Humakin koronatiedote, COVID-19

Oranssi tausta ja teksti

Koronavirustiedote 24.11.2021 

Humakin valmiusryhmä seuraa koronatilanteen kehittymistä Suomessa. Valmiusryhmä kokoontui 24.11. keskustelmaan ajankohtaisesta tilanteesta ja päivitti mm. Humakin maskisuotituksia pahenevan koronatilanteen vuoksi. Valmiusryhmän seuraava kokous on 1.12.2021.

Tautitilanne on pahentunut viime viikkojen aikana. Humak pyytää kaikkia noudattamaan viranomaisten alueellisia suosituksia ja ohjeistuksia ja kannustaa rokottautumaan.

Tiedote valmiusryhmän kokouksesta päivitetään kello 11 mennessä Humakin verkkosivuille (opiskelijat) ja nosto siitä opiskelijoiden Teams-kanavalla. Lisäksi vahvuusalat tiedottavat opiskelijoita erikseen omilla kanavillaan. Henkilöstötiedotus löytyy Humak-intrasta.

Humakin päätöksenteossa seurataan viranomaisohjeistuksia ja suosituksia, ammattikorkeakoulujen yhteisiä linjauksia sekä paikallisten opistojen linjauksia. Valtakunnallisista suosituksista on siirrytty alueellisiin viranomaisohjeistuksiin. Humakin koronatiedotteessa kerrotaan entistä tarkemmin alueellinen tilanne ja ohjeistukset. Seuraa alueellista tiedotuskanavaa mahdollisten päivitysten varalta.

Alueelliset koronatilanteet ja maskisuositukset (24.11.)

 • Leviämisalue (23.11.2021): Turku​
  Kasvomaskia tulee käyttää kaikissa tilanteissa, sekä sisällä että ulkona, joissa ei pystytä pitämään tarpeeksi etäisyyttä. Tämä koskee myös rokotettuja henkilöitä. Kouluissa ja oppilaitoksissa suositus on voimassa peruskoulun 4. luokasta lähtien. Laaja etätyösuositus. 
 • Leviämisalue (23.11.2021): Helsinki, Kauniainen
  Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut maskisuosituksen tiukentumisesta alueellaan. Päätöksen myötä pääkaupunkiseudulla palataan laajaan maskisuositukseen rokotussuojan tasosta riippumatta kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta. Maskinkäyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskinkäyttöä suositellaan näin ollen myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien. Etätyösuositus. 
 • Leviämisalue (18.11.2021): Nurmijärvi
  Keusote on 18.11.2021 päättänyt toimista tämänhetkisessä koronatilanteessa. Uudet suositukset astuvat voimaan välittömästi, ja ovat voimassa toistaiseksi. Keusote antaa vahvan maskisuosituksen 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille mm. työpaikoilla, kouluissa (6. luokasta alkaen) ja oppilaitoksissa. Suositus koskee sekä rokottamattomia että rokotettuja henkilöitä. Alueellinen etätyösuositus.
 • Ei leviämisalue (22.11.2021): Jyväskylä​
  Nyrkki suosittelee maskisuositusta kaikkiin alueen kouluihin yläkouluun (7. – 9. luokka) ja toiselle asteelle (ammattikoulut ja lukiot), jotta oppilaiden ja opiskelijoiden lähiopetuksen jatkuminen voidaan turvata. Lisäksi maskisuositusta suositellaan jatkettavaksi kaikissa niissä sisätiloissa, joissa turvaväliä ei voida varmuudella pitää.
 • Ei leviämisalue (22.11.2021): Kuopio​
  Sairaanhoitopiirin alueella on käytössä yleinen maskisuositus (ei suositusta opiskelu & kasvatus). Kuopion kaupunki tiedottaa, että maskisuositusta jatketaan kouluissa yli 12-vuotiaille lähiviikkojen ajan.

Humakin maskisuositus opiskelijoille (24.11)

Maskia suositellaan käytettäväksi sisätiloissa alueellisen tilanteen mukaisesti ja linjassa opistojen ohjeiden kanssa. Opistojen ohjeet ovat linjassa yllä mainittujen alueellisten ohjeiden kanssa.

