Tällä sivulla näet Humakin viimeisimmät ohjeet koronavirustilanteesta ammattikorkeakoulussamme. Sivuja päivitetään säännöllisesti. Sama tieto julkastaan myös Pepissä.

Aiempien päivien tiedotteiden asiat löytyvät sivun alaosiosta henkilöstö- ja opiskelijaosioiden alta. Tiedotteeseen on osio myös avoimen amk:n opiskelijoille.

Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja pyydämme opiskelijoita ja henkilökuntaa seuraamaan koronaviestintäämme. Tiedotteen julkaisuajankohta on kello 10 aamulla.

 

Päivitys 3.4. kello 10

Suomessa on todettu yhteensä 1615 koronavirustartuntaa, tehohoidossa on 65 potilasta. Tautiin on kuollut 19 ihmistä.

Opintotuki: Opintotuki maksetaan poikkeusolojen aikana. Jos et edisty opinnoissasi normaalisti koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi, opintotuen maksaminen voi päättyä ennen kuin olet suorittanut kaikki vaaditut opinnot. Pane talteen todistukset siitä, mitä tapahtui ja miksi. Oppilaitoksen ilmoitus opintojen poikkeusjärjestelyistä on riittävä todistus. Kun opintotukesi on päättymässä, hae opintotuelle jatkoa opintotuen muutosilmoituksella verkkoasiointipalvelussa. 

(Linkki: https://www.kela.fi/korona-usein-kysyttya#ha-korona-opintotuen-enimmaisaika-uhkaa-ylittya)

 


Vahvuusalakohtaiset tiedotteet opiskelijoille

Vahvuusalat tiedottavat opiskelijoita omissa tiedotteissaan. Pepissä tiedottavat yhteisöpedagogit ja tulkkausala. Kulttuurituotantoala tiedottaa alakohtaisia tiedotteita Teamsissa.

Tiedotteiden ilmestymisajankohta on kello 10. Seuraava tiedote julkaistaan maanantaina.

——-

YLEISTÄ KAIKILLE

Hallituksen määräämät poikkeusolot jatkuvat ainakin 13.5.2020 asti. Koulut ja ravintolat on suljettu ja julkiset kokoontumiset on peruttu. Vältä turhaa liikkumista ja väkijoukkoja epidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Humakin kampukset on suljettu. Tarkemmat tiedot alla opiskelija ja henkilöstö-osioissa.

Suomalaisia on kehotettu palaamaan Suomeen heti, kun mahdollista. Humakin ulkomailla olevat opiskelijat on kontaktoitu. Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Maahantuloa on rajoitettu ja liikkumiseen ja kokoontumisiin on tulossa tiukennuksia lähiaikoina.

Tapaamiset järjestetään etäyhteyksien avulla.

Ole varovainen koronatilanteeseen liittyvästä valeuutisoinnista ja huijausyritykistä. Esimerkiksi Humakin tietohallinto ei pyydä vaihtamaan salasanaa sähköpostitse lähetettävien linkkien avulla.

Liikkumiskielto Uudeltamaalta

Liikkumiskielto Uudeltamaalta muuhun maahan on voimassa ja kestää 19.4. saakka. Maakuntarajat ylittävä vapaa-ajan matkustaminen ei ole sallittua.

Muista ergonomia kotikonttorissa

Kotikonttorin ergonomia ei aina ole samalla tasolla kuin työpaikalla. Ohessa terveystalon vinkit ergonomiseen työskentelyyn kotona: huolehdi, että työskentelet selkä suorana, keksi itsellesi seisovaan työskentelyyn soveltuva työpiste ja pidä riittävästi taukoja. Ohjeet kuvineen löydät täältä:

https://www.terveystalo.com/fi/Tyoterveys/Ajankohtaista/Blogit/Kuinka-huomioida-ergonomia-etatyossa-Tyofysioterapeutin-vinkit-kotitoimistolle/

Vinkkejä mielenhyvinvointiin

Vinkkisivun mielenhyvinvoinnin ylläpitämisestä koronaviruksen aikana. Nämä vinkit soveltuvat kaikille arjen ja työn pyörittämiseen poikkeusoloissa.

Linkki: https://mieli.fi/fi/koronaepidemia-ja-mielenterveys

Muista yhteisöllisyys työpäivän aikana

Henkilöstö on oma-aloitteisesti järjestänyt yhteisöllisyyttä vahvistavia virtuaalisia lounas- ja kahvitaukoja. Tällaiset toimenpiteet ovat positiivisia ja kaikkia kannustavia esimerkkejä työyhteisön hyvinvoinnin ja yhteisöllisen ilmapiirin tukemiseksi. Vinkkejä ja esimerkkejä sekä hyviä kokemuksia näistä voi lähettää vinkiksi muille viestinta@humak.fi tai kertoa näistä alla olevaan kommenttikenttään.

