Mitä tekee puhevammaisten tulkki ja kommunikaatio-ohjaaja? UKK

Piirrettyjä päitä keskustelemassa toistensa kanssa. Taustalla on puhekuplia, lintuja, kirjaintauluja sekä selkokielisiä kuvakortteja.

Yhteishaku on nyt käynnissä ja moni pohtii elämänsä suuntaa. Tulkkaus on kiinnostava ja monipuolinen ala, mutta mitä ihmettä puhevammaisten tulkki oikeastaan tekee? Entä mihin tarvitaan kommunikaatio-ohjaajaa? Kokosimme yhteen kysymyksiä ja vastauksia yhdessä Marjukka Nisulan kanssa, joka työskentelee meillä  puhevammaisten tulkkauksen ja kommunikaatio-ohjauksen lehtorina.

Miksi mun kannattais opiskella puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaation ohjaajaksi?

Mikä teidän koulutusohjelma on ja mihin sieltä valmistutaan?
Tutkintonimike on Tulkki (AMK). Valmistuttuaan nelivuotisesta koulutuksesta opiskelija voi työllistyä yhteiskunnan eri tahoille, joissa on tarvetta kielellisen saavutettavuuden osaajalle. Kielellinen saavutettavuus on kommunikaation asiantuntijan erityisosaamista.

Missä opinnot tapahtuvat ja miten ne toteutetaan?
Humanistisen ammattikorkeakoulun Kuopion alueyksikössä on mahdollista opiskella kommunikaation asiantuntijaksi. Nelivuotinen tutkinto on nimeltään Tulkki (AMK). Opinnot ovat laajuudeltaan 240 opintopistettä. Ne toteutetaan monimuoto-opintoina, joista osa on webinaareja ja osa lähiopetuspäiviä. Koulutuksessa opiskelijat voivat syventää osaamistaan joko puhevammaisten tulkkaukseen tai kommunikaation ohjaukseen.

Miten usein monimuoto-opinnoissa pitää olla Kuopiossa?
Opiskelijat tulevat kerran kuussa kolmen päivän lähiopetusjaksolle Kuopion kampukselle.

Mitä puhevammaisten tulkin työ pitää sisällään?
Puhevammaisten tulkki voi toimia tulkkina puhevammaiselle henkilölle esimerkiksi lääkärin vastaanotolla, kokouksissa, vapaa-ajan harrastukissa tai vaikka teatterissa. Laki vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluista oikeuttaa tulkinkäytön henkilölle, jolla on puhe-, kuulo- tai kuulonäkövamma. Tulkkaus helpottaa henkilön yhteiskuntaan osallistumista, työntekoa, opiskelua, harrastamista ja virkistäytymistä. Puhevammaisten tulkit työllistyvät tulkkauspalvelua tuottaviin yrityksiin eri puolilla Suomea.

Vasemmalla henkilö pitää pöydällä auki kansiota, jonka sisällä on tukikuvakortteja. Oikealla kuva luokkahuoneesta, jossa henkilöt katsovat videota.

Mitä tekee kommunikaatio-ohjaaja?
Kommunikaatio-ohjaaja ohjaa kommunikaatiomenetelmien käyttöä muun muassa sopeutusvalmennuksena joko puhevammaiselle henkilölle itselleen ja/tai hänen lähi-ihmisilleen. Lähi-ihmiset ovat niitä ihmisiä, joiden kanssa puhevammainen henkilö toimii arjessa. Ohjaus voi olla esimerkiksi tukiviittomien opettamista tai henkilökohtaisesti rakennetun kommunikointikansion, ohjelmasovelluksen tai laitteen käytön ohjausta. Kommunikaatio-ohjauksen tavoitteena on, että puhevammaisella henkilöllä ja hänen lähi-ihmisillään on yhteinen kieli sekä toimiva kommunikointikeino ja -kanava. Näitä arjen kohtaamisia tapahtuu muun muassa kotona, päiväkodeissa, toimintakeskuksissa ja asumisyksiköissä. Kommunikaatio-ohjausta voidaan myöntää kaiken ikäisille ihmisille.

Kuka lasketaan puhevammaiseksi ihmiseksi?
Puhevammainen henkilö on ihminen, joka kuulee, mutta hänellä on vaikeuksia joko ymmärtää puhetta tai puhua itse.  Tämä vaikuttaa siihen, että ihminen ei välttämättä pysty asioimaan itsenäisesti yhteiskunnassa tai vuorovaikutustilanteet saattavat olla rajallisia. Henkilö saattaa vetäytyä syrjään ja eristäytyä muista ihmisistä.  Puhevammaa ilmenee muun muassa kehitysvamman, CP-vamman ja tiettyjen neurologisten sairauksien seurauksena. Lasten kehitykselliset kielihäiriöt ja aivoverenkiertohäiriöt ovat tyypillisiä puhevamman aiheuttajia. Myös etenevät muistisairaudet voivat aiheuttaa puhekyvyn heikkenemistä.

Millaisia harjoitteluita opintojen aikana voi tehdä?
Opiskelijat harjoittelevat tulkkausta ja kommunikaation ohjausta pääasiassa tulkkauspalvelua ja kommunikaatio-ohjausta tuottavissa yrityksissä. Tämän lisäksi opiskelijat ovat harjoitelleet ja toteuttaneet kielellistä saavutettavuutta yhteiskunnan eri toimialoilla. Humakin opiskelijat ovat harjoitteluissaan päässet työskentelemään mm. erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa esimerkiksi tukiviittomien parissa ja kielellisen saavutettavuuden työtehtävissä nuorten ja aikuisten keskuudessa. Tulkkiopiskelijat ovat myös olleet harjoittelussa valmistavassa opetuksessa, joka on suunnattu kaikille esi- ja perusopetusikäisille maahanmuuttotaustaisille lapsille ja nuorille, joiden suomen kielen taito ei vielä riitä yleisopetukseen.

Lue Marjukan blogikirjoitus opinnoista: Miks mun kannattais opiskella puhevammaisten tulkiksi ja kommunikaation ohjaajaksi? – Humak

Linkki: https://opintopolku.fi/konfo/fi/toteutus/1.2.246.562.17.00000000000000002496

Teksti:
Marjukka Nisula, lehtori, Humak
Paula Kesa, asiantuntija, Humak

Kuva: Iija Eloranta, suunnittelija, Humak

2024-03-20 14:44:30