Nuorisotutkimuspäivät 2023 Humakin Helsingin kampuksella 8.–9.11.2023 – teemana “Toivon moninaisuus”

Nuorisotutkimuspäivät järjestetään tänä vuonna yhteistyössä Humanistisen ammattikorkeakoulu Humakin kanssa 8.-9.11.2023 Humakin Helsingin kampuksella Valkeassa talossa osoitteessa Ilkantie 4.

Vuoden 2023 Nuorisotutkimuspäivät järjestetään teemalla Toivon moninaisuus. Ilmastokriisin, pandemioiden, sotien, talouskriisin ja muiden huolta herättävien ajankohtaisten ilmiöiden keskellä nuoret tarvitsevat myös toivoa. Toivoa voidaan käsitellä sekä suhteessa menneeseen että tulevaan. Toivoa voi löytyä arjen pienistä asioista tai yhtä lailla koko planeettaamme koskettavista suurista teemoista. Toivo voi liittyä nuoren harrastuksiin, vapaa-aikaan tai kavereihin, samoin kuin koulutukseen, työelämään ja siirtymiin aikuisuuteen. Toivoa voidaan löytää pohtimalla niin yhteiskunnan poliittisia tekijöitä kuin tarkastelemalla moraalia tai eettisiä kysymyksiä. Päivien tavoitteena on luoda luottamusta toivon olemassaoloon.

Nuorisotutkimuspäivien ”Toivon moninaisuuden” -teeman tavoite on luoda luottamusta toivon olemassaoloon. Teemaa käsitellään monesta eri näkökulmasta. Päivien kiinnostavaa antia ovat kaksi puheenvuoroa eurooppalaisilta kriisialueilta, Ukrainasta ja Pohjois-Irlannista. Nuorisotutkimuspäivien pääpuhujina toimivatkin Dr. Philip McDermott Pohjois-Irlannista ja Dr. Olga Osokina Ukrainasta.

Dr. Philip McDermott toimii tutkijana Ulsternin yliopistossa Pohjois-Irlannissa. Hän käsittelee alustuksessaan toivoa konfliktoituneessa tilanteessa, jossa eletään pitkittyneessä epävarmuudessa. Lastenpsykiatri, Dr. Olga Osokina toimii Donetskin National Medical -yliopistossa sekä vierailevana professorina Turun Yliopistossa. Hän johdattelee meitä lasten ja nuorten tilanteeseen sodan keskellä. Keskeinen käsiteltävä kysymys molemmissa alustuksissa on, voiko näistä kriisiytyneistä ympäristöistä löytyä toivoa?

Teksti Nuorisotutkimuspäivät, toivon moninaisuus. Humakin ja Nuorisotutkimusseuran logo. Piirretty kuva, jossa ihmisiä ympyrässä pitämässä toisiaan käsistä kiinni.

Nuorisotutkimuspäivillä käsitellään toivoa myös 19:ssä työryhmässä kahden päivän aikana. Niissä lähestytään aihetta monesta eri näkökulmasta nuorten kannalta ja esitellään miten toivoa voi nuorten keskuudessa lisätä esimerkiksi digitaalisuuden ja harrastustoiminnan avulla.

Millaisia keinoja meillä on lisätä nuorten toivoa? Miten nuoria pystytään auttamaan kriisien keskellä? Miten voisimme luoda uskoa ja toivoa tulevaisuuteen? Miten lasten oikeudet toteutuvat Ukrainan sodan tai Pohjois-Irlannin konfliktin keskellä? Nuorisotutkimuspäivillä on mahdollisuus kuulla uusinta, aikaisemmin julkaisematonta tutkimustietoa näistä aiheista.

Voit tutustua päivien ohjelmaan täällä.

Teksti: Humakin Yhteisöpedagodi-opiskelijat, konferenssiharjoittelijat Sanna Haarlaa ja Anja Miettinen sekä lehtori Eeva Sinisalo-Juha

2023-11-03 06:49:01