TIETOLIIKENNEYHTEYKSIEN TOIMIVUUS

Ohjeet lähiopetuksen siirtämisestä verkkoon ja IT-ohjeet on julkaistu ulkoisilla verkkosivuilla tietojen löytymisen helpottamiseksi. Ne löytyvät osoittteesta: https://www.humak.fi/uutiset/humakin-paivittyvat-ohjeet-koronavirusepidemian-aikana/

 

JOHTAMINEN ETÄTYÖSKENTELYN AIKANA

Varautumissuunnitelmien toimeenpano:​

 • Kriisiryhmä: koordinointi, yleiset ohjeet ja tiedotus​
 • Johtajat: palvelujen varautumis-suunnitelmien toimeenpaneminen​
 • Päälliköt: vahvuusalojen ja palveluiden  varautumissuunnitelmien jalkauttaminen​
 • Tiimivastaavat: vahvuusalojen varautumissuunnitelmien toimeenpano yhdessä alueen tiimin kanssa​

VIESTINTÄVASTUUT

AMK-tason viestintävastuut: ​

 • Rehtori (249): päätökset/hallitus/viranomaiset/​
 • Viestintäpäällikkö (333): ulkoiset ja sisäiset tiedotteet​
 • Turvallisuusjohtaja (393): ohjeistus/varahenkilö/opistot​

Yleinen neuvontapäivystys (Humakin henkilöstölle ja opiskelijoille) sähköpostitse korona@humak.fi. Viesteihin vastataan kello 9-15 välisenä aikana.

Kiireellisissä asioissa ota yhteys omaan esimieheen/HEKS-valmentajaan

VIESTINTÄKANAVAT

 • Sisäinen tapahtumatiedote, ensisijaisena kanavana verkkosivuilta löytyvä uutinen, päivitetään päivittäin kello 9 16.3. – 20.3. välisenä aikana.
 • Humakin Peppi/Tuudo
 • Kiireellisissä tapauksissa Humakin tekstiviestipalvelu.
 • Seuraava henkilöstön aamukahvi 20.3. – lisäksi vahvuusalat järjestävät omia viikkokatsauksiaan tarvittaessa.

OPISKELIJAVALINNAT KEVÄÄN YHTEISHAUSSA

Valintakokeet järjestetään mahdollisuuksien mukaan, mutta tilannetta seurataan koko ajan. Uudet linjaukset tulevat kuukauden aikana ja niillä halutaan turvata korkeakoulujen toiminnan jatkuvuus ja hakijoiden oikeudenmukainen kohtelu poikkeusoloissa.

 

OPISKELIJOILLE

Opiskelijoille on järjestetty suomen- ja englanninkieliset tiedotustilaisuudet 24.3. ja 25.3.

Toivomme opiskelijoita aktiivisuutta opinnoissa olosuhteista huolimatta ja Humakin henkilöstö on tulenasi ja auttaa teitä parhaan kykynsä mukaan. Kysykää rohkeasti neuvoa omilta opettajilta/ohjaajilta.

Tilanne on poikkeuksellinen ja se edellyttää :

– kärsivällisyyttä ja todellisuudentajua
– esimerkillisyyttä ja ohjeiden noudattamista
– niiden auttamista, joilla on vielä vaikeampaa
– seuraa sisäisiä tiedotteita aktiivisesti

Tilanteesta huolimatta kannattaa kuitenkin opiskella ja pyrkiä valmistumaan määräajassa. Tilanne normalisoituu ja tutkinnon omaavat ovat paremmassa asemassa työmarkkinoilla. Itsensä kehittämistä kannattaa jatkaa esimerkiksi valitsemalla osaamista kehittäviä opintojaksoja avoimessa amk:ssa.

OPINTOTUKI

Kela on tiedottanut koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta ja sen vaikutuksista opintotukeen: https://www.kela.fi/ajankohtaista-opiskelijat/-/asset_publisher/I7X3vuEkReGH/content/opintotuki-ja-koronaviruksen-aiheuttaman-poikkeustilanteen-vaikutukset

ja https://www.kela.fi/korona-usein-kysyttya#ha-korona-opintotuen-enimmaisaika-uhkaa-ylittya:

Jos et edisty opinnoissasi normaalisti koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi, opintotuen maksaminen voi päättyä ennen kuin olet suorittanut kaikki vaaditut opinnot. Pane talteen todistukset siitä, mitä tapahtui ja miksi. Oppilaitoksen ilmoitus opintojen poikkeusjärjestelyistä on riittävä todistus.

Kun opintotukesi on päättymässä, hae opintotuelle jatkoa opintotuen muutosilmoituksella verkkoasiointipalvelussa.

Valitse ”Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea” ja ”Jatko- tai lisätukihakemus”. Jos olet korkeakouluopiskelija, ilmoita, että hakemuksesi koskee opiskelua tutkintokohtaisen enimmäistukiajan päättymisen jälkeen.
Korkeakouluopiskelija voi saada opintotukea yhteensä enintään opintotuen kokonaistukiajan verran.

