkilöillä on ulkovaatteet päällä ja molemmat hymyilevät.
Mentori Katja Pyykkö (oik.) ja aktori Iida Jauhiainen (vas.) tapasivat mentoroinnin merkeissä marraskuussa 2023 Sanomatalossa, Helsinki. Kuva: Katja Pyykkö.

Oman osaamisen sanoittamista ja verkostojen tunnistamista

Mentorointi on tarjonnut uusia näkökulmia molemmille. Katja kertoi, että mentorina toimiminen on vielä entisestään kiteyttänyt ja jäsentänyt hänen näkemystään omasta osaamisestaan, vaikka hän oli sitä pohtinutkin jo mentoriksi ryhtyessään. “On se hyvä aina välillä miettiä, mistä on tullut ja mihin on menossa”, toteaa Katja.

Iida on prosessin aikana valmistumassa Humakista. Ajankohtainen teemat mentoroinnissa ovat olleet työnhaku ja nykyiset rekrytoinnin käytännöt sekä prosessit. Iida kertoi saaneensa mentorointikeskusteluiden avulla aiempaa laajempaa näkökulmaa kulttuurituotannon työkenttään ja -mahdollisuuksiin. Iida totesi myös, että mentorointi on toiminut hyvänä linkkinä koulusta kohti työelämää.

Katjan ja Iidan tapaamisissa on ollut ennalta mietittyjä teemoja, mutta keskustelut ovat edenneet joustavasti tarpeen mukaan. Verkostot ja niiden merkitys ovat olleet mentoroinnissa vahvasti mukana erityisesti työn haun näkökulmasta. Iida on Katjan sparrauksen avulla miettinyt, miten voisi hyödyntää omaa erityisosaamistaan rekrytoinnissa.

Humentorin kehittäminen jatkuu

Katja ja Iida olivat molemmat tyytyväisiä kokemukseensa. Iida iloitsi siitä, että oppilaitos tarjosi tällaisen mahdollisuuden ja kommentoi, että “ehdottomasti voisin toimia itsekin mentorina, kunhan saan vähän kilsoja alle”.

Humentor-pilottijakson kokemusten ja palautteiden pohjalta alumnityöryhmä kehittää kevääksi 2024 uutta mentorointi-jaksoa. Palautetta toiminnasta on kerätty syksyn 2023 jakson eri vaiheissa, muun muassa Humakin edustajien ja mentoriparien välisissä väli- ja lopputapaamisissa. Humentor-pilotti päättyy joulukuussa 2023 katseet kohdistuen tulevaisuuteen ja seuraavaan mentori-aktori -hakuun.

Haku seuraavaan Humentor-jaksoon alkaa joulukuussa ja mentorointitapaamiset käynnistyvät keväällä 2024.

Vaakabanneri, jossa tekstinä ja kuvituksena vierekkäin vasemmalta oikealle HUMAK oranssi sydän ja Alumnit.
Humakissa alumnitoiminta on koettu aina tärkeäksi ja siihen on panostettu monin tavoin. Humentor-toiminta on merkittävä yhteistyömuoto alumnien ja opiskelijoiden sekä koko Humanistisen ammattikorkeakoulun välillä. Kuva: Humak viestintä.

Lähteet:

Humanistinen ammattikorkeakoulu 2023. Alumni, tule mukaan Humentoriin. Viitattu 1.12.2023. https://www.humak.fi/info/mentorointi/

Ristikangas, Vesa & Ristikangas, Marjo-Riitta & Alatalo, Marjut 2020. Valmentava Mentorointi: Opas Tehokkaaseen Vuorovaikutukseen. 2., uudistettu painos. Helsinki: Kauppakamari.

Kirjoittajat ovat Humakin alumnityöryhmän jäseniä.