Isabella tuottaa isolla mittakaavalla

Vaaleahiuksinen nainen (Isabella) pitää puhetta luokkahuoneen edessä.

Isabella Rossi valmistui Humakista 2016 kulttuurituottaja (AMK) -opinnoista ja tekee Kulttuurituottaja (ylempi AMK) -tutkintoa. Hän on tapahtuma-alan ammattilainen ja toimii tällä hetkellä Flow Festivalin tuotantopäällikkönä. Maaliskuussa hän aloittaa Kangasalan kaupungin tapahtumakoordinaattorina. Aiemmin Isabella toimi Tuomaan Markkinoiden vastaavana tuottajana ja oli vuonna 2013 kehittämässä ja tuottamassa ensimmäisiä katuruokatapahtumia.

Tuotantopäällikkönä Isabella Rossi palasi Kauniaisiin summaamaan uusille opiskelijoille opintojaan ja kertomaan tuottajan identiteetistä, työn saloista, vaatimuksista ja haasteista. Tuottajan hommia hän teki opintojen alusta asti.

”Tuotantopäällikön homma on samanlaista kuin tuottajana toimiminen. Mittakaava vain on isompi ja esimiehenä siinä on vastuussa myös muiden tapahtumaa tekevien tuottajien työstä ja onnistumisesta.”

Kiva työ edellyttää kurinalaisuutta

Tuottajalla on rooli viestinnässä, taloudessa ja luovuudessa. Olennaista ovat projektihallinto ja, että asiat saadaan aikaiseksi. Tulee etsiä omat väylät ja osaamistavoitteet.

Isabella on ollut valmis tekemään kaikkea. Avoimuudella on löytynyt aina jotain uutta. Mitä tahansa ei pidä ottaa vastaan, vaikka nöyryydellä hankkii kokemusta.

”Vaikka tuntuu kuinka absurdilta, tuottajan työ on kivaa”, hän kertoo.

Vaikka voisi huvitella, työ vaatii kurinalaista ”työpro”-mentaliteettia. Tuotannossa pyöritetään isoja asioita ja tuotantopäällikkö ei voi elää ”löysin rantein”. On vastuu myös turvallisuudesta.

Lupaukset tulee pitää, olla sanansa arvoinen ja ajoissa. Vaikka kaikki on tietyllä hetkellä niskassa, aikataulutus, ennakointi, valmistelu, tarkkuus ja tiukkuus auttavat. ”Opi sanomaan kiitos ja anteeksi.”

Rahaan liittyvät asiat pitää osata

Kulttuurialalla taistellaan euroista ja rahaa pitää ymmärtää. On opeteltava lainalaisuudet, laskutus, excel, budjetointi, henkilöstöasiat, arvonlisävero ja omattava hyvä budjettipohja. Humakista sai hyvät talouden pohjatiedot.

Paljon tehdään apurahalla, mutta alaa on mietittävä myös bisneksenä. Työ ei ole nappikauppaa.

Palkat tulee maksaa. Oman palkan kanssa on oltava realisti ja siitä voi joutua ”tappelemaan”. Raha-argumentit kannattaa olla kunnossa ja oppia kilpailutus.

Kulttuuriala perustuu verkostoihin ja kommunikointiin

Isabella loi verkostoja jo Humakissa. Hänellä on luottotyöntekijöitä, alihankkijoita ja tuottajatuttuja, jotka keskustelevat paljon. Muilta oppii ympäröivästä maailmasta.

Ystävien ja bisneksen sekoituksessa on erotettava, milloin on bisneshetki. On oltava tiukka, mutta ystävällisesti. Töitä menee tutulta toiselle ja myös avoimilla hakemuksilla.

Intohimoinen työ edellyttää jaksamisesta huolehtimista

Tuottajana Isabella tuntuu elävän sydämellään, intohimolla. Työviikko venyy ja tapahtuma täyttää kalenteria.

Festivaaleilla tuotantopäällikkö on suuren osan vuodesta tapahtuman ainoa tuotantopuolen työntekijä. Työpaikkana festivaali on vaativa ja intensiivinen. Kesällä 2019 Flow keräsi 83 000 kävijää, 170 artistia ja ryhmää kymmenellä esiintymisalueella.

Burnout on alan painolasti. Ammattimaisesti kulttuurialaa katsova tietää olevan muutakin elämää. ”On opeteltava, että tämä on työtä, osattava lähteä töistä ja tehtävä jotain muuta.”

Itselle on oltava armollinen. Kaikkea ei voi kontrolloida, virheitäkin tulee ja ne korjataan.

Harjoittelu ja työ antoivat tuottajan työkaluja

Humakissa oppi jäsentämään tekstiä ja kirjoittamaan ”järkevää tekstiä”. Kaikki asiat koulussa loivat pohjaa ja olivat tärkeitä. Parhaiten on oppinut, kun tietotaitoa on päässyt käyttämään.

Oma tausta vaikuttaa ja antaa pohjaa osaamiselle. Koulu tuo uraan yhden kerroksen, harjoittelu toisen ja työ uusia kerroksia.

Jos harjoittelu alkaa keväällä, antaa se pohjan festivaalista. Voi toimia tuotannossa, mutta kannattaa opetella tekniikkaa, sarjatuotantoa ja viestintää. Kaikkea ei ehdi kokemaan. Asiat, jotka festivaaleilla näkyvät yleisölle nyt, on voitu aloittaa jo vuosia sitten.

“Lähtekää vaihtoon, hyvä kielitaito on tärkeää, erityisesti puhuminen.”

Kaikki vaihtoehdot ovat fiksuja. Kannattaa mennä mihin vaan, nähdä toisen maan markkinat ja tavata ihmisiä. Suomessa ovat tärkeitä vastuullisuusasiat ja kierrätys on muualla vielä uutta.

Tunnin tykitys tiivisti tuottajan työn. Isabella toivottaa opiskelijoille onnea.

Flow järjestetään seuraavan kerran ajalla 14.-16.8.2020: https://www.flowfestival.com/flow-info/.

Hae kulttuurituottajaksi yhteishaussa ajalla 18.3.–1.4.2020.

Teksti: Isabella Rossi, luento  20.9.2019, pohjalta toimitettu teksti Marika Stam.
Kuvat: Marika Stam.