Voit myös tehdä opintotuen muutosilmoituksen lomakkeella OT 15 (pdf) ja postittaa sen Kelaan.

Katso Kelan postiosoitteet.

Tehovalmennus: keihin voit ottaa yhteyttä

– opintojaksovastaava: aikataulut, opintojakson eteneminen, oppimistehtävät
– HEKS-valmentaja: omaan kehittymissuunnitelmaan liittyvät kysymykset
– opintovalmentaja: pajat, päivystysajat, soitto/viesti ja otetta opintoihin opintojakso

Opinnäytetöiden arviointi muuttuneessa tilanteessa: Mikäli tilanne vaikuttaa opinnäytetöiden suorittamiseen, arviointia tarkastellaan tapauskohtaisesti.

Opintovalmentajat toivovat kaikkien opiskelijoiden opintojen edistyvän mahdollisimman hyvin ja ovat valmiina tukemaan ja auttamaan sinua tarvittaessa.  Ota yhteyttä opintovalmentajaasi matalalla kynnyksellä. Opintovalmentajasi on töissä sinua varten!

Opintovalmentajien pajat järjestetään lukujärjestyksen mukaisesti Zoom-yhteydellä. Zoom-linkin löydät joko lukujärjestyksestä paja-tunnin kohdalta tai pyytämällä sen opintovalmentajaltasi sähköpostilla. Opintovalmentajat laittavat lukujärjestyksiin päivystysajat. Lisäksi voit sopia virtuaalisesta tapaamisesta opintovalmentajasi kanssa sähköpostilla tai puhelimella (kutu: myös Teams). Voit luonnollisesti soittaa tai viestiä myös ilman varattua aikaa.  

Pajojen lisäksi lukujärjestyksiin on merkitty Otetta opintoihin -opintojaksot. Näillekin tunneille voit tulla mukaan tekemään opintosuorituksiasi ja juttelemaan opinnoista yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. 

Opintovalmentajat ovat tavoitettavissa mahdollisimman paljon. Oma opintovalmentajasi on (etunimi.sukunimi@humak.fi) 

Opiskelijoiden liikkuvuus, Erasmus +

– Opiskelijavaihtoon voi hakea syyslukukaudelle 2020 ja uusien ulkomaanharjoittelujaksoja voi aloittaa heti matkustusrajoitusten päätyttyä

OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 

Verkko-opetus alkaa 17.3. suunnitelmien mukaan. Välttämätön opetus/ohjaus voi jatkua kymmenen henkilön maksimi osallistujamäärä huomioiden. Näistä on sovittu erikseen.

Varaudumme siihen, että etäopiskelu jatkuu lukukauden loppuun saakka eli kesään asti.

Humak tarkentaa tiistain aikana opistoyhteistyön tilanteen (kirjastot, ruokailu, toimipisteillä käynti). Tiedotamme tästä tarkemmin tänään kello 16 (verkkosivuillamme/Pepissä/Tuudossa).

OPISKELIJARUOKAILU

Ruokailutilanteet ovat tartunnan kannalta riskialtteimpia. Kela on linjannut, että mikäli ateriatukioikeuden saanut ravintola voi olla auki, ravintolassa voidaan myydä opiskelija-aterioita korkeakouluopiskelijoille mukaan otettavaksi koronan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi.

Kela on ohjeistanut ravintoloita suoraan.

Ruokailu Nurmijärven kampuksella siellä asuville: Ravintola on avoinna tämän ja ensi viikon. Mikäli aiot ruokailla-> lähetä edellisenä päivänä sitova ilmoitus sähköpostilla: keittio.yhteinen@kio.fi . Ruokailuaika sekä opiskelijoille että henkilöstölle on klo 11.30

KORONATILANTEEN VAIKUTUS HARJOITTELUUN (UUSI)

Harjoittelupaikkoja avataan Humakin hankkeissa opiskelijoille

Humakin TKI-hankkeissa on avattu harjoittelupaikkoja, joilla täydennetään opiskelijoiden työharjoittelumahdollisuuksia tässä poikkeustilanteessa. Lisäksi on kartoitettu opinnäytetyöaiheita, joita on mahdollista tehdä Humakin TKI-hankkeisiin.

Molempia ryhdytään syöttämään Peppiin torstaista 26.3. alkaen. Harjoitteluja ja opinnäyteaiheita tulee ensimmäisessä vaiheessa noin 20 kappaletta ja niitä täydennetään, kun uusia mahdollisuuksia aukeaa. harjoittelijoiden valinnassa priorisoidaan opiskelijoita, jotka tarvitsevat harjoitteluja valmistumisen varmistamiseksi.

