Oranssi tausta ja teksti

Koronavirustiedote 26.10.2020

Valmiusryhmä seuraa aktiivisesti Suomen koronatilanteen kehittymistä ja toimii tilanteessa viranomaisohjeistuksia noudattaen. Valmiusryhmä kokoontuu elo– ja syyskuussa viikoittain. Seuraava valmiusryhmän kokous on 2.11.2020. Tiedote päivitetään kokouksen jälkeen klo 11 mennessä. 

Henkilöstön koronaohjeet löytyvät Humakin Wikistä osoitteessahttps://wiki.humak.fi/display/TUR/Korona-ohjeet

Tiedotteeseen on päivitetty etäopetusvaiheen jatkuminen, palveluiden aukiolotietoja ja tietoa opiskelijakunta HUMAKOn verkossa tapahtuvasta toiminnasta.

Laajennettu etäopetusvaihe jatkuu vuoden 2020 loppuun

Etäopiskelu-ja työskentelyvaihe jatkuu Humakissa vuoden 2020 loppuun saakka.

Etäopetuksella pyritään turvaamaan sellaisten opintojaksojen toiminta, joissa on tarjolla vain lähiopetusta sekä Humakin peruspalveluiden tarjoaminen. Lähiopetus tarjotaan ainoastaan viittomakielen ja tulkkauksen opintojaksot ja erikseen sovitut kielten opintojaksot sekä seikkailukasvatuksen tietyt opintojaksot. Näihin opintojaksoihin liittyvät kampuksilla tai TKI-keskuksissa toteutettavien ryhmätyötilanteiden tulee tapahtua lehtoreiden valvonnassa.

Kaikki muu opetus/valmennus ja ohjaus tapahtuu etäyhteyksin. Harjoittelun osalta noudatetaan harjoittelupaikan antamia ohjeilta.

Henkilöstön etätyöskentelyyn pätee aiemmin linjattu etätyösuositus.

Lähiopetusohjeet

Erikseen sovituissa lähiopetuksessa noudatetaan annettuja ohjeistuksia:

 • Huolehditaan riittävistä (1-2 m) turvaväleistä
 • Huolehditaan hygieniasta ja noudatetaan alueellisia maskisuosituksia (viittomakielen ja tulkkauksen opetuksissa käytössä visiirit)
 • Lähiopetukseen tullaan vain terveinä
 • Osallistujista kerätään nimilistat
 • Lähiopetuksesta vastaavien tulee ilmoittaa ruokailijamäärät opistojen keittiöön

Palvelut kampuksilla  

Opintotoimistopalvelut: 

 • palvelua pääsääntöisesti sähköisesti
 • opintosihteerit vuoropäivinä kampuksilla, jotta paperit saadaan liikkumaan
 • opintotoimistossa voi asioida sopimuksen mukaan, mutta maskia käytettävä ellei terveydellistä estettä
 • Vältetään matkustamista eli ei lähipalvelua Kauniaisissa, Turussa eikä Nurmijärvellä

Kirjastopalvelut 

 • palvelu jatkuu normaalisti
 • kirjastossa käytettävä maskia ellei terveydellistä estettä
 • kirjastossa saa asioida max. 5 henkilöä kerrallaan

Terveydenhoitopalvelut 

 • Kunnat päättävät toimintatavoista 
 • Katso alueesi tiedot wikistä

IT-palvelut

Koronaneuvonta
Yleinen neuvontapäivystys palvelee sinua sähköpostitse korona@humak.fiViesteihin vastataan kello 9-15 välisenä aikana. Kiireellisissä asioissa ota yhteys omaan HEKS-valmentajaasi tai alueesi opinto-ohjaajaan. 

Opiskelijakunta HUMAKOn toiminta verkossa

Discord

Opiskelijakunta HUMAKO ylläpitää Discord-palvelinta, jonne kaikki Humakin opiskelijat ovat tervetulleita. Discordissa jutellaan, pelaillaan, opiskellaan, kahvitellaan ja vietetään aikaa toisten opiskelijoiden kanssa. Alustalla pääset kohtaamaan opiskelijoita eri koulutusohjelmista ja kampuksilta. Meitä on täällä monta, lämpimästi tervetuloa mukaan! Liittymisohjeet löydät eTutor-opintojaksolta täältä.

Tutorit
Opiskelijakunta HUMAKOn tutorit tavoitat verkon välityksellä. He ovat tukenasi opintoihin ja elämänhallintaan liittyvissä ongelmissa, sekä auttavat opintojaksojen ja opintopisteiden tsekkaamisessa. Tutorien kohderyhmään kuuluvat kaikki Humakissa opiskelevat. Voit olla yhteydessä tutoreihin Hoodlessa eTutor-alustalla tai sähköpostin kautta etutor@humako.net.