Maskeja on tarjolla opetustiloissa. 

Lähiopetus ja muu toiminta pääkaupunkiseudulla ja Turussa (24.11.)

Lähiopetukseksi suunniteltu opetus järjestetään lähiopetuksena, mutta muu työskentely pääkaupunkiseudulla ja Turussa etänä aina kuin mahdollista. Muut tapahtumat (pikkujoulut yms.) voidaan pitää turvallisuusohjeita noudattaen.

Opiskelijakunta HUMAKOn tiedote (päivitetty 24.11.)

 • HUMAKOn uusi edustajisto on aloittanut toimintansa. Uusi hallitus valittiin 23.11.
 • HUMAKO tarkastelee paikallisten tapahtumaohjeistusten päivittämistä vastaamaan alueellisia suosituksia.​
 • HUMAKO kannustaa opiskelijoita rokottautumaan.

Opiskelijakunta HUMAKO tarjoaa kaikille Humakin opiskelijoille tukea ja neuvontaa. HUMAKO kannustaa kaikkia opiskelijoita liittymään opiskelijakunnan Discord alustalle. Discordissa voi keskustella kouluun sekä opiskelija-arkeen liittyvistä asioista tai vain höpöttellä niitä näitä.

Lisäksi opiskelijakunta HUMAKOn tutorit neuvovat opiskelijoita opiskeluun ja opiskelija-arkeen liittyvissä kysymyksissä etutor@humako.net osoitteen kautta.

Opiskelijakunta HUMAKO tiedottaa toiminnastaan verkkosivujen, Instagramin ja jäsenkirjeen kautta säännöllisesti.

 

​OKM:n ja THL:n ohjeistus 12.10.2021 (27.10.)

Koronaviruksen tartuntariski varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannassa ollut pieni, eikä kasvomaskin käytöstä ole tarvetta enää antaa yleistä valtakunnallista opetussektoria koskevaa suositusta. Alueelliset ja paikalliset toimivaltaiset viranomaiset voivat epidemiatilanteen mukaan antaa omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat heidän riskinarvioonsa.

Opetuksen ja koulutuksen järjestäjät vastaavat opiskeluympäristön turvallisuudesta ja voivat antaa omia opetus- ja tenttitiloja koskevia maskisuosituksia. Suositukset maskin käytöstä oppilaitoksissa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa voivat siksi vaihdella alueellisesti ja oppilaitoksittain.

Tartuntatautilain väliaikaiset säännökset toimenpiteistä koronaepidemian ehkäisemiseksi ovat voimassa 31.12.2021 asti. Tartuntatautilain mukaan on edelleen huolehdittava tilojen tehostetusta puhdistamisesta ja siitä, että esimerkiksi käsien puhdistamiseen on mahdollisuus. 

Tartuntatautilaista on poistettu aiempi kahden metrin väljyysvaatimus. Oleskelu on silti edelleen hyvä järjestää mahdollisimman väljästi. Riittävä etäisyys ja lähikontaktien välttäminen estävät tartuntoja. Valtakunnallisesta suosituksesta pitää opetusryhmät erillään voidaan luopua. Samoin luovutaan aiemmasta kahden metrin valtakunnallisesta turvavälisuosituksesta.

Poistetaan Humakin ohjeista 2 metrin turvavälivaatimus. Opetustiloissa tulee mahdollistaa riittävä etäisyys. 

Opetuksen päälinjaukset (päivitetty 27.8.)

Kahden metrin (2m) turvaväleistä opetuksessa luovutaan, mutta opetustiloissa tulee mahdollistaa riittävä etäisyys muihin.

Opetukseen osallistuvilta kerätään edelleen nimilista paikalla olijoista mahdollisten altistumistilanteiden varalta. Listoja säilytetään kaksi viikkoa, jonka jälkeen ne tuhotaan asianmukaisesti.

​Yleinen koronaturvallisuusohjeistus säilyy ennallaan (päivitetty 27.10.)

Muistathan, ettet voi osallistua lähiopetukseen oireisena, sairaana, karanteenissa tai testitulosta odottaessasi. Kampukselle ei saa tulla sairaana/oireisena siinäkään tapauksessa, että olet saanut negatiivisen koronatestin tai sinulla on täysi rokotussuoja.