Harjoittelumahdollisuudet on pyritty suunnittelemaan niin, että ne voidaan tehdä etätyöskentelynä. Toivomme että tämä osaltaan auttaa teistä opiskelijoista niitä, joilta koronatilanne on vienyt harjoittelu tai opinnäytemahdollisuuksia.

Harjoittelusopimus 

Uuden tai muutetun harjoittelusopimusten hyväksyminen tapahtuu sähköpostin kautta. Opiskelija lähettää harjoittelusopimuksen sähköpostin liitteenä harjoittelusta vastaavalle lehtorille ja harjoittelupaikkaohjaajalle, joiden hyväksyvä sähköpostivastaus toimii myös sopimuksen allekirjoituksena. Manuaalista allekirjoitusta ei tarvita. Humakiin ollaan hankkimassa sähköistä allekirjoitusjärjestelmää, jota tullaan mahdollisesti hyödyntämään harjoittelusopimusten allekirjoituksessa, kun se on käytössä.

Tarkista harjoittelupaikan ohjaajalta, voitko suorittaa harjoittelusi loppuun harjoittelupaikassa. Mikäli tälle ei ole estettä, niin voit jatkaa harjoittelun suorittamista harjoittelupaikan käytäntöjen mukaisesti. Noudatat harjoittelupaikan omia ohjeistuksia koronavirustilanteen aikana.

Mikäli harjoittelusi peruuntuu

Mikäli olet ehtinyt tehdä harjoittelustaan vähintään puolet ja harjoittelu keskeytyy, harjoittelun mukaisia osaamistavoitteita voidaan täydentää korvaavilla tehtävillä. Korvaavat tehtävät saat harjoitteluopintojaksosta vastaavalta lehtorilta.

Mikäli et ole valmistumassa, voit jatkaa harjoittelua myöhemmin. Tässä tilanteessa jo suoritetusta harjoittelusta voidaan antaa osasuoritusmerkintä. Sovi asiasta harjoitteluopintojaksosta vastaavan lehtorin kanssa. Humak lisää tarvittaessa opintojaksotarjontaansa. Opiskelijoille voidaan räätälöidä tarvittaessa yksilöllisiä opintosuorituksia. Voit sopia asiasta HEKS-valmentajasi kanssa.

Mikäli sinulla on jo 30 harjoitteluopintopistettä suoritettuna, sinut voidaan ohjata suorittamaan muita opintojaksoja kuin harjoitteluita.

Opinnäytetyösi edistämisen osalta ole yhteydessä opinnäytetyösi ohjaajaan. Mikäli sinulla ei ole tiedossa opinnäytetyösi ohjaaja, ole yhteydessä HEKS-valmentajaasi.

Opiskelijoiden ohjausta tullaan tehostamaan, jotta voimme vastata muuttuneeseen tilanteeseen ja auttamaan sinua edistämään opintojasi.

Opiskelijapalvelut

Opiskelijapalveluiden henkilöstö työskentelee toistaiseksi etänä, joten toimipisteidemme opintotoimistot ovat kiinni. Poikkeustilanteesta huolimatta opintotoimiston palvelut järjestyvät suurimmilta osin entiseen tapaan.

Mikäli tarvitset opintoihin liittyvän todistuksen, johon vaaditaan oppilaitoksen leimaa, varaudu viiveeseen. Voit tarvittaessa todentaa opintosuorituksiasi Opetushallituksen Koski-palvelun kautta (https://opintopolku.fi/koski/).

 • Opintotoimisto palvelee sähköpostitse osoitteessa opintotoimisto@humak.fi ja puhelimitse 029 451 9253 (klo 9-11 ja 13-15)
 • Mikäli tarvitset etänä ohjausta (esim. eAhot-työkalun käyttöön, Pepin käyttöön yms.), voit soittaa tai laittaa sähköpostia etäohjausajan sopimiseksi.

Kirjaston osalta toiminta rajoittuu huomattavasti. Fyysiset toimipisteet on suljettu, mutta palvelua on saatavilla verkossa. Ajantasaiset kirjastojen yhteystiedot löytyvät Humak-Finnan etusivulta (https://humak.finna.fi/). Informaatikot ovat apunasi sähköisten aineistojen löytämisessä ja käytössä. Lisätietoja saat osoitteesta kirjasto@humak.fi.

Kela tiedottaa omilla sivuillaan koronaviruksen vaikutuksista toimintaansa ja eri etuuksiin https://www.kela.fi/korona.