Hoodlen keskustelualueilla sinulla on mahdollista keskustella muiden opiskelijoiden kanssa ja saada vertaistukea. Voit myös luoda anonyymejä keskusteluita ja vastata niihin anonyymisti kohdassa “Anonyymit Opiskelijat” ja saada vastauksen tutorilta tai muulta opiskelijalta tuossa tuokiossa. Opiskelijoiden taukotilassa voit aloittaa keskusteluita vapaista aiheista ja osallistua niihin omalla nimelläsi. Tutorin olohuoneen kautta pääset osallistumaan HUMAKOn Discord-serverille, jossa voit keskustella muiden opiskelijoiden ja tutoreiden kanssa.

Tutorointi on opiskelijakunta HUMAKOn ylläpitämää toimintaa.

Laajennettu maskisuositus on käytössä Jyväskylässä, Kauniaisissa, Helsingissä, Nurmijärvellä ja Turussa.

Huomioithan viranomaisten suositukset kokoontumisrajoituksista ja kasvomaskien käytöstä.

Viranomaiset ovat antaneet laajan kasvomaskien käyttösuosituksen otsikossa mainituille alueilla. Jyväskylässä maksisuositus on voimassa lokakuun loppuun ja toisilla paikkakunnilla se on voimassa toistaiseksi. Humakin opiskelijoita ja henkilöstöä pyydetään noudattamaan suositusta Humakin toimipisteissä.

Pepissä on julkaistu alueita koskevat erilliset tiedotteet, johon on listattu kansalaismaskien noutopisteet.

TKI-toiminta vuoden loppuun saakka

 • TKI-toiminnassa jatketaan etätyöskentelyä lukuun ottamassa pakollisia matkoja, joihin ei liity laajempaa tilaisuutta. Lupa tapauskohtainen/innovaatiojohtaja.
 • Etätyö koskee myös opiskelijoiden tehtäviä hankkeissa
 • Matkustaminen hankkeissa rajataan niihin matkoihin, jotka ovat ehdottomasti välttämättömiä. Matkustusluvan antaa innovaatiojohtaja ja matkustettaessa sekä tapaamisissa tulee noudattaa turvasuosituksia.
 • Tapahtumat, tilaisuudet ja koulutukset tulee siirtää verkkoon. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulee tilaisuudet siirtää myöhempään ajankohtaan tai poikkeustapauksissa perua.

Kansainvälinen liikkuvuus 

Humak on perunut syksyn 2020 osalta opiskelijoiden ja henkilöstön KV-vaihdot, lyhyet kansainväliset opintomatkat/intensiivimatkat ja KV-opiskelijaryhmät/vierailut.  

Opiskelijoiden Eramusvaihto sallitaan keväällä 2021 koronatilanteen niin salliessa. Kansainvälisen vaihtoon liittyvät tarkemmat tiedot löytyvät Pepistä. Linkki Pepin hakuohjeeseen. (vaatii kirjautumisen)

Korona/Erasmus-webinaari pidettiin 6.10.2020. Tilaisuus on tallennettu ja se julkaistaan myöhemmin ilmoitettavassa paikassa. Mikäli kansainvälisestä vaihdosta kiinnostunut opiskelija ei päässyt tilaisuuteen, niin tutustu opiskelijoiden kv-infoon Pepissä ja webinaaritallenteeseen. Mikäli sinulla on kysyttävää aineistoon tutustumisen jälkeen, kv-koordinaattori tarjoaa myös henkilökohtaista neuvontaa kansainväliseen vaihtoon hakeutumisesta.

Moni kumppanikorkeakoulu tarjoaa Erasmus-opetusta myös virtuaaliopintoina. Mikäli olet kiinnostunut opiskelemaan kansainvälisiä opintoja verkkovälitteisesti, kysy asiasta lisää kv-koordinaattorilta.

KV-liikkuvuus (saapuvien osalta) mahdollistetaan kevään 2021 osalta turvallisuusohjeet huomioiden.

Henkilöstön kansainvälistä liikkuvuutta koskevat päätökset linjataan myöhemmin.

Vahvuusalojen tiedotteet opiskelijoille Pepissä

Ohjeet sisältävät ohjeita ja neuvoja opiskelun järjestämiseen koronaepidemian aikana (lukeminen edellyttää kirjautumista Peppiin):

Tähän tiedotteeseen on päivitetty valmiusryhmän päätös opiskelijoiden kansainvälisestä Eramusvaihdosta kevään 2021 aikana.

