Tapahtumatuottamisen ilo ja tuska | Harticle

Vasemmalla henkilö seisomassa ponnahduslaudan päällä. Taustalla festivaaliyleisö. Teksti: Ponnahduslauta tapahtuma-alalle, vaihtoehtoisia urapolkuja työelämään. Harticle-sarja. Alareunassa logot: Ponnahduslauta tapahtuma-alalle-hanke, Humak, Bandage, Turku Nuoret, Rock Academy, Logomo, ESR ja Vipuvoimaa EU:lta.

Tapahtumatuottaminen on enemmän kuin pelkkää työtä. Tapahtumateollisuus ry:n Toimialatutkimuksessa (2020) alaa kuvaillaan ”valtavaksi näkymättömäksi toimialaksi”. Tiivistettynä kyse on tapahtumien järjestämiseen liittyvästä ammattimaisesta elinkeinotoiminnasta, josta syntyy liikevaihtoa. Alalla toimijat sanovat kuitenkin usein, että tapahtumatuottamiseen liittyy paljon muutakin kuin työn tekemistä elannon hankkimiseksi. Tapahtumatuottaminen koetaankin mahdollisuutena yhdistää esimerkiksi itselle tärkeään taiteeseen liittyvä intohimo ja ammatillinen kasvu.

Ala vetää puoleensa monesta syystä. Tapahtuma-ala tarjoaa mahdollisuuden tuoda yhteen luovuus, liiketoiminta ja yhteisöllisyys vahvasti kokemuksellisella tavalla. Parhaimmillaan tapahtumatuottajat kokevat iloa siitä, että voivat ilmaista itseään erilaisten sisältöjen ja toimintojen kautta. Tapahtumat voidaan nähdä mahdollisuutena rakentaa yhteisöjä ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Lisäksi tapahtuma-ala tarjoaa monipuolisia työ- ja uramahdollisuuksia, jotka vaihtelevat tapahtumatuottajista markkinointi- ja viestintäasiantuntijoihin, tuotanto- ja tekniikka-asiantuntijoihin sekä yrittäjyyteen asti.

Tapahtumatuottaminen on yksi monipuolisimmista luovan työn muodoista. Siinä yhdistyy erityisellä tavalla innovointi, liiketoiminta ja ihmisten hallinta. Kuitenkin tämän monimutkaisen ja antoisan prosessin takana piilee paitsi iloa myös tuskaa. Kirjoituksessani pohdin, mikä tapahtuma-alassa kiehtoo tekijöitä ja mikä aiheuttaa ahdistusta?

Luovuus ja ilmaus vapaus

Tapahtumatuottaminen avaa oven kokeilulle, luovuudelle ja kekseliäisyydelle. Tuottajilla on vapaus testata uusia ideoita, teemoja ja esitystapoja. Taiteellinen ilmaisu ja näyttämö visioiden toteuttamiselle on laajaa, olipa kyse sitten musiikkitapahtumasta, taidegalleriasta, pop up -ravintolasta tai tieteellisestä konferenssista. Tapahtumatuottajat voivat luoda tilan, jossa taiteelliset visiot toteutuvat ja ihmiset voivat kokea jotain ainutlaatuista ja merkityksellistä. Tämä luova vapaus houkuttelee monia, jotka haluavat tuoda esiin omia näkemyksiään ja taiteellisia lahjojaan.

Tapahtumien tekijät voivat luoda tapahtumia, jotka tukevat tiettyjä arvoja, kampanjoivat tärkeiden asioiden puolesta tai tukevat paikallisia taiteilijoita ja yrityksiä. Tällaiset tapahtumat eivät vain rakenna yhteisöllisyyden tunnetta, vaan voivat myös vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan ja ympäröivään yhteisöön. Tapahtumat voivat olla myös kulttuurien välisten vuorovaikutuksen keskuksia. Tällaisissa tapahtumissa on mahdollista oppia hahmottamaan erilaisia näkökulmia, mikä edistää kulttuurista monimuotoisuutta ja yhteisymmärrystä.