Opiskeluterveydenhuollon tilannetta voit seurata suoraan opiskelupaikkakuntasi terveydenhuollon sivuilta. Linkit kampuksittain on koottu wikiin: https://wiki.humak.fi/display/OPHYV/Terveydenhuolto

VALMISTUVILLE OHJEISTA

Jos valmistuminen mietityttää, tähän on kerätty muutamia näkökulmia valmistumisesta:

 1. Kelan opintolainavähennys:
  Jos valmistut määräajassa, saat Kelalta opintolainavähennyksen: https://www.kela.fi/opintolainavahennysKoronaviruksen vaikutuksista on sivulla
  https://www.kela.fi/korona-usein-kysyttya#ha-korona-opintolainahyvitys-kun-opinnot-viivastyvat:
  Entä opintolainahyvitys, kun korkeakouluopintoni viivästyvät koronan takia?
 2. Jos joudut tilanteen vuoksi työttömäksi, sinulla voi olla valmistumisen jälkeen mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun työttömyystuella tuettuna:
  https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/omaehtoinen_opiskelu/index.htmlHumakin avoimen AMK:n opintotarjottimen löydät sivuiltamme https://www.humak.fi/avoin-amk/.
 3. Tutkintotodistuksen saamisen jälkeen sinulla on myös mahdollisuus hakea sinulle sopivaa ja haluamaasi työpaikkaa heti kun sellainen avautuu.Sinun ei silloin tarvitse odottaa todistuksen saapumista, vaan olet heti valmiina.Tarvittaessa saat (keskustelu)apua valmentajaltasi, opintovalmentajaltasi ja opintotoimistosta.

 

eTutorit

eTutorit ovat HUMAKOn verkossa toimivia tutoreita. He ovat tukenasi opintoihin ja elämänhallintaan liittyvissä ongelmissa, sekä auttavat opintojaksojen ja opintopisteiden tsekkaamisessa. eTutorien kohderyhmään kuuluvat kaikki Humakissa opiskelevat. Voit olla yhteydessä eTutoreihin Moodlessa eTutor alustalla tai sähköpostin kautta etutor@humako.net.

Moodlen keskustelualueilla sinulla on mahdollista keskustella muiden opiskelijoiden kanssa ja saada vertaistukea. Voit myös luoda anonyymejä keskusteluita ja vastata niihin anonyymisti kohdassa “Anonyymit Opiskelijat” ja saada vastauksen eTutorilta tai muulta opiskelijalta tuossa tuokiossa. Opiskelijoiden taukotilassa voit aloittaa keskusteluita vapaista aiheista ja osallistua niihin omalla nimelläsi. eTutorin olohuone on nostalginen chat, jossa voit keskustella muiden opiskelijoiden kanssa reaaliaikaisesti omalla nimelläsi, ja tiettyinä aikoina eTutor on tavoitettavissa myös sitä kautta.

eTutorointi on opiskelijakunta HUMAKOn ylläpitämää toimintaa.

OPINTOTUKI JA KORONAVIRUKSEN AIHEUTTAMA TILANNE 

Kela on tiedottanut koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta ja sen vaikutuksista opintotukeen: https://www.kela.fi/ajankohtaista-opiskelijat/-/asset_publisher/I7X3vuEkReGH/content/opintotuki-ja-koronaviruksen-aiheuttaman-poikkeustilanteen-vaikutukset

 

ERAMUS + VAIHTO- TAI HARJOITTELU 

KV-OPISKELIJOIDEN MAAHANTULON PERIAATTEITA SELVITETÄÄN (OKM/TEM) PARHAILLAAN.

Erasmus+ -vaihdon tai harjoittelun voi perua tai keskeyttää ja kohdemaasta riippumatta opiskelija saa lähtökohtaisesti pitää apurahan ensimmäisen osan (80 %) Jos opiskelija haluaa jatkaa jo alkanutta opiskelijavaihtoa niin opiskeluvaihdon osalta noudatetaan vastaanottavan oppilaitoksen ohjeistusta opintojen jatkumisen suhteen ja harjoittelun osalta noudatetaan kohdemaan ja harjoitteluorganisaation ohjeistuksia. 

Keskeytyneiden liikkuvuusjaksojen opintopistekertymän osalta pandemian vaikutukset huomioidaan opintojen edistymistä arvioitaessa. 

Opiskelijoiden lähettäminen kansainväliseen vaihtoon tai harjoitteluun on keskeytetty toistaiseksi.

Mistä saan tietoa?

 • Seuraa aktiivisesti tiedotteita Pepissä ja Humakin verkkosivuilla.
 • Opintojaksovastaavilta lehtoreilta saat informaatiota opintojakson suorittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Seuraa aktiivisesti BB Open LMS:ssä.
 • Ole yhteydessä HEKS-valmentajaasi, jos sinulla on jotain epäselvyyttä opintojesi suorittamisen tai etenemisen osalta.
 • Yleinen neuvontapalvelu vastaa kysymyksiisi osoitteessa korona@humak.fi

 

TIETOA AVOIMEN AMK:N OPISKELIJOILLE JA HENKILÖSTÖLLE

Avoimessa AMK:ssa opiskelu työttömyyden tai lomautuksen aikana

Henkilökunnalle avoimesta amk:sta

Lehtoreille voi tulla kysymyksiä avoimen AMK:n opiskelijoilta, jotka ovat joutuneet työttömiksi tai lomautetuiksi, mahdollisuudesta jatkaa opiskelua avoimessa AMK:ssa tai oikeudesta suorittaa aloitetut opinnot loppuun myöhemmin.

