Avoin, yhteisöllinen ja hyvinvoiva työyhteisö 2025 | Harticle

Hyvinvoiva Humak-hankkeen logo. OAJ:n työhyvinvointirahaston tukema hanke.

Työhyvinvointia käsitellään arjessa usein ongelmalähtöisesti: stressaa, osaamiseni ei riitä, johtamisessa on ongelmia ja työstä ei oikein palaudu. Mitä jos puhuisimme mieluummin työn voimavaroista? Voin vaikuttaa työhöni, osaan paljon, pystyn johtamaan itseäni ja haluan työskennellä mukavien työkavereiden kanssa.

Ääneen lausutuilla toiveilla työhyvinvoinnistamme on merkitystä sen edistämisen kannalta. Asiantuntijatyössä vastaamme omasta työhyvinvoinnistamme pitkälti itse, joten on tärkeää keskittyä voimavaroihin ja havaita, miten voimme edistää sitä itse. Tällä en kuitenkaan tarkoita, etteikö työhyvinvoinnin raameja (organisaation rakenteita, yhteisöä, johtamista yms.) pitäisi kehittää.

Toiveet työhyvinvoinnille muotoiltiin yhdessä

Voimavaralähtöiseen ajatteluun pohjautuen lähdimme yhdessä henkilöstön kanssa muotoilemaan toiveita hyvinvoivasta työyhteisöstä vuonna 2025 osana Hyvinvoiva Humak -hanketta. Taustalla oli koko henkilöstön osallistaminen sanapilvityöskentelyyn, jossa tuotettiin kaksi sanapilveä, joista ensimmäinen sisälsi sanoja työn voimavaroihin liittyen ja toinen kuormitustekijöihin. Sanapilvien tarkoituksena oli toimia taustamateriaalina ryhmätyöskentelylle. Miten voimavaroja voidaan vahvistaa ja kuormitustekijöiltä välttyä?

Sanapilvien pohjalta henkilöstön kehittämispäivillä keväällä 2024 osallistujat työskentelivät pienryhmissä. Heidän tehtävänään oli määritellä, mitä tarkoitamme hyvinvoivalla työyhteisöllä vuonna 2025.

Koska osallistujia oli runsaasti ja hankkeessa haluttiin päästä eteenpäin, käsiteltiin kirjattua aineistoa tekoälyllä. Ensin koko materiaali yhdessä ohjausryhmän ja hanketta valmistelleen ryhmän ajatusten kanssa syötettiin kolmessa osassa ChatGPT:lle. Tekoälyltä pyydettiin tarinaa vuoden 2025 hyvinvoivasta työyhteisöstä. Materiaalista poistettiin organisaation nimi sekä henkilöiden nimet. Tekoälyn tuottamaa tarinaa verrattiin vielä aineistoon, ettei se tuottanut täysin aineistosta erillään olevaa tuotosta. Lopputuloksen voit lukea alta.

Piirroskuva, jossa viisi ihmistä katsovat yhdessä hehkulamppua, joka symbolisoi yhteistä ideaa.
Ideoita ja toiveita hyvinvoivasta työyhteisöstä kehitettiin yhdessä.

Hyvinvoiva työyhteisö 2025 

Vuonna 2025 organisaatiomme on kehittynyt vahvaksi ja hyvinvoivaksi työyhteisöksi, joka kukoistaa Hin [Humakin] arvojen mukaisesti. Työntekijät kokevat olevansa arvokkaita osia yhteisöämme ja voivat aidosti hyvin sekä henkisesti että fyysisesti. 

Työyhteisömme ilmapiiri on avoin ja kannustava, mikä edistää aktiivista keskustelua ja yhteistyötä eri tiimien ja osastojen välillä. Jokainen työntekijä tuntee olevansa osa tiivistä ja yhtenäistä työyhteisöä, jossa yhteisöllisyys vahvistaa jokaista jäsentä. 

Etätyön ja lähityön tasapaino on saavutettu optimaalisesti, mikä antaa työntekijöille mahdollisuuden valita työskentelytapansa omien tarpeidensa mukaan.

Työhyvinvointiin panostetaan laajasti, ja työntekijöillä on käytettävissään kattavat työterveyshuollon palvelut sekä monipuoliset kulttuuri- ja liikuntaedut. 

Johdon ja työntekijöiden välinen luottamus ja yhteistyö on vahvistunut entisestään, ja päätöksenteko on ennustettavaa ja läpinäkyvää. Johto kannustaa avoimeen kommunikaatioon ja ottaa aktiivisesti huomioon työntekijöiden tarpeet ja toiveet. 

Työntekijöiden työssä jaksaminen ja kuormituksen hallinta ovat keskeisessä roolissa, ja organisaatio tarjoaa työntekijöilleen resursseja ja tukea näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Työnkuva on selkeä ja rajattu, mikä auttaa työntekijöitä keskittymään omiin osaamisalueisiinsa ja ottamaan vastuuta omasta työstään. 

Vuonna 2025 organisaatiomme onkin tulevaisuuden malliesimerkki siitä, miten hyvinvoiva ja yhteisöllinen työyhteisö voi tukea työntekijöiden hyvinvointia, luovuutta ja tehokkuutta.

Toivotun tulevaisuuden tunnistaminen avainasemassa

Kun tunnistamme, minkälaista tulevaisuutta kohti haluamme mennä, pystymme myös vaikuttamaan siihen. Tavoitteena on, että Hyvinvoiva työyhteisö 2025 toimii pohjana sille, että jokainen yksilö, työyhteisö, johto sekä Humak organisaationa voi mennä kohti tätä toivottua tulevaa. Hyvinvoiva Humak -hanke tukee tätä työtä koko vuoden 2024.

Kirjoittaja: Jenny Honka, TaM, lehtori ja tiimivastaava, Humanistinen ammattikorkeakoulu / Turun YP-tiimi
Julkaisupäivämäärä: 17.4.2024
Julkaisusarja: Humak harticle, ammatillinen
Julkaisija: Humanistinen ammattikorkeakoulu

Hyvinvoiva Humak-hankkeen logo. OAJ:n työhyvinvointirahaston tukema hanke.

Kirjoitus jatkaa harticle-teemaa Hyvinvoiva Humak.

Lue myös:
Hyvinvoiva Humak on koko henkilökunnan hanke
Aivoille suotuisat työolosuhteet tukevat oppimista ja hyvinvointia
Miksi kehittää vuorovaikutusta tukevia rakenteita?