Matkustusrajoitukset ja niiden vaikutukset 

Kaiken matkustamisen osalta on noudatettava tarkasti viranomaisohjeistuksia maahan saapumisen ja oleskelun osalta. Tarpeetonta matkustamista ulkomaille on syytä välttää. Ajantasaiset maahantulosäädökset kannattaa katsoa aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kohdemaan lähimmästä edustustosta. 

Jos palaat maista, joihin on asetettu matkustusrajoitteita tai palaat sellaisen kautta, on jäätävä viranomaisten määräämään karanteeniin. Sinun on jäätävä karanteeniin, vaikka koronavirustesti olisi negatiivinen. 

Jos saavut Suomeen maasta, josta ei ole maahantulon rajoituksia, sinun ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin 

Päivittyvät tiedot matkustusrajoitteista löytyvät ulkoministeriön verkkosivuilta.
Matkustamisesta ja karanteenista THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia  

Koronaneuvonta Humakissa

Yleinen neuvontapäivystys palvelee sinua sähköpostitse korona@humak.fiViesteihin vastataan kello 9-15 välisenä aikana. Kiireellisissä asioissa ota yhteys omaan HEKS-valmentajaasi tai alueesi opinto-ohjaajaan. 

Viranomais- ja mediayhteystahot:

Koulutuspäällikkö Titta Pohjanmäki, titta.pohjanmaki(at)humak.fi, puh. 0400 349 393.
Rehtori/toimitusjohtaja Jukka Määttä, jukka.maatta(at)humak.fi, puh. 0400 349 249

Ohjeet opiskelijoille sairaustapauksissa tai altistumistilanteissa

Jos sairastut (saat koronaoireita) lähiopetuksessa tai lähiopetuksen jälkeen

 • Jos saat koronaoireita lähiopetuksen aikana, niin pyydä kasvomaski opettajaltasi. Poistu välittömästi kampusalueelta ja tee oirearvio OmaOlo-palvelussa, mistä saat jatko-ohjeet.  
 • Jos saat koronaoireita lähiopetuspäivän jälkeen, niin tee oirearvio OmaOlo-palvelussa, mistä saat jatko-ohjeet. Mahdolliset jatkotoimenpiteet ohjeistavat viranomaiset. 
 • Älä tule sairaana ja oireellisena lähiopetukseen.

Saat tiedon, että sinun lähipiirissäsi on todettu koronatapaus

 • Jos saat tiedon, että sinun lähipiirissä on todettu koronatapaus, niin toimikaa terveysviranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti. 
 • Jos terveysviranomaiset asettavat sinut karanteeniin, niin et voi tulla lähiopetukseen. 
 • Jos sinua ei aseteta karanteeniin ja olet oireeton, niin voit osallistua lähiopetukseen normaalisti.

Perheenjäsen/samassa taloudessa asuva henkilö on käynyt testissä tai hänelle on varattu testi. Miten toimin ennen testituloksen saapumista? 

 • Jos olet oireeton, voit jatkaa normaalia elämää saa jatkaa siihen asti, kunnes testitulos tulee. 
 • Jos sinulla on oireita, niin et voi osallistua lähiopetukseen.
 • Jos perheenjäsenen/samassa taloudessa asuvan henkilön tulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset. 

Sinulla todetaan korona:

 • Toimit terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaisesti.

Alueelliset koronapalvelunumerot:

 • Helsinki: 09 310 10024  
 • Kauniainen: 09 8789 1370 
 • Nurmijärvi: 019 226 0099 
 • Jyväskylä: 014-266 0133
 • Kuopio: 044 704 6700
 • Turku: 02 266 2012

Jos koronavirusneuvonta on kiinni ja koronaan viittaavat oireet ovat lieviä, odota seuraavaan päivään. Kiireellisissä sairausasioissa voi olla yhteydessä valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116 117, joka palvelee ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä.  

Turvallisuus kampuksella/TKI-keskuksessa: 

Suositus koronavilkku-sovelluksen asentamisesta puhelimiin

Humak suosittelee tartuntaketjujen katkaisua helpottavan Koronavilkku-mobiilisovelluksen lataamista puhelimeen. Sen voi ladata maksutta puhelimeen yleisimmistä sovelluskaupoista. Humak suosittelee opiskelijoita ja henkilöstöä lataamaan sovelluksen puhelimiinsa.

Lisätietoa THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/tartuntaketjujen-katkaisua-tehostava-sovellus

Miten saan ohjausta ja millaista ohjausta on tarjolla?   