Käsi- ja yskimishygieniasta tulee pitää erityistä huolta. Pese kädet, älä kättele ja yski hihaan. Vältä tarpeettomia lähikontakteja. Käytä Koronavilkkua ja toimi tarvittaessa sen antamien ohjeiden mukaan.

Ota rokote vuorollasi. Rokotteita on hyvin tarjolla ja kaupungit tarjoavat walk in-rokottautumismahdollisuuksia myös ulkopaikkakuntalaisille. Rokotteen voi saada ilman ajanvarausta.  Humak suosittelee rokottautumista kaikille.

 

​Opiskelupsykologin palvelut Humakissa

Humakissa toimii opintopsykologi.

Opintopsykologin luo voi hakeutua yksilötapaamisille opinto-ohjaajan kautta tai suoraan opintopsykologille. Opintopsykologin tapaaminen on maksutonta ja luottamuksellista. Lisäksi opintopsykologilla on etäpäivystysaika Zoomissa joka toinen viikko keskiviikkoisin klo 13-16 alkaen 1.9.2021. Päivystysaikana voit kysyä vapaasti askarruttavista asioista. Voit myös laittaa tekstiviestillä soittopyynnön, niin opintopsykologi ottaa sinuun yhteyttä päivystyksen ajankohtana.

Opintopsykologin palveluihin ohjaudutaan joko opinto-ohjaajan kautta tai varaamalla aika suoraan opintopsykologille sähköpostitse (ilse.lammila@humak.fi). Kirjoita sähköpostiin omat tietosi (nimi, aloitusvuosi, opiskelijanumero) ja millaisesta asiasta haluaisit keskustella, niin saat ehdotuksia tapaamisen ajankohdaksi. Mikäli et pääsekään käynnille, peruutathan aikasi viimeistään vuorokautta ennen sovittua aikaa.

Hyvä rokotuskattavus ja varovainen toimintatapa ovat edelleen tärkeitä

Rokotuksen ottaminen ja varovainen toimintatapa jatkossakin (maskien käyttö ja hygienia) ovat edellytyksiä sille, että oppilaitokset voivat varmistaa turvallisen toiminnan kaikille. Humak haluaa tarjota turvalliset kohtaamiset ja yhteisöllisen opetuksen ja suosittelemme rokotteen ottamista kaikille.

Tutustu paikkakuntasi Pop up-rokotusmahdollisuuksiin. Vapaita rokotusaikoja voi kysyä ja myös rokotusvälien lyhentämistä voi kysyä. Humakin tavoitteena on palata mahdollisimman nopeasti yhteisölliseen opetukseen.

Alueelliset rokotustiedot

Hyvinvointia ja opiskelua tukevat toimenpiteet Humakissa

Humakin opinto-ohjaukseen, valmennukseen ja hyvinvointihankkeisiin suunnattujen lisäresurssien ansiosta korkeakoulussamme on sekä olemassa olevia että tulossa olevia tukitoimia. Tässä listaus palveluista, joita on tarjolla tai tulossa lähikuukausina:

 • Humak välittää -kampanja opiskelijahyvinvoinnin edistämiseksi käynnistyy syyskuussa.
 • Opinto-ohjaukseen on annettu lisäresursseja
 • Otetta opintoihin opinnot on tarjolla kaikilla kampuksillamme
 • Opinto-ohjaajat ovat julkaisseet kattavan vinkkilistauksen etäopiskelun tueksi (Voit ladata pdf-muodossa olevan ohjeen itsellesi tästä linkistä)
 • Opinto-ohjaajien verkkopäivystyksiä on lisätty
 • Opiskelijat ja henkilöstö voivat ladata BreakPro –taukojumppasovelluksen ilmaiseksi puhelimeensa tai tietokoneelle. Latauslinkki julkaistaan Pepissä/Tuudossa tämän tai viimeistään ensi viikon aikana. BreakPron avulla voit tauottaa työtäsi, saada taukoliikuntaohjeita ja vinkkejä parempaan ergonomiaan. Sovelluksen avulla pyrimme lisäämään sekä opiskelijoiden että henkilöstön työhyvinvointia.
 • Muista myös Opiskelijakunta HUMAKOn tuki ja yhteisöllinen toiminta verkossa (kuten esim. Discord-tapaamiset ja joogasovellus). Tarkempia tietoja HUMAKOn sivuilla [linkki vie ulkoisille sivuille].

