Mistä toivo löytyy kriisien keskellä? Laumapodi

Kolme naista poseeraa kameralle. Nimet Erja Anttonen, Sanna Ryynänen ja Laura Keihäs. Laumapodi ja Humak-logot sekä teksti mistä toivo löytyy kriisien keskellä. Lisäksi teksti Laumapodin uusi jakso nyt kuunneltavissa.

Tässä jaksossa pohditaan Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtorin Erja Anttosen johdolla kulttuurin ja taiteen merkitystä toivon ja yhteisöllisyyden luomisessa sekä toivon merkityksestä aktivismin synnyttäjänä.Miten ylläpitää toivoa yhteiskunnassa, jossa tulevaisuus on epävarma? Voiko unelmia olla koskaan liikaa? Miten taide voi kasvattaa empatiaa? Entä miten taiteen ja kulttuurin avulla voidaan pureutua esimerkiksi ilmastokriisiin?

Taiteen keinoin on läpi historian tuotu ilmi epäkohtia, nostettu esille eriarvoisuutta sekä löydetty ratkaisuja kriiseihin ja ongelmiin yhteiskunnassa.

Toivo on myös tietoisuutta muutoksen mahdollisuudesta. Kun tiedetään, että asioihin voi vaikuttaa, se luo toivoa ja synnyttää toimijuutta. Yhteiskunnallinen toimijuus on aktivismin peruskivi.

Toivon pilkahduksia löytyy niin yhteiskunnallisista vastarinnoista kuin taiteen kentiltä: teatterista, elokuvista ja ugandalaisten lasten taidetyöpajoista. 

Taiteen tuomasta toivosta ovat mukana keskustelemassa Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä yliopistonlehtori Sanna Ryynänen sekä Humakin lehtori Laura Keihäs.

Kuuntele jakso alla olevassa soittoikkunassa tai kirjaudu Humakin Soundcloud-tilille:

Lataa jakson Mistä toivo löytyy kriisien keskellä litterointi Word-dokumenttina.

Sarjassa aikaisemmin ilmestyneet jaksot

Podcast-sarjalla juhlistetaan Humakin 25-vuotistaivalta

Laumapodi on Humakin 25 juhlavuoden tuotantoa. Podcastsarjassa katsastamme Humakin rooliin yhteisöjen rakentajana ja päästämme jaksoissa ääneen omia ja sidosryhmiemme asiantuntijoita. Laumapodi – Näköalapaikalla tulevaisuuteen -sarjassa etsimme ratkaisuja erilaisten yhteisöjen kehittämiseen teemalla “Millaisia ratkaisuja pienellä korkeakoululla on isoihin, pirullisiin ongelmiin?”

Hyvinvoivat yhteisöt tukevat ihmisten hyvinvointia. Pahoinvointi, eriarvoisuus, syrjäytyminen ja synkkä näkemys omasta tulevaisuudesta heikentävät yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.

Podcast-jaksoissamme pohditaan , miten yhteiskunta ja lukuisat eri yhteisöt, joihin kuulumme, vaikuttavat hyvinvointiimme. Miten yhteisöjä voidaan kehittää, jotta ne tukevat sekä yksilön hyvinvointia että rakentavat ympärilleen kestävämpää maailmaa? Mitä tarvitaan yhteisöllisyyden vahvistamiseksi, osallisuuden kasvattamiseksi, saavutettavamman yhteiskunnan tai kestävämmän maailman rakentamiseksi?

2023-10-11 08:50:25