Kognitiivisesta kuormituksesta kohti kognitiivista ergonomiaa | Harticle

Hyvinvoiva Humak-hankkeen logo. OAJ:n työhyvinvointirahaston tukema hanke.

Hyvinvoiva Humak -hankkeen tavoitteena on osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen, vuorovaikutusta tukevien rakenteiden kehittäminen sekä kognitiivisen kuormituksen vähentäminen. Tässä harticlessa kuvataan kognitiivisen kuormituksen vähentämiseen keskittyvän kehittämisryhmän työskentelyn lähtökohtia. Sen perustana ovat kehittäjäryhmän ensimmäisen tapaamisen keskustelut.

Heti työskentelyn alussa Kognitiivisen kuormituksen ryhmässä havaittiin tarve nimen muutokseen, jotta jo ryhmän nimessä viitattaisiin ratkaisuihin ongelmakeskeisyyden sijaan. Ryhmästä käytetäänkin jatkossa nimeä Kognitiivisen ergonomian kehittämisryhmä.

Työarjen kognitiivisen kuormittavuuden tarkastelu on välttämätöntä, jotta on mahdollista tavoitella kognitiivista ergonomiaa. Millaista kuormitusta yksilöt kokevat? Millaiset kokemukset kuormituksesta yhdistävät eri tiimejä ja mahdollisesti koko yhteisöä?

“Meillä on vain nämä yhdet aivot, niistä tulisi pitää huolta”

Kehittämisryhmässä kognitiivisen kuormituksen lyhyeksi määritelmäksi esitettiin, että kyse on ympäristön ja aivojen toiminnan yhteensovittamisesta. Arjessa kognitiivinen kuormitus voi näkyä esimerkiksi valittamisena. Valitus kertoo kuormituksen lisäksi onneksi myös siitä, että yhteisössä on uskallus puhua negatiivisistakin kokemuksista.

Silloin kun yhteisössä on samanaikaisesti vallalla välittämisen kulttuuri, voidaan vaikeitakin tilanteita ratkoa yhdessä. Ryhmässä tuotiinkin esiin, miten kuormittavat tilanteet voisivat olla estettävissä esimerkiksi työn yhteissuunnittelulla ja hyvien käytänteiden jakamisella.

Kehittämisryhmän kuormittumista käsittelevissä keskusteluissa kulkivat vahvasti rinnakkain vastuun eri tasot. Yksilöillä nähtiin olevan mahdollisuuksia vaikuttaa niin omaan kuin toisten kuormittumiseen. Tärkeäksi tekijäksi tunnistettiin kollektiivinen vastuu, ja johdolta edellytettiin niin ikään vastuunkantamista. Hankkeen edetessä onkin tärkeää keskustella, miten toiminnassa vältytään syyllistämästä yksilöitä osaamattomiksi, yhteisöä välinpitämättömäksi tai johtoa vastuuttomaksi, jos asiat eivät heti korjaannukaan toivotulla tavalla.

Humanistinen ammattikorkeakoulu on jo ennen koronaa toiminut monipaikkaisena hybridiorganisaationa. Työn kognitiivista ergonomiaa kehitettäessä Humakissa on syytä tarkastella erityisesti verkkovälitteisyyden vaikututusta työhyvinvointiin.

Piirroskuvitus, jossa siniseen pikkutakkiin ja keltaiseen kravattiin pukeutunut hahmo istuu suurien aivojen päällä. Hahmo osoittaa sormellaan eteenpäin ja aivot pomppivat vieterimäisellä jalallaan sormen osoittamaan suuntaan.
Yhteinen suunta – parempaa kognitiivista ergonomiaa

Työhyvinvoinnin kehittämisratkaisut eivät välttämättä ole ristiriidattomia

Monissa työyhteisössä kaikki tekevät kaikkea, ja syitä tähän voi olla monia. Silloin kun halutaan lisätä yksittäisen työntekijän autonomiaa, on hyvä, että työntekijällä on tarvittavia taitoja toteuttaa työprosessinsa vaiheet itse.

Keskustelussa tuli esiin, miten kuormitusta syntyy usein niissä prosesseissa, joita työtekijä kohtaa harvoin. Näissä tilanteissa työntekijä päätyy usein tuskailemaan yksin ja arvailemaan, kukakohan yhteisöstä osaisi ja ehtisi olla minulle avuksi. Työntekijöiden erikoistuminen tiettyihin tehtäviin tarjoaa mahdollisuuden jakaa työtaakkaa ennakoidusti. Kehittämisryhmässä onkin syytä pohtia jatkossa lisää työn kestävyyden kysymyksiä: millaiset työt kukin kokee kuormittaviksi ja miten kuormittavaa työtä voitaisiin jakaa mielekkäästi? Millaisia työtehtäviä olisi mahdollista ulkoistaa?

Kehittäjäryhmää puhututti arvioinnin merkitys. Mitä ovat ne asiat, joita mitataan työterveyden ja työhyvinvoinnin eri osa-alueilta? Hyvinvoiva Humak -hankkeen yhtenä lähtökohtana ovat olleet vuosien 2021 ja 2022 hyvinvointikyselyt. Jatkossa on tärkeää tarkastella kriittisesti, kuinka kyselyissä selvitetään nimenomaan kognitiivisen kuormituksen kokemuksia.

Lue seuraavaksi: Kognitiivinen ergonomia – arjen haasteita ja konkreettisia ratkaisuja | Harticle

Kirjoittaja: Anniina Aunola, TaM, lehtori ja kehittäjä, Humanistinen ammattikorkeakoulu / Hyvinvoiva Humak -hanke
Julkaisupäivämäärä: 23.4.2024
Julkaisusarja: Humak harticle, ammatillinen
Julkaisija: Humanistinen ammattikorkeakoulu

Hyvinvoiva Humak-hankkeen logo. OAJ:n työhyvinvointirahaston tukema hanke.

Kirjoitus jatkaa harticle-teemaa Hyvinvoiva Humak.

Lue myös:
Avoin, yhteisöllinen ja hyvinvoiva työyhteisö 2025
Hyvinvoiva Humak on koko henkilökunnan hanke
Aivoille suotuisat työolosuhteet tukevat oppimista ja hyvinvointia
Miksi kehittää vuorovaikutusta tukevia rakenteita?