Opiskelijan tulee ensisijaisesti selvittää TE-toimistolta avoimessa AMK:ssa opiskelun vaikutus työttömyysetuuteen. Jos TE-toimisto katsoo opinnot sivutoimisiksi tai hyväksyy omaehtoisen opiskelun työttömyysetuudella, opiskelija voi jatkaa opiskelua avoimessa AMK:ssa työttömyyden tai lomautuksen aikana.

Avoimen AMK:n opiskelijat voi ohjata olemaan yhteydessä opintotoimistoon sähköpostitse osoitteeseen avoinamk@humak.fi tai puhelimitse p. 0400 349 319 tai p. 0400 349 266, jos heillä on kysymyksiä opiskelun aikaisesta toimeentulosta tai työttömyysetuudella opiskelusta.

Avoimen AMK:n opiskelijalle

Mikäli joudut työttömäksi tai lomautetuksi, selvitäthän TE-toimistolta avoimessa AMK:ssa opiskelun vaikutuksen työttömyysetuuteen. Lisätietoja opiskelusta työttömyysetuudella löydät osoitteista

Jos TE-toimisto katsoo opinnot sivutoimiseksi tai hyväksyy omaehtoisen opiskelun työttömyysetuudella, voit jatkaa työttömyyden tai lomautuksen aikana avoimen AMK:n opintoja.

Jos opintojakson suoritustavoissa tai -ajoissa tapahtuu muutoksia, opintojakson lehtori tiedottaa kaikkia opiskelijoita tästä opintojakson BB Open LMS:ssä.

Avoimen ammattikorkeakoulun ilmoittautumisiin, maksuihin ja opintojen rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä saat neuvontaa sähköpostitse osoitteesta avoinamk@humak.fi tai puhelimitse p. 0400 349 266 tai p. 0400 349 319.

HENKILÖKUNNALLE 

ETÄTYÖ 

Henkilöstö tekee etätyötä, eikä siitä tarvitse tehdä erillistä sopimusta.

Vakuutus on voimassa myös etätyön yhteydessä pidettävien tavanomaisten lyhyiden taukojen ja ruokailujen aikana sekä etätyöhön välittömästi liittyvien matkojen aikana kuten ruokailu- ja lasten päivähoitoon vienti- ja hakumatkoilla. Vakuutuksesta ei korvata tapaturmia, jotka sattuvat kotitöitä tehtäessä tai muun vapaa-ajan yhteydessä. Vakuutus ei kata matkoja vapaa-ajan asunnolle ja takaisin.

Etätyönä tehtävä työpäivä voi olla enintään työehtosopimuksessa määritellyn mittainen. Poikkeuksista voidaan tarvittaessa sopia esimiehen kanssa.

Työhön käytettävien omien laitteidensa mahdollisesta vakuuttamisesta vastaa työntekijä itse. Työnantajan laitteiden vakuuttamisesta vastaa työnantaja.

Kaikki Humakin kampukset on suljettu 18.3.-13.5. välisenä aikana. Kampusten ulko-ovet on suljettu. Kampuksille ei saa mennä hoitamaan työtehtäviä, muutoin kuin sopimalla siitä erikseen palvelujohtaja Anna Mattilan kanssa. Lupa voidaan myöntää vain kriittiseen toimintaan, mikä edellyttää amk:n tilojen tai siellä olevien laitteiden tai tilojen käyttöä.

Työterveydenhuolto. Pandemia vaikuttaa Terveystalon toimintaan ja toimintoja voidaan joutua sulkemaan viranomaispäätösten tai henkilöstön poissaolon vuoksi. Kohonnut kysyntä aiheuttaa tulevaisuudessa ruuhkaa ja viivettä palveluihin. Työterveydenhoitajalle voi varata puhelinaikoja netistä. Terveystalon asiantuntijoiden vastaaminen asiakasviesteihin saattaa viivästyä. Terveystalon oma Korona-puhelinpalvelu suljetaan. Tarkista THL:n sivuilta ohjeet, milloin hoitoon on syytä hakeutua, mikäli sinulla on oireita.

TYÖVÄLINEIDEN MUKANA PITÄMINEN 

Humakin henkilöstön on huolehdittava, että työskentely on mahdollista etänä kaikissa tilanteissa. Tietokone, työpuhelin ja niiden laturit on aina pidettävä mukana työn ja kodin välillä kuljettaessa. Ota työvälineet mukaan myös pidemmälle vapaalle jäädessä.
 

MATKAT 

Työmatkoja ei enää tehdä koti- tai ulkomaille.Kaikki kotimaan työmatkat perutaan eikä uusia matkasuunnitelmia tehdä toistaiseksi. Selvitä, voiko tapahtumaan osallistua etäyhteyksin tapahtuman järjestäjältä. 