Yleisiä ohjeita

Sisällöt päivitetty ja tarkastettu ajankohtaisiksi 17.8.2021

Lähiopetusohjeet

Lähiopetuksessa noudatetaan annettuja ohjeistuksia:

 • Huolehditaan riittävistä (2 m+) turvaväleistä
 • Huolehditaan hygieniasta ja käytetään maskia (viittomakielen ja tulkkauksen opetuksissa käytössä visiirit)
 • Lähiopetukseen tullaan vain täysin terveinä
 • Jos sinut on määrätty karanteeniin, et voi terveenäkään osallistua lähiopetukseen
 • Osallistujista kerätään nimilistat

Yleiset harjoitteluohjeet

Harjoittelut toteutuvat normaalisti, mikäli harjoittelupaikat eivät ilmoita harjoittelun peruuntumisesta koronatilanteen takia. Huomioi myös harjoittelupaikan ohjeet harjoittelun osalta.

  • Jos joudut karanteeniin, et saa jatkaa harjoittelua etkä mennä uuteen harjoitteluun karanteenin aikana.
  • Jos olet sairas, flunssaoireinen tai karanteenissa, älä mene harjoittelupaikkaasi.
  • Jos kuulut riskiryhmään, konsultoi omaa hoitavaa tahoasi ja toimi harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti.
  • Jos olet epävarma, miten toimia koronan osalta, ole yhteydessä omaan valmentajaasi tai laita sähköpostia korona@humak.fi.
  • Jos harjoittelupaikka peruuttaa harjoittelun tai ei ota vastaan harjoittelijoita, opintojen jatkumista suunnitellaan oman HOPS-valmentajan ja harjoittelua ohjaavan lehtorin kanssa.
  • Mikäli lähipiirissäsi on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, noudatetaan heitä hoitavien tahojen ja THL:n ohjeistuksia.

Miten saan ohjausta ja millaista ohjausta on tarjolla?

 • HOPS-valmentaja: Jokaiselle Humakin tutkinto-opiskelijalle on nimetty oma henkilökohtainen valmentaja, joka tukee ja valmentaa sinua ammatillisesti läpi opintojen. Löydät HOPS-valmentajasi nimen Pepin Opiskelijan työpöydältä Opiskelutiedot-välilehdeltä (nimen alta oikeasta ylänurkasta Asetukset > Opiskelutiedot.).
 • Opinto-ohjaaja: Jokaiselle Humakin kampukselle on nimetty opinto-ohjaaja, jonka keskeisiin tehtäviin kuuluu auttaminen, mikäli kohtaat opintojesi aikana esimerkiksi opiskelutaitoihin, -kykyyn tai opintojen etenemiseen liittyviä haasteita. Opinto-ohjaajien yhteystiedot löydät opiskelijan oppaasta: https://opiskelijanopas.humak.fi/?page_id=653
 • Tutustu tutkinto-opiskelijoiden ohjauksen ja valmennuksen huoneentauluun, joka selventää eri toimijoiden rooleja Humakissa: https://www.thinglink.com/card/1304403846897860610. Sen avulla osaat olla yhteydessä oikeaan tahoon ohjaustarpeestasi riippuen.

 Avoimen AMK:n opiskelijalle

Korona saattaa vaikuttaa myös avoimen AMK:n opintoihin, joissa on lähiopetusta. Opintojaksosta tai osaamiskokonaisuudesta vastaavat lehtorit ilmoittavat mahdollisista muutoksista opintojaksojen tehtävissä ja suoritustavoissa Hoodlessa. Jos sinulla on kysyttävää opintojakson suorittamisesta, ole yhteydessä opintojaksosta vastaavaan lehtoriin.

