Humak välittää -kampanja käyntiin Joni Jaakkolan “Väkevä elämä – Viisaampi mieli, vahvempi keho” – luennolla – konkretiaa käytäntöön

Joni Jaakkolan verkkoluento “Väkevä elämä – Viisaampi mieli, vahvempi keho” aloitti Humak välittää -kampanjan luennot opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseksi. Ensimmäinen luento antoi konkreettisia vinkkejä opiskelijoiden omien tavoitteiden asettamisesta ja vinkkejä niiden saavuttamiseen. Verkkoluentoa seurasi lähes sata humakilaista.

– Elämän ei tarvitse maistua pahvilaatikolta, eikä stressin tai vetämättömyyden tunteen pidä hallita mieltä pitkällä aikajänteellä, sanoo Joni Jaakkola.

Koulutukseltaan Joni Jaakkola on diplomi-insinööri, ja nykyisin hyvinvointialan yrittäjä. Itseään hän luonnehtii ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi. Hän ei lupaa antaa suoria vastauksia, mutta haluaa kysyä oikeita kysymyksiä.

Teksti "Humak välittää -kampanja", keltainen tausta, oikealla soikea muoto, jossa oranssi tausta, piirretty lintu ja puhekupla, jonka sisällä teksti "Humak välittää".

Opiskelijat asettamaan ja toteuttamaan tavoitteitaan – konkreettisia vinkkejä

Humak välittää -kampanjan ideana on antaa välineitä opiskelijoiden hyvinvointiin, jaksamiseen ja edelleen opintojen etenemiseen. Kampanjan aloitusluento herätteli kysymään miltä opiskelijasta tuntuu ja mitkä ovat hänen tavoitteensa.

Onko tarvetta muutokseen tai päivärytmin muokkaukseen, liikunnan, terveellisen ravinnon ja palautumisen lisäämiseen? Ovatko tavoitteet tarpeeksi konkreettisia ja itselle mieluisia? Paperia ja kynää kehoitettiin käyttämään muuhunkin, kuin opiskeluun.

Jaksamisen ja aikaansaamisen tueksi kannattaa kirjata ylös tavoitteet, laatia päivärytmi ja noudattaa aikataulua ensin vaikka kolme viikkoa. Vähitellen voi lisätä uusia tavoitteita ja tilanteiden sekä kehittymisen suunnan tarkastuspisteitä.

– Esimerkiksi, opiskelija voi kirjata opiskelupäivänsa keston kalenteriinsa. Joka päivä opiskelen kuusi tuntia muistaen tauot ja koulupäivä päättyy viimeistään kello 18.00. Liikun päivittäin puoli tuntia. Kaveritapaamiset laitetaan suoraan kalenteriin, eikä jätetä niitä odottamaan sopivaa hetkeä, Joni Jaakkola opastaa.

Joni Jaakkola kehottaa suuntaamaan “kohti omaa juttua”, liittyipä se opiskeluun, uraan tai parisuhteeseen. Hän kehottaa kokeilemaan, esimerkiksi mikä olisi kiva ura? Hän itsekin on tehnyt muutoksia työurallaan. “Ja aina voi pakittaa, jos valinta ei ollutkaan kiva”, Jaakkola toteaa.

Kaiken muutoksen pohjalla on Jaakkolan mukaan kysymys “mitä mä haluan, miten mulla menee, olenko puhki, kauanko tätä on jatkunut.”

Joni Jaakkola, lisää aiheesta:

Hyvinvoinnista Jaakkola on julkaissut kirjoja ja podcasteja, joita on kuunneltavissa noin 163 tuntia. Podcastit ovat ilmaisia ja ne löytyvät internetistä hakusanoilla Väkevä elämä – Viisaampi mieli, vahvempi keho Joni Jaakkola.

Seuraavat “Humak välittää” -luennot:

  • 4.10.2021, Opiskelun tueksi – ajanhallinta ja suunnittelu, Ilse Lammila, opintopsykologi, Humak
  • 8.11.2021, Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, Panda Eriksson, intersektionaalinen feministi,  saavutettavuuden ja moninaisuuden moniammattilainen ja Humakin alumni.
  • 15.11.2021, Opiskelutaidot – mikä edistää opiskelukykyä? Ilse Lammila, opintopsykologi, Humak
  • 13.12.2021, Oman talouden hallinta, Juha A. Pantzar, toimitusjohtaja, Takuusäätiö
  • 17.1.2022, Opiskelijatoiminta ja –sosiaalisuus osana hyvinvointia, Anette Pottonen, Opiskelijakunta HUMAKO
  • 7.2.2022, Aivot koulussa ja työn digitalisaation puristuksessa, Reidar Wasenius. VR:n kuulutusäänenä ja puhelinäänenä suurelle yleisölle tuttu Wasenius on tunnettu oppimisen, vaikuttamisen ja digitalisaation asiantuntija.
  • 14.3.2022, Stressi ja palautuminen, Ilse Lammila, Humak
  • 28.3.2022 klo 14-15  Asenne – mahdottomasta mahdolliseksi, Marko Vuoriheimo (Signmark)
  • 4.4.2022, Itsemyötätunto, Ilse Lammila, Humak
  • 7.4.2022, Mitä Humak välittää-kampanja antoi? HUMAKOn edustaja sekä koulutusjohtajat Päivi Marjanen ja Timo Parkkola, Humak.

Teksti: Marika Stam.

Lisää Humak välittää -kampanjasta:

Humak välittää – kampanja opiskelijahyvinvoinnin edistämiseksi