Mika Huotari on hyvillä fiiliksillä työelämässä valmistuttuaan yhteisöpedagogiksi – “Nautin työelämän draivista”

Mika Huotari, yhteisöpedagogi (AMK) ehti jo opiskeluaikanaan olemaan monessa mukana ja esiintyä useassa uutisessakin Humakin verkkosivuilla. Valmistumisensa jälkeen keväällä 2022, ja siirryttyään siten Humakin alumniksi, on mukava päivittää Mikan kuulumisia. Mihin yhteisöpedagogin ura on edennyt ja miten opinnot ovat vastanneet työelämän tarpeita?

Opintojenaikaiset maisemat Jyväskylästä vaihtuivat syksyllä 2022 Vantaan Tikkurilaan ja pääkaupunkiseudun maisemiin. Opinnäytetyössään (linkki Theseukseen) Mika käsitteli nuorten kesätyöllistämistä osana nuoren kokonaisvaltaista kasvua ja kehitystä kohti aktiivista kansalaisuutta ja osallistavaa yhteiskuntaa.

Erityisnuorisotyöntekijänä Vantaalla tukemassa 10-17 -vuotiaita

“Aloitin kesäkuussa 2022 valmistuneena Yhteisöpedagogina Vantaan kaupungin Nuoriso- ja yhteisöpalveluilla Tikkurilan alueen Erityisnuorisotyöntekijänä. Työtehtäviini sisältyy 10-17-vuotiaiden erityistä tukea tarvitsevien nuorten ohjaaminen ja tukeminen nuorisotyön keinoin”, Mika Huotari kuvaa nykyistä työtään.

Työ koostuu yksilö- ja pienryhmäohjauksesta, jalkautuvasta nuorisotyöstä sekä sen koordinoinnista Vantaalla sekä moniammatillisesta verkostoyhteistyöstä. Tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat muun muassa koulut ja oppilaitokset, kuraattorit ja terveydenhoitajat, ennaltaestävä poliisi, lastensuojelu, sosiaalipalvelut sekä alueellinen nuorisotyö, johon sisältyy nuorisotiloilla sekä kouluissa tapahtuva toiminta.

Mika kertoo, että keskeisenä työtehtävänä on lisäksi kerätä oman alueen ilmiötietoa ja jakaa sitä moniammatillisille toimijoille verkostoissa.

Mustaan pipoon ja takkiin pukeutunut mies hymyilee talvisessa maisemassa.
Mika Huotarilla sai jo opintojensa aikana kokemusta nuorten parissa tehdyistä kuulemisista, lainvalmistelutyöstä ja kehittämistehtävistä. Kuva: Kari Huotari.

Huolellisesti laadittu työhakemus johti töihin

Mika Huotari löysi työpaikkansa sattumalta ilmoituksesta Vantaan kaupungin rekrytoinnista.

“Ilmoituksen nähtyäni päätin, että lähden kokeilemaan, jos vaikka tulisi valituksi paikkaan. Hakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen käytin aikaa ja pyrin huolellisuuteen.”

Kutsu haastatteluun pääsemisestä tuntui Mikasta erityisen hienolta.

“Tuntui, että on onnistunut osoittamaan oman osaamisen sekä ammattitaidon haastattelijoille. Samoin valituksi tuleminen, jota ei meinannut aluksi uskoa. Motivaatio koheni suuresti.”

Yhteisöpedagogin ammattitaito tunnistetaan ja tunnustetaan

Yhteisöpedagogin ammattitaito tunnistetaan vahvasti Mikan työpaikassa.

“Yhteisöpedagogit tuovat työyhteisöön ennaltaehkäisevää sekä yhteisöjä rakentavia näkökulmia. Korkeakoulutettuja työntekijöitä yleisesti arvostetaan työpaikassa paljon”, Mika kertoo.

Alueellinen nuorisotyö edustaa ennaltaehkäisevää roolia. Vaikkakin tehtävässä jouduu ajoittain tekemisiin erilaisten nuorten ilmiöiden ja tapahtumien osalta toimimaan myös korjaavan työn näkökulmasta. Erityisnuorisotyöntekijän työ on hyvin mielenkiintoista ja motivoivaa, koska työtehtävät sekä niissä käsiteltävät aiheet voivat vaihdella hyvinkin paljon.

“Erityisnuorisotyöntekijänä pääsen hyödyntämään hankkimaani osaamista sekä kehittämään toimialuetta. Pääsen myös olemaan mukana erilaisissa kehittämistehtävissä, joka luo itselleni merkityksellisyyttä. Jo opintojeni aikana innoistuin hyvin paljon erilaisista kehittämistehtävistä.”

Mika Huotari osallistui jo opiskeluaikanaan muun muassa eri ministeriöiden tilaamiin toimeksiantoihin ja toimintaryhmiin (alla linkkejä uutisiin).

Humakin opiskelijat pääsivät tapaamaan neuvottelevaa virkamiestä.
Neuvotteleva virkamies Jaana Walldén kiitti VANUPO-kuulemisen yhteydessö Humakia ripeästä ja monipuolisesta työstä. Kuuntelijoina yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Mika Huotari ja hänen opettajansa Maarit Honkonen-Seppälä. Kuva Marika Stam.

Oman osaamisen ja työn kehittämiseen saa kannustusta työnantajalta

Vantaan kaupunki on Mikan mielestä hyvin joustava ja luotettava työnantaja. Hän kokee tärkeäksi päästessään työssään kehittämään osaamistaan, joka mahdollistaa edelleen myös työn kehittämisen.

Mika kokee tärkeäksi, että pääsee työssään kehittämään omaa osaamistaan, joka mahdollistaa siten myös työn kehittämisen.

“Työnantajani kannustaa osaamisen edistämiseen jatkokoulutuksen sekä koulutustarjonnan kautta, mikä motivoi itseäni paljon.”

Kaiken kaikkiaan hän on viihtynyt erityisen hyvin kyseisessä työssä Vantaan kaupungin Nuoriso- ja yhteisöpalveluissa Tikkurilassa.

“Koen, että tämä työ antaa minulle mahdollisuuksia kehittyä alan ammattilaisena”, Mika summaa työelämäkokemuksiaan.

AMK-opinnoista hyvät saa hyvät eväät työelämään

Valmistumisen jälkeen hän on ollut “todella hyvillä fiiliksillä ja nauttinut työelämän draivista”.

Opiskeluajoilta tuttu käsite, reflektio, on yhä voimissaan päivittäin.

“On ilo tehdä töitä työyhteisössä, jossa pystyy avoimesti käymään kehittämismyönteistä keskustelua.”

Ammattikorkeakouluopinnot valmistavat Mikan mukaan hyvin työelämään, muun muassa reflektion sisäistämisen kautta.

Mielenkiinnolla jäämme Humakissakin odottamaan mihin Mikan ura vielä johtaakaan ja missä yhteydessä vaihdetaan taas kuulumisia.

Teksti: Mika Huotari ja Marika Stam.

Lue aiemmin julkaistuja uutisia aiheesta:

Jyväskylän aktiivisella kampuksella opiskellaan kulttuurituottajiksi ja yhteisöpedagogeiksi
Alumnitapaaminen keräsi Humakista valmistuneita Jyväskylään

Kuvitusbanneri yhteisöpedagogin tutkinnoista. Kuvassa mies pipo päässä ja sylissään kirjapino, hymyilevä ilme.
Klikkaa bannerista Humakin Hakijan oppaaseen ja hae Humakiin.