Avoimen ammattikorkeakoulun ilmoittautumisiin, maksuihin ja opintojen rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä saat neuvontaa sähköpostitse osoitteesta avoinamk@humak.fi tai puhelimitse p. 0400 349 266 tai p. 0400 349 319.

Humakin palvelut korona-aikana

Kirjastopalvelut

 • palvelu jatkuu normaalisti alueellisia ohjeistuksia noudattaen.
  • kirjastossa käytettävä maskia alueellisten suositusten mukaisesti
  • kirjaston asiakasmääriä rajoitetaan tarvittaessa huomioiden alueelliset suositukset ja turhaa oleskelua kirjastossa on syytä välttää.

Opintotoimiston palvelut

 • opintotoimiston palvelut tarjotaan sähköisesti
  • opintotoimistossa voi asioida sopimuksen mukaan, mutta maskia käytettävä alueellisten suositusten mukaisesti

IT-palvelut

support@humak.fi

Koronaneuvonta
Yleisiin koronakysymyksiin vastataan osoitteessa korona@humak.fi. Viesteihin vastataan arkisin kello 9-15 välisenä aikana. Kiireellisissä asioissa ota yhteys omaan HOPS-valmentajaasi tai opinto-ohjaajaasi. Jos sinulla on kysyttävää tietyn opintojakson opetusjärjestelyistä, ole yhteydessä opintojaksosta vastaavaan lehtoriin.

Viranomais- ja mediayhteystahot:

Opiskelijapalvelujen päällikkö Noora Ahti, noora.ahti(at)humak.fi, puh. 0400 349 225.
Rehtori/toimitusjohtaja Jukka Määttä, jukka.maatta(at)humak.fi, puh. 0400 349 249

Ohjeet opiskelijoille sairaustapauksissa tai altistumistilanteissa

Mikäli tunnet olosi sairaaksi toimi näiden ohjeiden mukaan. Koronatestaus on yleisen terveydenhuollon järjestämä, testejä ei tehdä YTHS:n toimipisteissä. Omaa tilannettasi voit arvioida koronavirustaudin oirearviokyselyssä Omaolo-palvelussa. Vastausten mukaan saat arvion koronavirustartunnan todennäköisyydestä ja ohjeet testiin hakeutumisesta. ​Yleistä neuvontaa ja lisätietoa saat valtakunnallisista neuvontakanavista: valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 ja chattineuvonta.

Jos sairastut (saat koronaoireita) lähiopetuksessa tai lähiopetuksen jälkeen

 • Jos saat koronaoireita lähiopetuksen aikana, poistu välittömästi kampusalueelta ja tee oirearvio OmaOlo-palvelussa, mistä saat jatko-ohjeet.  ​
 • Jos saat koronaoireita lähiopetuspäivän jälkeen, niin tee oirearvio OmaOlo-palvelussa, mistä saat jatko-ohjeet. Mahdolliset jatkotoimenpiteet ohjeistavat viranomaiset. ​
 • Älä palaa oireisena lähiopetukseen.​

Saat tiedon, että sinun lähipiirissäsi on todettu koronatapaus

 • Jos saat tiedon, että lähipiirissäsi on todettu koronatapaus, niin toimikaa terveysviranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti. ​
 • Jos terveysviranomaiset asettavat sinut karanteeniin, niin et voi tulla lähiopetukseen. ​
 • Jos sinua ei aseteta karanteeniin ja olet oireeton, niin voit osallistua lähiopetukseen normaalisti.​

Perheenjäsen/samassa taloudessa asuva henkilö on käynyt testissä tai hänelle on varattu testi. Miten toimin ennen testituloksen saapumista? 

 • Jos olet oireeton, voit jatkaa normaalia elämää saa jatkaa siihen asti, kunnes testitulos tulee. ​
 • Jos sinulla on oireita, niin et voi osallistua lähiopetukseen.​
 • Jos perheenjäsenen/samassa taloudessa asuvan henkilön tulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset. ​

Sinulla todetaan korona:

 • Toimit terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaisesti.​
 • Voit osallistua lähiopetukseen vasta kun eristyksesi on päättynyt.

Alueelliset koronapalvelunumerot ja koronasivut (tietoa mm. rokotteista ja maskijakelusta):​