Lasten ja nuorten yhdenvertaisuustyö liikunta- ja urheiluseuroissa – AMK-opinnäytetyökisan voittaja

Tummahiuksinen nainen hymyilee ja pitelee kädessään ruusua. Taustalla vettä. Satu Ruuskanen.

Humakin vuoden 2023 parhaat opinnäytetyöt on valittu. AMK-opinnäytetyökilpailun voittajaksi valikoitui urheiluseurojen toimintaa kehittävä Satu Ruuskasen opinnäytetyö ”Yhdenvertainen ja tasa-arvoinen urheilu – työkaluja urheiluseuroille”. Voittajatyö palkittiin 500 euron stipendillä Humakin valmistujaisjuhlassa.

-”Nyt on mahtava fiilis. Tein kovasti töitä opparin eteen. Aihe ja mahdollisuus olivat minulle todella merkityksellisiä. Tuntuu oikein hyvältä. Hienoa, että työtä arvostettiin!” toteaa Ruuskanen ilahtuneena.

Opinnäytetyössään hän kehitti työkaluja, joiden avulla urheilutoiminnassa voidaan käsitellä yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa, syrjintää, häirintää ja epäasiallista käyttäytymistä. Työn tilaajana toimi Suomen Urheiluliitto, jossa Satu teki viimeisen työharjoittelunsa ja jolle hän päätti ehdottaa opinnäytetyöaihetta.

”Olin organisoimassa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokiertuetta. Keskusteluissa eri seuratoimijoiden kanssa huomasin, että seuroissa on tarvetta lasten ja nuorten yhdenvertaisuustyölle”.

Parhaan opinnäytetyön valitsi finalistien joukosta Humakin koulutusjohtaja Päivi Marjanen, joka kiittää työn tutkimuksellista lähestymistapaa ja vahvaa kehittämisotetta.

-”Opinnäytetyö on monimenetelmäinen palvelumuotoiluprojekti, joka palvelee urheiluseurojen ajankohtaista haastetta. Opinnäytetyössä on kehitetty työkaluja urheiluseurojen tueksi vastaten niiden nostamiin tarpeisiin. Työkaluille löytyy varmasti käyttöä urheiluseurojen toiminnassa”, Marjanen perustelee palkittua työtä.

Ennakkoluulot ja tietämättömyys aiheuttavat usein eriarvoista kohtelua

Ruuskasen mukaan tietoisuuden lisääminen auttaa ymmärtämään haasteellisia tilanteita, joita tulee vastaan erilaisuuksien kohtaamisessa.

-”Aina ei ymmärretä erilaisuutta ja sitä, että toinen tulee erilaisista lähtökohdista. Usein ennakkoluulot ja tietämättömyys erilaisuudesta sekä ymmärtämättömyys erilaisista lähtökohdista tulleita kohtaan vaikeuttaa erilaisuuksien kohtaamista”, Ruuskanen kertoo ja jatkaa, että hänen kehittämissään työkaluissa tarjotaan keinoja, joilla erilaisiin tilanteisiin pystytään puuttumaan.

”Koen, että pitkällä jänteellä työlläni on merkitystä. Pystytään ymmärtämään paremmin erilaisuutta ja tosiamme. Eriarvoinen käyttäytyminen vähenee ja tilanteisiin pystytään puuttumaan ajoissa. Tietoisuus asiasta toimii ennaltaehkäisevästi.”

Jyväskylästä yhteisöpedagogi (AMK):ksi valmistunut Ruuskanen harrastaa itse yleisurheilua ja pesäpalloa. Häntä kiinnostaa työskentely urjeilujärjestössä, koska niiden tekemässä työssä yhdistyy yhteisöpedagoginen osaaminen sekä nuorten parissa että järjestötoiminnassa.

Neljä finalistia opinnäytetyökilpailussa

Opinnäytetyökilpailuun tuli neljä korkeatasoista työtä kolmelta vahvuusalalta. Yhteinen piirre töille oli, että niissä oli vahva tutkimuksellisen kehittämistoiminnan työote ja työelämäyhteistyö. Otsikkolinkeistä pääset tutustumaan finalistitöihin ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöpalvelussa Theseuksessa.

  1. Marika Kauppinen: Karjalan kielen saavutettavuus huonokuuloisille
  2. Iida Jauhiainen: ”Ihan ensimmäiseksi olisin halunnut kuulla, että tapahtuma-ala ON vaihtoehto!” – Tapahtuma-alan tunnettuuden lisääminen opinto-ohjauksessa
  3. Mirva Puranen: ”Jospa vaan olisimme niin kuin ihmisten kanssa ollaan: kysytään, kuullaan ja kuunnellaan, sovitaan, kehutaan ja huomataan onnistumiset” Opiskeluhyvinvointi Hevosopistolla
  4. Satu Ruuskanen: Yhdenvertainen ja tasa-arvoinen urheilu – työkaluja yleisurheiluseuroille

Humanistinen ammattikorkeakoulu onnittelee voittajaa ja finalisteja opinnäytetyöstä sekä kaikkia tänä vuonna Humakista valmistuneita alumneja!

Opinnäytetyökilpailu nostaa esille ansiokkaita kilpailutöitä

Kilpailun tavoitteena on nostaa esille ansiokkaita opinnäytteitä. Arviointiperusteena on ollut Humakin opinnäyteohjeen mukaisten arviointikriteereiden lisäksi työn merkitys ammattialalle sekä uuden tiedon tuottaminen.

Palkinto on työkohtainen. Mikäli opinnäyte on tehty ryhmätyönä, palkinto jaetaan tekijöille yhteisesti. Kilpailuun valittujen opinnäytetöiden on tullut olla hyväksyttyjä 1.12.2022 – 30.11.2023 välisenä aikana.

Teksti: Jarmo Röksä
Uutisen kuvat: Satu Ruuskasen kotialbumi

2023-12-15 12:08:31