Intohimona tapahtumatuotanto!

Kotkan Meripäivät

Oman tapahtuman valmiina näkeminen ja kokeminen sekä yleisön reaktioiden seuraaminen on upea fiilis, kertoo  kulttuurituottaja (AMK, YAMK) Tiina Salonen, joka tunnustaa omaavansa suorastaan intohimon tapahtumatuotantoon.

Salonen valmistui kulttuurituottajaksi Humakin Joutsenon yksiköstä keväällä 2004. “Olimme aika ensimmäisiä valmistuneita kulttuurituottajia ja nimike oli siinä kohtaa kentällä uusi ja vähän vieraskin”, kertoo Salonen, joka toimii tällä hetkellä tapahtumapäällikkönä ja vt kulttuurijohtajana Kotkassa.

Meripäivien tuotannossa vuodesta 2011

Tiina Salosen urapolku on kulkenut Kotkan ja meripäivien maisemissa.

“Valmistumisestani seuraavaan 7 vuoteen mahtuu eri pituisia työsuhteita mm. Lasten kulttuurin EU -kehittämishankkeessa, Kotkan Meripäivillä, Kotkan Lasten kulttuurikeskuksessa sekä Pyhtään kunnalla kulttuurisihteerin viransijaisena. Vuosiin 2005-2011 mahtuu myös kolme ihanaa lasta, joista kuopuksen ollessa vähän reilut puolivuotias minua pyydettiin kesäksi tuottamaan Kotkan kaupungille Meripäiviä ja sillä tiellä olen edelleen joskin tällä hetkellä vt. kulttuurijohtajana.”

“Opiskeluaikoina olin varma, että tulisin työskentelemään joko teatterissa tai lasten kulttuuritapahtumien parissa. Melko pian valmistumiseni jälkeen kuitenkin tapahtumat alkoivat vetää puoleensa ja kiinnostaa koko ajan enemmän.”

Työtä pienessä ydintiimissä ja moniammatillisissa verkostoissa

Tiina kuvaa työtään: “Olen työskennellyt pääosin julkisella sektorilla kaupungin ja kunnan organisaatiossa. Kaikille työtehtävilleni ominaista on ollut se, että ydintiimi on pieni (1-5 henkeä tavallisesti), mutta päivittäin ja viikottain työskennellään usein laajankin yhteistyöverkoston kanssa ja usein todella moniammattillisesti.

Nykyiseen työhöni kuuluu sen lisäksi että tuotamme itse tapahtumia olla mukana myös mahdollistamassa ja tukemassa muita seudun tapahtumajärjestäjiä.”

Jämäkkyyttä ja joustavuutta tarvitaan sopivassa suhteessa

“Aloittaessani nykyisessä työpaikkassani Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalveluissa tulin tekemään lyhyttä tapahtumatuottajan määräaikaista tehtävää. Sen pestin päätyttyä jatkoin ohjelmapäällikön sijaisuutta, jossa tehtävään liittyi mukaan myös esimiesvastuuta. Nykyisellään toimin Kotkan kaupungilla tapahtumapäällikkönä ja teen kulttuurijohtajan viransijaisuutta, jonka myötä tehtäviini kuuluu johtaa kulttuurin vastuualuetta.

Ns. omassa työssäni tapahtumapäällikkönä vedän tapahtumatuottajien tiimiä ja vastaan Kotkan Meripäivien sekä monien muiden Kotkan kaupungin järjestämien tapahtumien tuotannosta ja tapahtumien kehittämisestä.

Tiina tiivistää tärkeimmiksi taidoiksi joita hän tarvitsee tehtävässään kokonaisuuksien hallintakyvyn, organisointitaidon, hyvän paineensietokyvyn sekä sosiaaliset taidot.

“Myöskään sopivasta uteliaisuudesta asioita ja ihmisiä kohtaan sekä innokkuudesta ei ole haittaa.#

Elinikäinen oppiminen

Nykyisessä työssäni on tarpeen myös tuntea kansallinen, kansainvälinen ja paikallinen kulttuuri. Listaa voi jatkaa: hyvillä vuorovaikutustaidoilla ja positiivisella asenne  Tapahtuma-alan seuraaminen on itsestään selvyys.

Kannatan itse jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja minulla onkin kova halu päivittää osaamistani jatkuvasti. Vuonna 2015 opiskelin, Humakissa kulttuurituottajan ylemmän AMK-tutkinnon. Lisäksi olen kehittänyt esimiesosaamistani mm. EVA -esimiesvalmennuksella, projektinhallinta opinnoilla ja parhaillaan olen muutaman opintopisteen verran avoimessa AMK:ssa opiskelemassa turvallisuusjohtamista.

Joka päivä tehdään jotain uutta

Parasta työssäni on sen monipuolisuus, ajoittainen hektisyys ja ihmiset, joiden kanssa saan työskennellä. Kliseisesti tässä työssä ei ole kahta samanlaista päivää saatikka kahta samanlaista tapahtumaa vaan aina ja joka päivä tehdään jotain uutta.

Vapaa-ajallaan Tiina tanssii, pelaa jalkapalloa, kuljettaa kolmea harrastavaa lastaan – ja järjestää tapahtumia asuinkylänsä hyväksi. Lähitulevaisuudessa hänen haaveenaan on jollain tavalla opiskella lisää, ulkomaille lähtö joksikin aikaa taitaa olla myös ikuisuushaave.

Tiina Salonen käski vielä sanoa: Meripäivät on Suomen suurin ja monipuolisin kaupunkifestivaali Kotkan upeissa merellisissä maisemissa. Tervetuloa!


Etusivun nostokuvassa Tiina Salonen Merikeskus Vellamon katolla kesällä 2018. Kuva on otettu tapahtuman viimeisenä päivänä.

Sivun ylälaidan kuva Meripäivien avajaisparaatista, joka on kävijätutkimuksen perusteella ylivoimaisesti suosituin ohjelmanumero. Siihen osallistuu vuosittain n. 50-60 eri kokoista ryhmää ja sitä seuraa kadun varrella n. 35 000 katsojaa.

Uratarina on julkaistu aiemmin 3.4.2019.