EOE2023 kokoaa seikkailukasvatuksen ja kokemuksellisen oppimisen asiantuntijat lokakuussa Suomeen – Humak toimii osajärjestäjänä

Piirretty maisema, jossa vuori, kuusia ja pilviä.

Tänä vuonna on Suomen vuoro järjestää vuosittainen EOE-conference seikkailukasvatuksen ja kokemuksellisen oppimisen asiantuntijoille. Nyt tapahtumapaikkana on Nuorisokeskus Metsäkartano Rautavaaralla ja järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Humak, Tampereen yliopisto ja Suomen nuorisokeskusyhdistys ry (SNK ry). Humakista mukana ovat niin seikkailukasvatuksen tiimiläisiä kuin toisen vuoden Adventure Education -opiskelijat.

Nuorisokeskus Metsäkartanon tiloihin ja alueelle kokoontuu 3.-7.10.2023 lähes sata seikkailukasvatuksen ja kokemuksellisen oppimisen tutkijaa, kouluttajaa ja käytännön tekijää niin eri EU- ja muista Euroopan maista kuin myös  muualta maailmasta, kuten USA, Kanada ja Australia.

Kuusi opiskelijaa vaeltaa ruskan värittämässä pohjoisen Lapin maisemassa.
Kuvituskuva: Humakin Community Educator, Bachelor of Humanities, 210 ECTS -opiskelijaryhmä suorittaa reilun kolmen vuoden opintojaan teoriassa ja käytännössä, Suomessa sekä ulkomailla, niin luokassa kuin luonnossa. Opintoihin pääsee hakemaan tammikuussa korkeakoulujen yhteishaussa ajalla 3,-17.1.2024. Kuva: Rupak Maharjan.

Ydinasioita käsitellään keskellä metsää

Nuorisokeskus Metsäkartano sijaitsee noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta. Sinne ei ole julkista liikennettä. Paikka on keskellä juuri ei-mitään. Puitteet luovat kuitenkin mainiot olosuhteet luontokokemuksiin, seikkailuun ja liikunnallisiin aktiviteetteihin, siinä missä EOE2023-asiantuntijaluentoihin, erilaisiin työpajoihin ja yhdessäoloon ja saunomiseen.

European Institute for Outdoor Adventure Education and Experiential Learning (EOE) perustettiin vuonna 1996 Spitalissa (Itävallassa) akateemisen, sosiaalisen ja nuorisotyön alojen ihmisten toimesta, jotka olivat kiinnostuneita tuomaan yhteen eri Euroopan maiden harjoittajia, opettajia ja tutkijoita. EOE on valtiosta riippumaton yhdistys ja se on rekisteröity Marburgin tuomioistuimessa Saksassa. EOE-konferenssi järjestetään vuosittain yhdessä Euroopan maista. (http://www.eoe-network.eu/) Humakilaiset osallistuvat tapahtumaan osana seikkailukasvatuksen opintoja ja opetusta.

“EOE yhdistää seikkailualan ja kokemuksellisen oppimisen yhteisöä oppimaan uutta ja kehittämään toimialaansa. Tänä vuonna tapahtuman ollessa Suomessa Humak toimii osajärjestäjänä ja ohjelman toteuttajana. Opiskelijaryhmämme on paikalla koko tapahtuman ajan”, kertoo Humakin seikkailukasvatuksen tiimivastaava ja esihenkilö, lehtori Tero Lämsä.

Kuvassa rennosti luontohenkisesti pukeutunut mies junassa, hymyilee kameralle ja nojaa kättään poskeen. Vieressä on ikkuna ja siitä näkyy sininen järvimaisema. Kuva on otettu junassa.
Lehtori ja seikkailukasvatuksen tiimivastaava Tero Lämsä matkaa lokakuussa yhdessä tiiminsä ja opiskelijoiden kanssa EOE2023-konferenssiin Nuorisokeskus Metsäkartanoon Rautavaaralle. Paikalle on ilmoittautunut lähes sata seikkailun ja kokemuksellisen oppimisen ammattilaista ympäri maailmaa. Humak toimii tänä vuonna kokoontumisen osajärjestäjänä. Kuva: Marika Stam.

Humak toimii osajärjestäjänä ja opiskelijat suorittavat samalla opintojaksoaan

EOE2023 avausluennon pitää Humakin lehtori Eeva Mäkelä. Hän puhuu seikkailukasvattajan osaamisalueista, nostaa esiin kuinka Humakin opinnoissa käsitellään vastoinkäymisten ja epävarmuuden sietämistä sekä miten kentällä ja maastossa koetut asiat limittyvät opittuun teoriaan. Eevan lisäksi ohjelmassa esiintyy monia muitakin Humakin lehtoreita ja monipuolinen edustus alan asiantuntijoita.

Opiskelijoille EOE2023 on käytännöllinen tapa suorittaa opintojaksoa Valmentava työote. Humakin Adventure and Outdoor Education -opiskelijaryhmän toisen vuosikurssin opiskelijaryhmä vastaa käytännönjärjestelyistä yhteistyössä Metsäkartanon kanssa. Opiskelijat järjestävät osallistujille myös melontatyöpajoja sekä iltaohjelmaa.

“Opiskelijat pääsevät vuosittain osallistumaan EOE-konferenssiin Humakin tukemana opintomatkana. Viime vuonna EOE oli Saksassa ja sitä ennen Irlannissa. Nyt opiskelijat ovat mukana tuottamassa konferenssia ja ovat paikalla koko ajan. He majoittuvat makeassa metsäkämpässä”, Tero Lämsä kertoo. Tutuksi tulee siis myös vanhan ajan tukkilaiselämä ainakin asumisen osalta.

Lisätietoja ohjelmasta (avautuu ulkoisille sivuille)

Teksti: Marika Stam.

Kuvassa graafinen piirroskartta Suomen kartasta, johon on merkitty Metsäkartano ja sinne kulkeminen viivoina ja sijaintina. Tekstit ovat englanniksi.
Metsäkartano toimii toteutuspaikkana tämän vuoden EOE2023 konferenssille. Kuva: metsakartano.com.
2023-09-29 12:36:40