Kommunikaatiomenetelmien ohjaaminen ja puhevammaisten tulkkaus -osaamiskokonaisuus

Tammikuussa käynnistyy Kommunikaatiomenetelmien ohjaaminen ja puhevammaisten tulkkaus -osaamiskokonaisuus (60 op). Monimuotokoulutuksena tarjottava osaamiskokonaisuus on suunnattu henkilöille, joilla on vähintään Tulkki (AMK) tai Viittomakielen tulkki (AMK) -koulutus ja jotka haluavat pätevöityä myös puhevammaisten tulkiksi ammattikorkeakoulutasolla. Koulutus muodostuu Kuopiossa järjestettävistä lähipäivistä, erilaisesta verkko-oppimisesta kuten webinaareista ja harjoittelusta. 

Osaamiskokonaisuus sisältää kahdeksan opintojaksoa, joiden aikana perehdytään monipuolisesti puhevammaisten tulkin ja kommunikaatio-ohjaajan tarvitsemiin tietoihin ja taitoihin.

Koulutuksen sisältöjen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että tarjolla on opintoja, jotka tuovat opiskelijoille uutta sisältöä. Opiskelijat ovat koulutuksessa perehtyneet esimerkiksi teknologiavälitteiseen vuorovaikutukseen eri tavoin.

“Kommunikaatio-ohjauksessa käytetään menetelmiä, jotka vaativat erilaisten ohjelmien ja sovellusten käyttämistä. Lähiopetuksessa olemme tutustuneet niiden käyttöön”, toteaa lehtori Sirpa Lyytinen.

Kirjoituspöytä, jolla on näyttö, kahvikuppi, suojakotelossa oleva ipad sekä erilaisia kirjoitusvälineitä. Näytön ruudulla on naisen kasvot. Etualalla ovat kädet, jotka kirjoittavat kynällä muistikirjaan.
Kuvateksti: Monimuoto-opiskelu vaatii paljon itseohjautuvuutta ja sitoutumista opiskeluun. Vertaistuki korostuu monimuotoisessa opetuksessa. Kuva: Julia M. Cameron/Pexels.

Keskeinen osa koulutusta on ymmärrys viittomakielen tulkin ja puhevammaisten tulkin työn yhtäläisyyksistä ja eroista. “Opiskelijoilla on paljon osaamista ja ammattitaitoa, joten keskustelut ovat olleet antoisia ja kehittäviä. Koulutus antaakin mahdollisuuden ja välineitä  reflektoida ammatillisuutta laajemminkin”, tähdentää Lyytinen.

Koulutus kestää vuoden ja se vaatii tavoitteellista sitoutumista opiskeluun. Koulutussuunnittelija Karoliina Miettisen mukaan monimuoto-opiskelu vaatii aina paljon itseohjautuvuutta. Koska opintoja tehdään usein työn ohella, pitää opiskelijan pystyä aikatauluttamaan opinnoille vaadittava aika.

Värikkääseen mekkoon pukeutunut tyttö katsoo kuvakirjaa, jossa näkyy eläinten kuvia.
Kuvateksti: Tulkki voi käyttää monenlaisia menetelmiä kommunikaatio-ohjauksessa. Kuva: Helena Lopez/Pexels.

Kommunikaatiomenetelmien ohjaaminen ja puhevammaisten tulkkaus -koulutus laajentaa tulkin osaamista ja antaa mahdollisuuden oppia

Kommunikaatiomenetelmien ohjaaminen ja puhevammaisten tulkkaus 60 opintopisteen osaamiskokonaisuus

Tule laajentamaan osaamistasi ja kehittämään ammatillisuuttasi Tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus -koulutuksen tarjoamaan kommunikaatiomenetelmien ohjaaminen ja puhevammaisten tulkkaus -osaamiskokonaisuuteen.

Lue lisää ja ilmoittaudu Kommunikaatiomenetelmien ohjaaminen ja puhevammaisten tulkkaus 60 op -osaamiskokonaisuuteen klikkaamalla tästä. Ilmoittautuminen päättyy 2.1.2023 klo 23:59.

 

 

 

 

 

Teksti: Hanna-Kaisa Turja. Muokannut Niina Naumanen

2022-12-29 12:30:58