Avaus Ponnahduslaudan maailmaan | Harticle

Vasemmalla henkilö seisomassa ponnahduslaudan päällä. Taustalla festivaaliyleisö. Teksti: Ponnahduslauta tapahtuma-alalle, vaihtoehtoisia urapolkuja työelämään. Harticle-sarja. Alareunassa logot: Ponnahduslauta tapahtuma-alalle-hanke, Humak, Bandage, Turku Nuoret, Rock Academy, Logomo, ESR ja Vipuvoimaa EU:lta.

Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -hankkeen kuusiosainen harticle-sarja esittelee Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -hankkeessa tehtyä työtä. Tässä sarjan ensimmäisessä kirjoituksessa esittelen hanketta yleisellä tasolla ja esittelen sen tavoitteita, toimenpiteitä ja tuloksia.

Maaliskuussa 2023 käynnistyneessä hankkeessa haettiin ratkaisua sekä tapahtuma-alaa koskettavaan tarpeeseen löytää alalle uutta työvoimaa että tuettiin omaa polkuaan etsiviä nuoria löytämään itselleen ura tapahtuma-alalla tai laajemmin kulttuuri- ja taidealoilla. Hanke sisälsi noin puolen vuoden mittaisen valmennusohjelman 18–29-vuotiaille varsinaissuomalaisille nuorille. 19 nuorta suoritti valmennuksen alusta loppuun. Valmennuksella pyrittiin mahdollistamaan osallistujille työpaikka tapahtuma-alalla tai selkeämpi polku opintojen pariin.

Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama, ja se toteutettiin monialaisena yhteistyönä Humanistisen ammattikorkeakoulun, Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelujen ja Turku Rock Academyn, tapahtumakeskus Logomon sekä tapahtumatuotantoyritys Band Age Oy:n kanssa.

Pino T-paitoja, joissa on teksti Ponnahduslauta tapahtuma-alalle.
Hankkeeseen osallistuville jaettiin ensimmäisellä valmennuskerralla t-paidat. Kuva: Tiina Toivola.

Valmennusohjelma

Monipuolinen valmennusohjelma tarjosi sisältöä, joissa osallistujat saivat tutustua tapahtuma- ja kulttuurialaan sekä rakentaa itselleen selkeämpää urapolkua. Valmennus alkoi huhtikuussa 2023 ja jatkui syyskuun puoliväliin saakka. Valmennusohjelman sisältöjä olivat:

  • Tutustumista kulttuuri- ja tapahtuma-alaan yleisesti
  • Tapahtuma-alan ammattilaisten kiinnostavia puheenvuoroja ja eri toimenkuvien esittelyä
  • Tapahtumatekniikkaan perehtymistä (ääni-, valo- ja pyrotekniikka)
  • Mahdollisuuden suorittaa hygienia- ja anniskelupassi sekä järjestyksenvalvontakortti
  • Harjoittelujakson omavalintaisessa tapahtuma- tai kulttuurialan organisaatiossa
  • Ryhmän oman tapahtuman järjestämisen ohjatusti
  • Tukea työllistymiseen uravalmennuksen muodossa

Lisää valmennuksesta ja sen sisällön rakentumisesta voit lukea blogisarjan kolmannesta osasta!

Joukko nuoria luokkahuoneessa, jossa on esiintymislava sekä tapahtumatuotannossa tarvittavaa tekniikkaa.
Nuoret kuuntelemassa Mia Ljungqvistin ja Samu Pusan pitämää turvallisuuskoulutusta Vimmassa 22.4.2023. Kuva: Eveliina Inkinen.

Hankkeen tavoitteet

Covid-19 -pandemialla oli tapahtuma-alaan dramaattisia seurauksia – tapahtuma-ala kärsi pandemiasta taloudellisesti ja moni alalla pitkään työskennellyt vaihtoi alaa. Vuonna 2020 lomautettiin 10 000 työntekijää tapahtuma-alan yrityksistä, ja kesältä jopa 136 000 jäi kokonaan työllistämättä (Kuusisto & Sahlstedt 2021).

Hankkeen tavoitteena oli tarjota ratkaisuja tapahtuma-alan työvoimapulaan ja tarjota nuorille mahdollisuus löytää itselleen ura tapahtuma- tai kulttuurialalta. Osallistujille tarjottiin käytännön kokemusta ja osaamista, joiden avulla he voivat työllistyä alalle tai hakeutua alan koulutukseen. Valmennuksen käytyään nuorten työnhaku- ja urasuunnitteluvalmiudet vahvistuivat, ja he saivat käytännön kokemusta ja osaamista suoriutua tapahtuma-alan työtehtävistä. Tapahtuma-alalla hankkeen aikaansaama hyöty näkyy pidemmän aikavälin tarkastelussa esimerkiksi lisääntyvinä työntekijäresursseina.

