Joko tunnet harticlet? Ilmiöitä, ihmisiä ja kehittämistoimintaa

Oletko jo tutustunut harticleihin? Harticlet eli Humak-artikkelit kertovat ilmiöistä, ihmisistä ja kehittämistoiminnasta Humakissa. Napakasti kirjoitetut julkaisut ovat näppärä keino pysyä kärryillä Humakin hankkeissa ja saada tietoa muualla tapahtuvasta kehittämistoiminnasta. Osa harticleista on ammattiyhteisöille suunnattuja ja osa suurelle yleisölle suunnattuja julkaisuja.

Tähän mennessä keväällä 2024 on ilmestynyt kymmenen harticlea. Yksittäisissä harticleissa nostetaan esiin monipuolisesti esiin tutkimus- ja kehittämishankkeidemme kuulumisia ja tuloksia. Lisäksi harticleita julkaistaan myös sarjoina. Niissä esitellään Humakin kehittämistoimintaa kooten kirjoituksia yhteen osana suurempaa teemaa. Tänä keväänä sarjoja on julkaistu jo kolmen eri teeman alla:

  • Humaaneja näkökulmia kotoutumiseen -sarja
  • Järjestöviestinnän vaikuttavuus tarinankerronnalla (Moniosaajat -hanke)
  • Hyvinvoiva Humak -hanke, jossa esitellään työyhteisön hyvinvoinnin kehittämistä vuorovaikutusta tukevien rakenteiden ja kognitiivisen ergonomian avulla

Keväällä 2024 julkaistuja harticleja

Jos harticlet ovat vielä toistaiseksi jääneet pois lukulistaltasi, tutustu valittuihin poimintoihimme kevään julkaisuista. Linkit kuvauksissa vievät suoraan tekstissä tiivistettyyn harticleen.

Pohjois-Savo tunnetaan hauskasta murteestaan ja leppoisan lupsakasta tunnelmastaan, mutta tiestitkö, että terveystilastojen valossa maakunnassa voidaan huonoiten koko Suomessa? Varsinkin mielenterveystilastoissa alueella oleva pahoinvointi korostuu. Alueella on kuitenkin paljon hyödynnettävää potentiaalia ja yhteisöllisyyttä. Mieliteko-ohjelmassa on löydetty ja tunnistettu alueella toimivia yhteisöjä ja asukkaita, joiden panosta voidaan hyödyntää hyvinvoinnin edistämisessä. Mielen hyvinvoinnin edistäminen Pohjois-Savossa -harticle kuvaa ennaltaehkäisevää työtä, jota osaohjelmissa on toteutettu yhteisöllisessä ryhmätoiminnassa sekä mielenterveyttä tukevissa työkykyvalmennuksissa.

Hanketyön vaikutus yksittäisen ihmisen elämään voi olla merkittävä. Mimmi on taitava piirtäjä, joka oli mukana DigiGym-hankkeessa ensin mediapajoissa osallistujana ja myöhemmin harjoittelijana. Harjoittelun aikana toteutettu hankejulkaisun kuvitusprojekti tuotti kuvitustarjouksia myös muualta. Hänestä tuli kevytyrittäjä, joka onnistui kääntämään harrastuksensa ansaintamahdollisuudeksi. Lue Mimmin kokemuksista harticlessa Mimmi loi DigiGym -hankkeessa pohjan yksinyrittäjyyteen.

Humak aloittaa Tampereella syksyllä 2024. Kaupungissa aloittavien opiskelijaryhmien kanssa Pirkanmaalla tullaan aktiivisesti osallistumaan myös hanketoimintaan. Alueella toimii runsaasti erilaisia järjestöjä ja organisaatioita, joille Humakin kokemuksesta ja tuottamastamme osaamisesta voi olla paljonkin hyötyä. Yhteisöjen rakentaminen -vahvuusalan edustajat, lehtori Kari Keuru ja koulutuspäällikkö Reijo Viitanen tapasivat keväällä hengästyttävän määrän eri järjestöjen edustajia. Viesti oli, että uutinen Humakin Tampereelle tulosta otettiin iloisina vastaan.

Kuvassa on kaksi käsiparia, jotka muodostavat sormilla sydämen. Kädet on maalattu Ukrainan lipun väreihin sinisiksi ja keltaisiksi.

Ukrainalaiset kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaiset kokivat Humakin toteuttaman LEARN-opintokokonaisuuden olleen merkityksellinen ja onnistunut. Ukrainalainen asiantuntijamme Olesia Lyndova näkee, että sodan loputtua ukrainalaisten ulkomailla hankittu osaaminen tulee auttamaan maan jälleenrakentamisessa. LEARN-opinnot vahvistivat osallistujien käytännön kielitaitoa sekä ymmärrystä toiminnallisesta pedagogiikasta, ja ennen kaikkea tutustutti suomalaiseen työelämään ja -kulttuuriin käytännönläheisellä ja merkityksellisellä tavalla.

Koronavuodet muuttivat ratkaisevasti työn tekemisen tapoja myös Humakissa: etä- ja hybridityöskentely on tullut jäädäkseen ja koskee koko henkilökuntaa. Tämä huomioiden Hyvinvoiva Humak -hankkeen kahdeksi toimintalinjaksi valittiin kognitiivisen kuormituksen vähentäminen sekä vuorovaikutusta tukevien rakenteiden kehittäminen. Aivoille suotuisat työolosuhteet tukevat työoppimista ja hyvinvointia -harticle esittelee aivoystävällisen työympäristön merkitystä hybridityössä. Hyvinvoiva Humak -sarjan uusimmassa harticlessa perehdytään Humakin erityispiirteisiin työpaikkana, joka levittäytyy verkostomaisesti ympäri Suomea ja jonka monialaisesti tietotyötä tekevät ammattilaiset voivat kuulua samaan aikaan useisiin eri kehitysryhmiin ja tiimeihin. Kuinka työntekijöiden mukaan kuulumisen tunnetta olisi mahdollista lisätä?

 

Uusia harticleja julkaistaan jatkuvasti, joten aktiivinen seuraaminen kannattaa. Voit tutustua Humakin julkaisutoimintaan laajemmin verkkosivujemme Julkaisusarja-sivulla.

2024-04-16 12:24:17