 • HEKS-valmentaja: Jokaiselle Humakin tutkinto-opiskelijalle on nimetty oma henkilökohtainen valmentaja, joka tukee ja valmentaa sinua ammatillisesti läpi opintojen. Löydät HEKS-valmentajasi nimen Pepin Opiskelijan työpöydältä Opiskelutiedot-välilehdeltä (nimen alta oikeasta ylänurkasta Asetukset > Opiskelutiedot.).  
 • Opinto-ohjaaja: Jokaiselle Humakin kampukselle on nimetty opinto-ohjaaja (ent. opintovalmentaja), jonka keskeisiin tehtäviin kuuluu auttaminen, mikäli kohtaat opintojesi aikana esimerkiksi opiskelutaitoihin, -kykyyn tai opintojen etenemiseen liittyviä haasteita. Opinto-ohjaajien yhteystiedot löydät Wikistä: https://wiki.humak.fi/display/OJOS/Opinto-ohjaajat 
 • Tutustu tutkinto-opiskelijoiden ohjauksen ja valmennuksen huoneentauluun, joka selventää eri toimijoiden rooleja Humakissahttps://www.thinglink.com/card/1304403846897860610. Sen avulla osaat olla yhteydessä oikeaan tahoon ohjaustarpeestasi riippuen.

Yleiset harjoitteluohjeet 

Syyslukukaudella harjoittelut toteutuvat normaalisti, mikäli harjoittelupaikat eivät ilmoita harjoittelun peruuntumisesta koronatilanteen takia. Huomioi myös harjoittelupaikan ohjeet harjoittelun osalta. 

 • Jos joudut karanteeniin, et saa jatkaa harjoittelua etkä mennä uuteen harjoitteluun karanteenin aikana.  
 • Jos olet sairas, flunssaoireinen tai karanteenissa, älä mene harjoittelupaikkaasi. 
 • Jos kuulut riskiryhmiin, konsultoi omaa hoitavaa tahoasi ja toimi harjoittelupaikan ohjeiden mukaisesti. 
 • Jos olet epävarma, miten toimia koronan osalta, ole yhteydessä omaan valmentajaasi tai laita sähköpostia korona@humak.fi. 
 • Jos harjoittelupaikka peruuttaa harjoittelun tai ei ota vastaan harjoittelijoita, opintojen jatkumista suunnitellaan oman HEKS-valmentajan ja harjoittelua ohjaavan lehtorin kanssa. 
 • Mikäli lähipiirissäsi on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, noudatetaan heitä hoitavien tahojen ja THL:n ohjeistuksia.

Vapaa-ajalla tehdyt ulkomaanmatkat 

Huomioithan ulkomaille suuntautuvaan yksityismatkailuun liittyvät riskit. Tämä voi edellyttää kahden viikon pituista viranomaisen asettamaa karanteenia, jonka aikana et voi tulla kampukselle. 

ETutorit 

eTutorit ovat HUMAKOn verkossa toimivia tutoreita. He ovat tukenasi opintoihin ja elämänhallintaan liittyvissä ongelmissa, sekä auttavat opintojaksojen ja opintopisteiden tsekkaamisessa. eTutorien kohderyhmään kuuluvat kaikki Humakissa opiskelevat. Voit olla yhteydessä eTutoreihin Moodlessa eTutor alustalla tai sähköpostin kautta etutor@humako.net. 

Moodlen keskustelualueilla sinulla on mahdollista keskustella muiden opiskelijoiden kanssa ja saada vertaistukea. Voit myös luoda anonyymejä keskusteluita ja vastata niihin anonyymisti kohdassa “Anonyymit Opiskelijat” ja saada vastauksen eTutorilta tai muulta opiskelijalta tuossa tuokiossa. Opiskelijoiden taukotilassa voit aloittaa keskusteluita vapaista aiheista ja osallistua niihin omalla nimelläsi. eTutorin olohuone on nostalginen chat, jossa voit keskustella muiden opiskelijoiden kanssa reaaliaikaisesti omalla nimelläsi, ja tiettyinä aikoina eTutor on tavoitettavissa myös sitä kautta. 

eTutorointi on opiskelijakunta HUMAKOn ylläpitämää toimintaa. 

Avoimen AMK:n opiskelijalle  

Korona saattaa vaikuttaa myös avoimen AMK:n opintoihin. Opintojaksosta tai osaamiskokonaisuudesta vastaavat lehtorit ilmoittavat mahdollisista muutoksista opintojaksojen tehtävissä ja suoritustavoissa BB Open LMS -verkko-oppimisympäristössä. Jos sinulla on kysyttävää opintojakson suorittamisesta, ole yhteydessä opintojaksosta vastaavaan lehtoriin. 

Avoimen ammattikorkeakoulun ilmoittautumisiin, maksuihin ja opintojen rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä saat neuvontaa sähköpostitse osoitteesta avoinamk@humak.fi tai puhelimitse p. 0400 349 266 tai p. 0400 349 319.