Lisäksi tavoitteena oli kehittää toimintamalli, jota voidaan hyödyntää erilaisissa nuorten työllistämiseen liittyvissä toimenpiteissä, olipa kyse sitten oppilaitoksista, yksityisestä sektorista, julkisista toimijoista tai kolmannesta sektorista. Valmiiseen toimintamalliin pääset tutustumaan blogisarjan viimeisessä osassa.

Hankkeen saavutuksia

Hankkeen tuloksia seurattiin muun muassa osallistujien haastatteluilla ja kyselyillä. Niissä nuoret kertoivat saaneensa valtavasti irti valmennusohjelmasta. Loppukyselyn mukaan 15 vastaajaa 16:sta oli tyytyväisiä valmennukseen, ja yksi kertoi olleensa osittain tyytyväinen. 12 vastaajaa kertoi valmennuksen lisänneen heidän kiinnostustaan toimia tapahtuma- ja kulttuurialalla, ja sama määrä vastasi valmennuksen hyödyttäneen työllisyyden edistämisessä alalla. Osa työllistyi hankkeen kautta suoraan yhteistyökumppaniyritykseen tai sai työpaikan suoritetun korttikoulutuksen ansiosta.

Harjoittelujen pituudet vaihtelivat osallistujien henkilökohtaisten tilanteiden ja tarpeiden mukaan. Osa kävi vain tutustumassa vapaaehtoisena tapahtumaan tai pariin, ja osa teki palkkatöitä läpi kesän. Kokonaisuudessaan harjoittelutunteja tuli täyteen 19 osallistujaltamme yli 1800h. Tästä voi päätellä osallistujien olleen hyvin motivoituneita tapahtuma-alalla työskentelyä kohtaan. Näin ollen hanke mahdollisti tapahtuma-alalle useampia uusia tekijöitä.

Vimman lavalta, jossa etualalla näkyy kaksi mikrofonitelinettä sekä lavamonitorit. Salin seiniin on kiinnitetty tekoköynnöksiä ja isoja kukkia, ja katosta roikkuu myös koristeita. Seinän viereen on laitettu pari noin metrin korkuista lavasteeksi tehtyä sientä.
Nuorten itse suunnittelemaan tapahtumaan toteutettiin hienot lavasteet. Sali alkaa olla valmis ottamaan yleisöä sisään! Kuva: Eveliina Inkinen.

Kyselyiden vastausten mukaan osallistujat saivat uutta näkökulmaa tapahtuma-alaan ja ymmärsivät sen laajuuden valmennuksen ansiosta. Monipuoliset toimenkuvaesittelyt ja mahdollisuus suorittaa korttikoulutuksia maksuttomasti saivat paljon kiitosta. Eniten nuoret oppivat kuitenkin oman tapahtuman suunnittelusta, kun aiemmin valmennuksessa opittua päästiin soveltamaan käytännössä. Nuorten alusta loppuun itse suunnittelema tapahtuma onnistuikin yli odotusten! Blogisarjan neljännessä osassa pääset lukemaan tapahtumaprojektista lisää.

”Olen oppinut valtavasti siitä miten tapahtuma ja kulttuuriala toimivat. Olen älyttömän kiitollinen valmennuksesta ja sen antamista eväistä elämään. Eniten opetti oman tapahtuman suunnittelu, jossa piti tehdä valtavasti itselle uusia ja vieraita asioita.” – Valmennukseen osallistunut nuori

Ponnahdus kohti tapahtuma-alaa

Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -hanke on erinomainen esimerkki, kuinka valmennus, monialainen yhteistyö ja oikea-aikainen tuki voivat auttaa nuoria löytämään paikkansa tapahtuma-alalla ja samalla tuoda tuoretta energiaa alalle, joka on täynnä mahdollisuuksia. Seuraavissa blogikirjoituksissa sukellamme syvemmälle hankkeen yksityiskohtiin ja tuloksiin. Pysy mukana ja tutustu siihen, miten Ponnahduslauta-hanke muuttaa nuorten elämiä ja tapahtuma-alan tulevaisuutta!

Teksti:
Eveliina Inkinen, Projektipäällikkö / Ponnahduslauta tapahtuma-alalle, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Kulttuurituotanto
Julkaisupäivämäärä: 30.11.2023
Julkaisija: Humanistinen ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Kuusisto, Kati & Sahlstedt, Maria 2021. Tapahtumateollisuus: Tapahtumateollisuuden toimialaselvitys 2021. Viitattu 31.10.2023.

Kaikki Ponnahduslauta tapahtuma-alalle ilmestyneet harticlet

Parhaimman kuvan hankekokonaisuudesta saat tutustumalla kaikkiin hankkeista kirjoitettuihin harticleihin.