Helsingissä alkaa 20. tulkkikoulutuksen syksy kohti Tulkki (AMK) -tutkintoa

Neljä piirrettyä kättä heiluu eri suuntiin. Taustalla puhekuplia.

Tänä syksynä Tulkki (AMK) -koulutuksen aloittavat opiskelijat ovat Helsingin kampuksen 20. vuosikurssi! Alkava lukuvuosi nostattaa mieleen muistoja entisessä tulkkiopiskelijassamme Karoliina Miettisessä, joka nykyisin työskentelee Humakissa. 

Ihan kuin olisin ollut vaihto-oppilaana omassa kotimaassani. Kaikki ympärillä tuntui uudelta ja ihmeelliseltä”,  muistelee nykyinen tulkkauksen ja kielellisen saavutettavuuden koulutussuunnittelija Karoliina Miettinen tulkkiopintojensa alkumetrejä Helsingin kampuksen, Haagan esikoisryhmässä.  

ValkeaTalo ulkoa, pihalla kaksi tyhjää lipputankoa, julkisivukuva.
Valkea Talo on toiminut jo 20-vuotta Humakin tulkkausalan koulutuspaikkana Helsingin Haagassa ja nyt myös pitkään jo Humakin hallinnollisena toimipisteenä.

Tulkkikoulutus toimii keskellä viittomakielistä ympäristöä

“Kaksikymmentä vuotta sitten nousin rappusia kohti Valkean talon pääovea ja perhoset lentelivät vatsassani. Uskon, että jännitys ja uuden alku tuntui myös koko talossa”, Karoliina muistelee. 

Humakin Helsingin kampuksen ensimmäinen vuosikurssi oli aloittamassa opintojaan viittomakielialan järjestökentän sydämessä. Talon työntekijät sekä Kuurojen kansanopiston opiskelijat seurasivat uteliaina, miten me humakilaiset löydämme paikkamme talon arjessa.

Valkeassa talossa viittomakieli näkyi tuohon aikaan joka paikassa, ja minulle pystymetsästä tulleelle, se tuntui kuin olisin astunut uuteen maailmaan. 

Kuulevien ja viittomakielisten yhteisryhmässä opittiin vuorovaikutuskeinot

Tuolloin historiaa tehtiin siinäkin mielessä, että ensimmäistä kertaa opiskelijaryhmä muodostui suomenkielisistä kuulevista ja viittomakielisistä kuuroista opiskelijoista. Koska valtaosa meistä kuulevista ei vielä osannut viittoa, meillä opiskelukavereilla ei ollut yhteistä kieltä keskenämme. Pian yhteiset vuorovaikutuskeinot alkoivat kuitenkin muodostua.

Uuden kielen ja kulttuurin opettelu oli samalla sekä kiinnostavaa että raskasta. Ensimmäiset kuukaudet olivat väsyttäviä. “Nukahdin joka iltapäivä junaan jo heti Huopalahdesta, kampuksen lähiasemalta, lähdettyämme”, Karoliina palaa muistoissaan kahdenkymmen vuoden taakse. 

Opintojen alussa luotsinamme toiminut lehtori Hanna Putkonen-Kankaanpää muistelee Helsingin kampuksen alkuaikoja Humakin “Yhdessä tehden – 20-vuotiaan Humanistisen ammattikorkeakoulun tarina” -julkaisussa. Kirjoituksessaan hän kertoo miten meidän yhdeksäntoista uuden opiskelijan tuloa valmisteltiin monin tavoin. Mittailtiin mihin tilaan mahdumme istumaan puolikaareen ja miten kaksikielisen ryhmän opetus järjestetään. Pettymyksiltä ja yhteentörmäyksiltäkään ei voitu välttyä, kun käytänteitä luotiin toisinaan sitä mukaa, kun tilanteita tuli eteen.

Seinällä kehystettyinä tauluina Humakin kolme erilaista H-kirjainta.
Haagan käytävällä on muistoja menneistä ja vanhasta graafisesta ilmeestä Humakin H-kirjainten muodossa.

VHS-kasetti on vaihtunut digioppimisympäristöihin

Paljon on ehtinyt tapahtua kahdessakymmenessä vuodessa niin ympäröivässä maailmassa kuin oppilaitoksessa. Humakin ja tulkkikoulutuksen kehitys on ollut valtava.

“Opintojeni alussa ei ollut muita vuosikursseja, ei samassa talossa toimivia opiskelijapalveluita eikä useita lehtoreita. Kierrätimme toisinaan opiskelukavereiden kesken yhtä oppimateriaalia sisältävää VHS-kasettia, emmekä voineet kuvitellakaan tämän päivän digitaalisia oppimateriaaleja ja -ympäristöjä”, Karoliina kertoo. 

Myös tutkinnon laajuus, opetussuunnitelmat ja hallinnonjärjestelmät ovat vaihtuneet. Alunperin tutkinto oli 210 op ja kesti 3,5 vuotta, nykyisin laajuus on 240 op ja suoritusaika on neljä vuotta.

“Muutoksista huolimatta, opetuksen ydin ja humaanit arvot ovat toisaalta säilyneet, sekä opiskelijoiden ja lehtoreiden kiinnostus suomalaista viittomakieltä ja kulttuuria kohtaan”, Karoliina Miettinen pohtii.

Lämpimästi tervetuloa uusille opiskelijoille ja hyvää alkavaa lukuvuotta kaikille! 

Teksti: Karoliina Miettinen, toim. Marika Stam.
Kuvat: Marika Stam.