Tapahtumatuottaminen tarjoaa myös mahdollisuuden jatkuvalle uusien taitojen oppimiselle monilta eri aloilta kuten markkinoinnista, projektinhallinnasta, viestinnästä ja teknologiasta. Lisäksi tapahtuma-alalla on luontevaa verkostoitua ammattilaisten kanssa monialaisesti.

Naisoletettu henkilö työskentelee kannettavalla tietokoneella ulkona pöydän ääressä. Henkilö on keskittyneen ja stressaantuneen näköinen (kulmat kurtussa). Taustalla näkyy paljon ihmisiä, valkoisia tapahtumatelttoja ja puita, josta voidaan päätellä henkilön työskentelevän keskellä tapahtumaa.
Tapahtumatuottajan tärkeimpiin taitoihin kuuluu itsensä johtaminen ja paineensietokyky usein hektisissä tuotantoympäristöissä.

Stressi ja painetekijät

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Lähes poikkeuksetta tapahtumatekijät kertovat kovasta paineesta ja unettomista öistä, varsinkin h-hetken lähestyessä. Tapahtumatuottajien työhön liittyy vääjäämättä stressiä ja huolta. Aikataulujen hallinta, budjetin pitäminen, odotusten täyttäminen ja odottamattomien ongelmien ratkaiseminen voivat olla äärimmäisen haastavia. Jatkuva paine voi johtaa uupumukseen ja stressioireisiin, jotka vaikutttavat tuottajan hyvinvointiin.

Tapahtumatuottajat kohtaavat työssään taloudellista epävarmuutta. Ulkona järjestettävissä tapahtumissa sääolosuhteet, odottamattomat peruutukset ja osallistujien määrän vaihtelut saattavat vaikuttaa tapahtuman taloudelliseen menestykseen. Epävarmuustekijöiden hallinta vaatii tarkkaa suunnittelua ja joustavuutta.

Tapahtumatuottajan työn yksi tärkeimmistä taidoista on vankka elämänhallinta. Ajanhallinta, paineensietokyky ja henkilökohtainen johtaminen sekä hyvä itsetuntemus ovat avaintekijöitä jaksamisen taustalla.

Tasapaino ilon ja tuskan välillä

Moni näkee tapahtuma-alan mahdollisuutena yrittäjyydelle. Oman tapahtumatuotantoyrityksen perustaminen antaa mahdollisuuden itsenäiselle yrittäjyydelle ja omien visioiden toteuttamiselle. Yrittäjyysnäkökulma houkuttelee niitä, jotka haluavat ottaa vastuun omasta liiketoiminnastaan ja olla luovia tekijöitä tai johtajia omalla alallaan. Tapahtuma-alalla toimii erityisen paljon pien- ja freelance-yrittäjiä (Tapahtumateollisuus, 2020).

Parhaimmillaan tapahtumatuottaminen on kiehtova sekoitus luovuutta, liiketoimintaa ja yhteisöllisyyttä. Tapahtumatuottaminen voi olla polku, joka avaa oven monille mahdollisuuksille ja auttaa kasvamaan niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin.

Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -hankkeessa osallistujat toteuttivat oman tapahtuman, joka rakennettiin koko ryhmän yhteistyönä. Tuotannon kaaren aikana tuli selkeästi esiin tapahtumatuottamisen nautinto, onnistumisen ilo ja samalla tuottamisen paineet. Tästä tapahtumatuotannosta voit lukea lisää blogisarjan seuraavasta artikkelista: Taiteen Lumo.

Teksti: Benny Majabacka, kulttuurituottaja (ylempi AMK), lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Julkaisupäivämäärä: 12.12.2023
Julkaisija: Humanistinen ammattikorkeakoulu
Sarja: Humak harticle | hartikkeli

Kaikki Ponnahduslauta tapahtuma-alalle ilmestyneet harticlet

Parhaimman kuvan hankekokonaisuudesta saat tutustumalla kaikkiin hankkeista kirjoitettuihin harticleihin.