“Yhteisöpedagogi (AMK) työllistyy usein harjoittelupaikkansa avulla” – Kuopiossa nuoriso- ja järjestöalaa voi opiskella hybridinä

Mustiin pukeutunut pitkähiuksinen nainen katsoo hymyillen kameraan. Hänellä on sylissään vaalea villakoira. Taustalla näkyy valoisa ravintolan aula.
Lehtori Anniina Aunolan rescue-koira Sumu on usein mukana kampuksella.

Kuopio on eloisa korkeakoulukaupunki ja Savon seudun sykkivä sydän – tutkitusti ja todistetusti, sillä Kuopio jakoi toisen sijan Jyväskylän kanssa vetovoimaisimpana kaupunkina T-median tutkimuksessa. Erityisen tärkeäksi tutkimukseen vastanneet kokivat turvallisen ympäristön ja yhteisön merkityksen. 

Yhteiskunnassa yhteisöt tarvitsevat toimiakseen ja kehittyäkseen koulutettuja ammattilaisia. Alan asiantuntijoita ovat esimerkiksi nuoriso- ja järjestötyöhön erikoistuneet yhteisöpedagogit (AMK). Kuopiossa Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogitutkinto järjestetään monimuotototeutuksena. 

Yhteisöpedagogi kouluttautuu ohjaukseen ja järeisiinkin alan aiheisiin 

Monimuotototeutus on kokopäiväistä itseohjautuvuutta vaativaa opiskelua, mutta kuitenkin joustavampaa kuin täysipäiväistä läsnäoloa vaativa päivätoteutus. Opiskelu koostuu kampuksella tapahtuvasta lähiopetuksesta, verkko-opetuksesta, itsenäisestä ja ryhmätyöskentelystä, kirjallisista tehtävistä sekä projekteista ja harjoittelusta työelämässä.  

Opiskelutapa vertautuu hyvin nykyajan asiantuntijan hybridityöhön, joka tapahtuu sekä verkossa että paikan päällä. Yhteisöpedagogin ydinosaamista on kuitenkin olla ohjausta tarvitsevan rinnalla. 

– Kampuspäivinä korostuu ryhmäytyminen eli niin sanotusti laulu ja leikki, Kuopiossa opettava lehtori Anniina Aunola kertoo pilke silmäkulmassa. 

– Kaiken kaikkiaan koulutuksessa käsitellään järeitä aiheita, kuten ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta. Monet ihmisoikeusjärjestöt kuten Amnesty, Seta ja Abilis-säätiö ovat keskeisiä yhteistyökumppaneita opintojaksoilla ja harjoitteluissa.  

Varhainen yhteys työelämään ja opinnäytetöitä, joilla on väliä

Humakin laaja yhteistyökumppanien verkosto niin Itä-Suomessa kuin koko kotimaassa pohjustaa sujuvaa siirtymää opiskeluista työelämän pariin. Työelämälähtöisyys on yhteisöpedagogikoulutuksen kulmakivi.  

– Yksi opiskelijoistamme organisoi lopputyönään Plan Suomen itäisen toimipisteen, jota ei aikaisemmin ollut, Aunola kertoo.  

– Yleisestikin opiskelijamme yllättyvät siitä, kuinka suuresti heidän opinnäytetöidensä merkitys ja vaikutus huomioidaan esimerkiksi järjestökentällä. Lopputöillä on käytännön merkitystä, eivätkä ne jää pölyttymään pöytälaatikkoon.  

Yhteisöpedagogien työllistymisestä Aunolalla on selkeä näkymä. 

– Yhteisöpedagogien työllistyminen tapahtuu meillä usein viimeisten harjoittelupaikkojen kautta.  

Nuoriso- ja järjestötyön lisäksi yhteisöpedagogit voivat työllistyä myös samoille kentille kuin sosionomit. Yhteisöpedagogin työote on kuitenkin hoidollisen sijaan ennalta ehkäisevä tai haittoja vähentävä. Yhteisöpedagogi on yksilön tukena muuttamassa uudistusta tarvitsevia rakenteita sisältäpäin. 

 


Yhteishaku on nyt käynnissä! Muista hakea Opintopolku.fi-palvelussa 27.3.2024 klo 15 mennessä. Lue lisää yhteisöpedagogi (AMK) -monimuotototeutuksesta Humakin Hakijan oppaasta

Tutustu myös yhteisöpedagogi (AMK) verkkototeutukseen, jokasoveltuu paremmin hakijalle, jolla on jo aiempaa kokemusta alalta tai Humakin avoimen AMKin opintoja. Aiemmin omaksuttujen tietojen ja taitojen hyväksymisprosessi (AHOT) voi lyhentää opintojen suoritusaikaa.  

Teksti & kuva: Iija Eloranta, Humak viestintä

2024-03-25 10:37:30