Struve Experience julkaisee virtuaalielämyksen ja mobiilisovelluksen

Valkoinen pilkullinen lintu lentää oikealle.

Struve Experience tutustuttaa kulttuuriperintöön virtuaalisesti Aalto2 Museokeskuksessa Jyväskylässä ja mobiilisovelluksen kautta Oravivuoren luontokohteessa.

Keski-Suomen Korpilahdella sijaitseva Oravivuori on upea luontokohde ja UNESCOn maailmanperintökohde Struven ketjun yksi mittauspiste, joka kätkee sisälleen kiehtovan tarinan ja historian. Struven ketju rakennettiin 1800-luvulla kolmiomittausmenetelmällä tavoitteenaan maapallon koon ja muodon mittaaminen. Nykyään Struven ketjua kutsutaan maapallon valtavaksi mittanauhaksi, joka halkoo Eurooppaa ulottuen aina Jäämereltä Mustallemerelle asti.

Struve Experience -hankkeessa on kohtautettu historiaalisesti merkittävä kulttuuriperintö ja nykypäivän uusi teknologia. Hankkeessa on toteutettu virtuaalielämys ja mobiilisovellus, jotka vievät ainutlaatuiselle kulttuuriperintömatkalle Oravivuoren luontokohteeseen ja tutustuttavat taiteen keinoin Struven ketjun historiaan.

Kaksi kuksaa näköalatasanteen kaiteella. Kuvan oikeassa reunassa näkyy kännykkää pitelevä käsi. Taustalla vesistöä ja metsää.
Hankkeessa on toteutettu virtuaalielämys ja mobiilisovellus, jotka vievät kulttuuriperintömatkalle Oravivuoren luontokohteeseen.

Virtuaalielämys julkaistaan toukokuun lopussa

Struve Experience virtuaalielämys julkaistaan 27.5.2023 Keski-Suomen museossa Jyväskylässä, uudessa Aalto2 Museokeskuksessa, jossa se on koettavissa osana maailmanperintönäyttelyä.

Virtuaalilasien kautta yleisö voi kokea Oravivuoren luontopolun kaikki neljä vuodenaikaa todentuntuisena 360-ympäristönä sekä uppoutua taiteen keinoin Struven ketjun historiaan ja tarinaan. Virtuaalilasien lisäksi toteutus on katsottavissa kosketusnäytöltä. Oravivuori on fyysisesti haastava kohde niin maastoltaan kuin sijainniltaan ja virtuaalitoteutus parantaa osaltaan kohteen saavutettavuutta ja esteettömyyttä mahdollistaen jatkossa myös etävierailut kohteeseen museosta käsin. Toteutuksen huipennoksena on huikea näkymä lintuperspektiivissä, jonka kautta kokija pääsee lentämään Oravivuoren yllä!

Polkkatukkainen nainen on virtuaalilasit päässä.
Oravivuoren luontopolun pääsee kokemaan virtuaalilaseilla.

Struven ketjun tarinaan pääsee tutustumaan vaihtoehtoisesti myös paikan päällä Oravivuorella Korpilahdella. Luontokohteessa retkeilijöiden ladattavissa on ilmainen mobiilisovellus, jonka kautta Struven ketjun tarina avautuu mobiililaitteessa mediasisällön ja lisätyn todellisuuden kautta. Mobiilisovellus on ladattavissa ilmaiseksi Googlen ja Applen sovelluskaupoista 31.5.2023 alkaen.

Virtuaalitoteutuksesta ja mobiilisovelluksesta löytyvät samat tarinasisällöt, jotka avaavat kiehtovalla tavalla Struven ketjun historiaa. Äänimaailman, media- ja kuvataiteen, tanssin ja runouden keinoin luotu tarina kuljettaa kokijaa etapilta toiselle avaten historiatietoa kolmiomittauksen merkityksestä ja Oravivuoren alueen paikallisten asukkaiden näkökulmasta sekä juurruttaen kokijan osaksi paikallista luontoa ja merkittävää kulttuuriperintöä.

Toteutusten sisällöt ovat tuottaneet neljä ammattitaiteilijaa; Laura Rukola, Minja Revonkorpi, Arto Polus ja Olga Kolari. Virtuaalitoteutuksen teknisestä toteutuksesta vastaa Noveltive Oy ja mobiilisovelluksesta Zaibatsu Interactive. Struve Experience on Humakin koordinoima hanke, jonka rahoittajana on toiminut Opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen kumppaneina ovat toimineet Visit Jyväskylä Region, Maanmittauslaitos, Digi & Game Center ja Keski-Suomen museo/Aalto2 museokeskus ja Kulttuuritalo Villa Rana.

Lisätietoja:

Johanna Muhonen, projektipäällikkö
johanna.muhonen@humak.fi
+358 40 0349218

Teksti: Johanna Muhonen, toim. Humak viestintä
Kuvat: Katariina Nikkilä

2023-05-25 08:21:57