Humakin järjestämät tapaamiset ulkopuolisten kanssa pidetään etäyhteyksien avulla.  

Matkasuunnitelmia ei hyväksytä kevään ja kesän aikana. (lisätty kohta)

PERUUNTUNEIDEN MATKOJEN KORVAAMINEN

Humak korvaa peruuntuneiden työmatkojen kustannukset. Ole ensin itse yhteydessä matkatimistoon matkan peruuntumisen ja mahdolliseen takaisinmaksuun liittyen. Katso tarkemmat ohjeet henkilöstön aamukahvien 20.3. esityksestä.


SISÄISET KOKOUKSET
 

Sisäiset kokoukset Humakin toisissa työpisteissä olevien kanssa järjestetään etäyhteyksien avulla. (muuttunut kohta)

POSTI

Kaikilla kampuksilla käy henkilöstöä tarkistamassa saapuneet postit kerran viikossa. Mikäli työntekijöille on saapunut heille osoitettua postia, heihin ollaan yhteydessä. Toiselle osoitetun Postin avaamiseen tarvitaan kirjallinen lupa (sähköposti).

PERUUTUKSISTA AIHEUTUVAT KUSTANNUKSET KV-KUMPPANEILLE 

Kansainvälisten tapahtumien peruutuksista on saattanut aiheutua tapahtumaan ilmoittautuneille kustannuksia, joita he eivät saa korvattua matkanjärjestäjiltä, omalta tai vakuutuksestaan. Mikäli tällainen tilanne ilmenee, ota yhteyttä sähköpostitse timo.sorvoja@humak.fi. Varaudu esittämään dokumentaatio korvausten eväämisestä.
 

OHJEET HENKILÖSTÖLLE SAIRASTUMISEN VARALTA 

Terveystalon työterveyshuollon palvelut koronaepidemian aikana

Terveystalon puhelinpalvelussa (puh. 030 6000) on ajoittain ruuhkaa koronaepidemian takia. Nopeimmin saat ajan varattua verkosta (www.terveystalo.com , edellyttää vahvaa tunnistautumista).

Kaikki Terveystalon ajat ovat varattavissa sekä toimipaikkaan että puhelinvastaanottona koronaepidemian ajan. Jos haluat asioida toimipaikan sijaan puhelinvastaanottona, kirjoita vahvistusvaiheessa Ajanvarauksen lisätiedot – kenttään numero, johon haluat asiantuntijan soittavan. Jos olet hengitystieoireinen, asioithan ainoastaan etäyhteydellä, kunnes oireiden päättymisestä on vähintään 1 vrk.

Omaa terveyttään kannattaa hoitaa koronaepidemiasta huolimatta. Perussairauksien hyvä hoito on erityisen tärkeää. Toistaiseksi vastaanottoaikoja on Terveystalossa hyvin tarjolla eikä muiden asioiden hoitoa kannata lykätä epidemian takia.

Koronaepidemian aikana HUMAKin poissaolo-ohjeiden mukaan voit olla poissa 5 pv esimiehen luvalla. Jos sairastat tätä pidempään, varaa puhelinaika työterveyshoitajalle tai -lääkärille ja ole yhteydessä esimieheesi. Yli 10 pv sairaudesta tarvitset lääkärintodistuksen. Sairauden jatkumisesta ilmoitetaan aina myös esimiehelle ja sairauspoissaolosta tehdään poissaoloilmoitus Sympaan. 

Ilmoita sairastumisesta välittömästi puhelimitse esimiehelle. Esimiehen luvalla työntekijä voi olla poissa 5 päivää. Viikonlopun päivät lasketaan mukaan sairauspäiviin.

Kiireettömissä asioissa voit hyödyntää Viestit asiantuntijoille –palvelua, jolla tavoitat oman työterveyshoitajasi tietoturvallisesti. Palveluun kirjaudutaan joko älypuhelimella (Oma Terveys –sovelluksella) tai netissä (omaterveys.terveystalo.com). Viestit asiantuntijalle –palvelun löydät kirjauduttuasi Oma Terveyteen kohdasta Etäasiointi / Viestit .

 

Kiinteistöjen aukiolot

Humak on siirtynyt täysin etätyöskentelyyn. Humakin toimipisteillä voivat työskennellä vain ne, joiden kanssa on sovittu poikkeuksellisesti työskentelystä/käynneistä työpisteillä tehtävien niin vaatiessa. Henkilöstön tulee sopia välttämättömästä kampuksella käynnistä palvelujohtaja Anna Mattilan kanssa.

Opiskelijat opiskelevat verkossa kampusten sulkiessa ovensa. Katso tarkemmat Opiskelija-osiosta.

