Tapahtuma-ala tarjoaa moninaisia urapolkuja nuorille | Harticle

Vasemmalla henkilö seisomassa ponnahduslaudan päällä. Taustalla festivaaliyleisö. Teksti: Ponnahduslauta tapahtuma-alalle, vaihtoehtoisia urapolkuja työelämään. Harticle-sarja. Alareunassa logot: Ponnahduslauta tapahtuma-alalle-hanke, Humak, Bandage, Turku Nuoret, Rock Academy, Logomo, ESR ja Vipuvoimaa EU:lta.

Tapahtuma-ala tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia urakehitykselle. Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -hankkeen järjestämässä valmennuksessa nuoret aikuiset saivat mahdollisuuden tutustua alan hyvin moninaisiin tehtäviin. Valmennus tuki osallistujia löytämään omia polkujaan sekä pohtimaan uraa tapahtuma-alalla.

Kirjoitus on toinen osa Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -hankkeen blogisarjaa, jossa kerrotaan hankkeen nuorille kohdennetusta uravalmennuksista hankkeeseen osallistuneiden ammattilaisten kertomana.

Hanke onnistui yhdistämään työnhakijat ja työnantajatahot. Tätä osoittaa se, että jo hankeaikana osa osallistujista löysi työpaikan suoraan valmennuksen avulla. Osa valmennettavista työllistyi suorittamalla erilaisia korttikoulutuksia, jotka ovat tärkeitä – ja pakollisiakin –  tapahtuma-alan tehtävissä. Toiset taas kiinnostuivat alan opiskelusta, esimerkiksi kulttuurituottajakoulutuksesta, joka tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia työskennellä tapahtuma-alalla. Myös yrittäjyys on kiinnostanut valmennukseen osallistujia.

Ammattilaisten urapolut konkretisoivat, että uralle voidaan päästä erilaisia reittejä pitkin

Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -hankkeen valmennus keskittyi ennen kaikkea tapahtuma-alaan, sen tekijöihin, toimenkuviin ja käytännön taitoihin. Uravalmennuksessa tapahtuma-alan ammattilaiset kertoivat valmennettaville omista urapoluistaan, jotka havainnollistivat mahdollisuutta päästä alalle useampaa reittiä pitkin. Kaikkia ammattilaisia yhdisti halu oppia ja kehittyä sekä yrittäjämäinen asenne, joka on tärkeä ominaisuus tapahtuma-alan dynaamisessa ympäristössä.

Valmennuksen alkuvaiheessa tehtiin kartoitus osallistujien lähtötasosta ja tavoitteista urakehitykselle. Tämä auttoi luomaan perustan uravalmennukselle, joka kehittyi valmennuksen edetessä. Valmennuksen aikana osallistujat keskittyivät oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen, miettivät tulevaisuuden urasuunnitelmiaan ja omia tavoitteitaan. He kuulivat eri ammattilaisten näkemyksiä tapahtuma-alan erilaisista työnkuvista, tehtävistä ja vaatimuksista ja saivat tukea ansioluettelon laatimiseen perinteisellä tavalla sekä modernimman Duunikoutsi-sovelluksen avulla (Nuorten yrittäjyys ja talous NYT). Ura- ja koulutuspolkuvalmennusta järjestettiin pääosin ryhmämuotoisena, mutta osallistujat saivat tämän lisäksi myös yksilövalmennusta.

Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -hankkeen logo heijastettuna seinälle ja lattialla jokaisen osallistujan omakuva piirrettynä.
Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -valmennuksessa hyödynnettiin mm. toiminnallisia menetelmiä ohjauksen tukena. Kuva: Tiina Toivola.

Tapahtuma-ala on iso työllistäjä ja se kiinnostaa nuoria

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen raportin mukaan tapahtuma-alan työntekijämäärä ennen koronapandemiaa oli kokopäivätoimisiksi muutettuna 50 100 henkilöä. Tämä vastaa melkein kahta prosenttia työllisten määrästä (Ali-Yrkkö & Pajarinen 2021, 9). Työ- ja elinkeinoministeriön (2023) tiedotteen mukaan tapahtuma-ala työllistää vakituisesti 20 000 ja tilapäisesti 120 000–175 000 henkilöä. Tapahtuma-ala on merkittävä työllistäjä, ja ala kiinnostaa erityisesti nuoria työnhakijoita.

Useimmat työnhakijat löytävät työpaikkansa verkostojen ja suosittelujen kautta. Uravalmennuksessa keskityimme työnhaussa hyödyllisten verkostojen laajentamiseen. Kun nuori tutustui valmennuksen aikana työtä tarjoavíin organisaatioihin ja niiden henkilöstöön, heillä oli huomattavasti matalampi kynnys ottaa niihin yhteyttä työtä etsiessään. Valmennuksen aikana tutustuttiin myös perinteisiin työnhakusivustoihin sekä yrittäjyyden antamiin mahdollisuuksiin.

Valmennus edisti nuorten työllistymistä

Valmennus edisti osallistujien työllistymistä tapahtuma-alalle. Työttömien ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrä tippui 47 prosentista 16 prosenttiin. Töissä, yrittäjinä tai opinnoissa olevien määrä kasvoi 53 prosentista 79 prosenttiin. Kaikki hankkeen tulokset eivät ole vielä näkyvissä ja niiden hyöty tulee esiin vasta pidemmän aikavälin tarkastelussa: osa nuorista kertoi tulevaisuuden työnkuvansa selkiytyneen, mutta opintoihin hakeminen olisi edessä vasta ensi vuonna.

Hankkeen voidaan kuitenkin sanoa onnistuneen hyvin. Hanke on innostava esimerkki siitä, miten nuoria voidaan tukea löytämään omat urapolkunsa. Valmennuksen avulla osallistujat saivat valmiuksia menestyä alalla ja ovat päässeet jo rakentamaan uraansa eri tavoilla. Tapahtuma-alalla tarvitaan uutta osaavaa työvoimaa ja ala kykenee tarjoamaan mahdollisuuksia niille, jotka ovat valmiita oppimaan ja kehittymään.

Teksti: Tiina Toivola, päätoiminen tuntiopettaja, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Julkaisusarja: Harticle | Julkaisija: Humanistinen ammattikorkeakoulu
Julkaisupäivämäärä: 4.12.2023

Lähteet:

Ali-Yrkkö, Jyrki & Pajarinen, Mika 2021. Tapahtuma-alan rooli Suomen taloudessa. ETLA Raportti No 116. Viitattu 31.10.2023. https://pub.etla.fi/ETLA-Raportit-Reports-116.pdf

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT. Duunikoutsi-sovellus työnhaun tueksi. Viitattu 31.10.2023. https://nuortennyt.fi/palvelu/duunikoutsi/

Työ- ja elinkeinoministeriö 2023. Selvitys: Tapahtuma-alaa ei tunnisteta elinkeinona, mikä on este kasvulle. Viitattu 31.10.2023. https://tem.fi/-/selvitys-tapahtuma-alaa-ei-tunnisteta-elinkeinona-mika-on-este-kasvulle

Kaikki Ponnahduslauta tapahtuma-alalle ilmestyneet harticlet

Parhaimman kuvan hankekokonaisuudesta saat tutustumalla kaikkiin hankkeista kirjoitettuihin harticleihin.