Alkio-opisto

 • kiinteistö: auki, henkilöstö voi noutaa työvälineitä tämän viikon ajan
 • ravintola: suljettu
 • kirjasto: suljettu, auki henkilöstölle

Kauniainen

 • kiinteistö: auki toistaiseksi, henkilöstö voi noutaa työvälineitä tämän viikon ajan
 • ravintola: auki toistaiseksi
 • kirjasto: auki toistaiseksi, sulkemista pohditaan

Kiljava

 • kiinteistö: auki toistaiseksi, henkilöstö voi noutaa työvälineitä tämän viikon ajan
 • ravintola: avoinna tämän ja ensi viikon; mikäli aikoo ruokailla-> edellisenä päivänä sitova ilmoitus sähköpostilla: keittio.yhteinen@kio.fi,  ruokailu sekä opiskelijoille että henkilöstölle on klo 11.30
 • kirjasto: suljettu

Paasikivi-opisto

 • kiinteistö: suljetaan 17.3.; henkilöstö voi noutaa työvälineitä tämän viikon ajan
 • ravintola: suljettu
 • kirjasto: suljettu

Pohjois-Savon opisto

 • kiinteistö: suljetaan 17.3., henkilöstö voi noutaa työvälineitä tämän viikon ajan
 • ravintola: suljettu
 • kirjasto: suljettu

Valkea talo

 • kiinteistö: auki toistaiseksi, henkilöstö voi noutaa työvälineitä tämän viikon ajan
 • ravintola: suljettu
 • kirjasto: suljettu

TKI-Akseli

 • kiinteistö: auki, Humakin ovet lukitaan; henkilöstö voi noutaa työvälineitä tämän viikon ajan
 • kirjasto: suljettu

TKI-toimipiste, ICT-talo ja SparkUp, Turku

 • kiinteistö: SparkUp suljettu, TurkuAMK; henkilöstö voi noutaa työvälineitä tämän viikon ajan ravintola: TKI-keskuksella mahdollisuus ruokailuun Unica Linus ravintolassa

 TKI-toimipiste, Novapolis, Kuopio

 • kiinteistö: auki toistaiseksi, henkilöstö voi noutaa työvälineitä tämän viikon ajan
 • ravintola: Ravintola Bistro on 18.3. lähtien suljettua, muut ravintolat auki lyhennetyllä aukioloajalla

 

Yleisiä ohjeita tartuntojen ehkäisystä ja riskiryhmistä

Koronan oireet suomeksi kuvattuna.

Tartuntaa epäiltäessä näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita ja terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta. Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan edelleen lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.

RISKIRYHMIIN KUULUVAT 

Mikäli kuulut riskiryhmään, jolle Covid-19 tartunnasta on vaaraa, tee työtä/opiskele etänä. Älä riskeeraa terveyttäsi matkustamalla työ-/opiskelupaikalle. 

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Riskiryhmät on lueteltu THL:n sivuilla

Riskiryhmiä ovat THL:n mukaan:

 • Yli 70-vuotiaat henkilöt
 • Henkilöt, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista
  • Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)
  • Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)
  • Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes
  • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  • Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
  • Tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
  • Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
  • Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)
 • Henkilöt, jotka tupakoivat päivittäin

SAIRAUSTAPAUKSISSA 

OIREET 

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Mikäli sinulla on edellä mainittuja, mahdollisesti koronaviruksen aiheuttamia oireita, pysy kotona.

Muuttunut tilanne: Neuvontapuhelimet ovat pahasti ruuhkautuneet, joten käytä tietolähteenä ensisijaisesti THL:n ja oman alueesi terveydenhuollon verkkosivustoja. Jos sinulla on yllä mainittuja hengitysteiden virusinfektion oireita, mutta ne ovat lieviä etkä kuulu erityiseen riskiryhmään, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, vaan lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita.

Päivystysnumero tarvittaessa 116 117. 

LEVIÄMISEN ESTÄMINEN JA HENKILÖKOHTAINEN VASTUU 

Noudata viranomaisten ja työnantajasi ohjeita. Jokaisella on vastuu epidemian leviämisen ehkäisyssä. Huolehdi riittävästä käsihygieniasta, vältä fyysistä kontaktia tervehtiessäsi ja pidä välimatkaa muihin ihmisiin. Vältä mahdollisuuksien mukaan yleisötapahtumia ja mikäli aivastat huolehdi, ettet aivasta muita kohden.

Aivasta joko kertakäyttönenäliinaan tai hihan yläosaan. Käytetty paperinenäliina on heitettävä roskiin aivastuksen jälkeen (ks. alla oleva THL:n julkaisema kuva). 

Noudata varovaisuutta myös vapaa-aikanasi, mikäli palaat matkoilta. Älä liiku julkisissa tiloissa tai ole kontaktissa muihin, mikäli tunnet itsesi sairaaksi. 

Pese kätesi usein alla olevien THL:n julkaisemien ohjeiden mukaan.

THL:n käsienpesuohje suomeksi kuvina.